Mali grad

Učenci Osnovne šole Toma Brejca na prvi mednarodni umetniški delavnici v Grčiji

16.12.2016

 

Učenci Osnovne šole Toma Brejca na prvi mednarodni umetniški delavnici v GrčijiLetos smo se na naši šoli skupaj s partnerskimi šolami iz Poljske, Hrvaške in Grčije vključili v dvoletni projekt Erasmus+ “Razvijanje osnovnih spretnosti preko umetniških zmožnosti”. Učenci bodo tako dve leti sodelovali v dramskem, glasbeno-plesnem in likovnem klubu na šolski ravni in se s svojim delom predstavljali širši lokalni skupnosti. Najbolj prizadevni pa bodo dobili priložnost in bodo odpotovali na mednarodno izmenjavo v partnerske države, kjer bodo lahko nadgradili svoje umetniške, jezikovne in socialne veščine.

Konec novembra smo z nestrpnostjo pričakali našo prvo mednarodno delavnico,  in sicer v grškem mestu Schimatari, ki je približno uro vožnje oddaljeno od Aten. Tja je odpotovalo šest učencev in dve učiteljici.

Po gostoljubnem sprejemu na njihovi osnovni šoli in prvem spoznavanju je vse učence in učitelje čakalo veliko dela. V tednu dni naj bi učenci pripravili uprizoritev gledališke predstave Ptice, grškega komediografa Aristofana, z elementi igre v angleškem jeziku, glasbene spremljave, plesnih vložkov in izdelave scenografije. Poleg prizadevnega dela v umetniških klubih nismo mogli mimo dejstva, da smo se znašli na območju z bogato preteklostjo (rojstvo filozofije, demokracije, politike …), zato smo si ogledali tudi arheološki muzej v Tebah in ostanke starodavnega mesta Tanagra, kjer smo se sprehodili do ostankov antičnega gledališča, proti koncu tedna pa smo se odpravili tudi v Atene, kjer smo se v družbi vodičke povzpeli na akropolo.

Vsi gostujoči učenci so bivali pri gostoljubnih in prijetnih družinah grških otrok. Njihovo kulturo in tradicijo so spoznavali skozi celodnevno druženje z grškimi učenci, s katerimi so po končanih šolskih aktivnostih odšli domov ter skupaj večerjali. Njihovi starši so naše učence vzeli za svoje in so se zelo trudili, da bi jim bilo v njihovih domovih udobno in prijetno. Ob večerih so raziskovali okolico mesta ali so se odpeljali v sosednja mesta. Skupaj so igrali družabne igre, obiskali lunapark in še marsikaj.

V nedeljo, dan pred odhodom, je nastopil čas za krstno uprizoritev Aristofanovih Ptic. Nihče od gledalcev ni mogel verjeti, kaj smo vsi skupaj storili v slabem tednu dni! Igralci so bili izvrstni, prav tako glasbeno-plesni klub s plesnimi in glasbenimi vložki. Poleg dovršene kostumografije se je likovni klub lotil tudi scene, ki je izvirno ponazorila zemeljski in nadzemeljski svet. Vsi trije klubi in njihovi mentorji so ob koncu poželi stoječe ovacije.

Vir: Modre novice


<< Nazaj | Novice