Mali grad

Učencem Osnovne šole Frana Albrehta smo podelili zahvalo

16.04.2013

 

Popoldan je župan Marjan Šarec skupaj z  v. d. direktorice Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urško Kolar na Osnovni šoli Frana Albrehta podelil zahvalo za prispevek k prepoznavnosti občine Kamnik in širjenju zavesti kulinaričnih posebnosti naših krajev.  

Učenci turističnega krožka in dejavnosti Mladi podjetniki v turizmu (projekt Popestrimo osnovno šolo) so pod mentorstvom učiteljic Mirjam Hribernik in Sanje Klemenc pripravili turistični produkt »Slastna skrivnost kamniške Veronike«, katerega namen je povečati prepoznavnost znamenitosti v centru Kamnika in njegovi okolici ter jih povezati z nekaterimi dobro poznanimi in drugimi danes že skoraj pozabljenimi jabolčnimi posladki. Z zanimivo ponudbo in domiselno opremo gostišč bi poskrbeli za postanek gostov v mestnem središču Kamnika.

V okviru projekta so oblikovali slikanico, ki kulinarične dobrote poveže s kulturnim in zgodovinskim bogastvom ter jezikovnimi različicami območja. Glavna junakinja je vsem dobro poznana kamniška Veronika, ki se s kačjim repom krčevito oklepa svojih cekinov. Legendo so domiselno razširili in jo popestrili s kulinaričnim potovanjem mladega služabnika Šoreka, ki v upanju, da si prisluži zlat cekin iz Veronikine zakladnice, išče najboljšo sladico za prevzetno gospodarico. Skozi njegove dogodivščine spoznamo kuharske recepte, srečujemo različne jezikovne sloge ter spoznavamo znamenitosti Kamnika. Projekt so predstavili že v torek, 9. aprila 2013, in sicer pod okriljem Turistične zveze Slovenije in 27. festivala Turizmu pomaga lastna glava v nakupovalnem centru Mercator v Ljubljani. Strokovna komisija pa jim je podelila zlato priznanje, s čimer so se uvrstili v finalni del, ki bo 23. aprila v Mariboru.

V.d. direktorice Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urška Kolar je povedala sledeče: »Spoštovani učenci turističnega krožka OŠ Frana Albrehta in dobitniki zlatega priznanja na 27. festivalu Turizmu pomaga lastna glava. Naj vam iskreno čestitam za vaš uspeh, predvsem pa za prispevek h kulinarični podobi Kamnika in s tem turističnemu potencialu naše občine. Do nedavnega, marsikdo v Kamniku in tudi izven naše občine ni znal definirati, kaj so te zgodovinske jedi, ki jih Kamnik lahko imenuje za svoje. Danes je to drugače. Kamnik je kulinarično dobro predstavljen, tudi po vaši zaslugi. Veliko uspehov vam želim še naprej in vas pozivam, da ta projekt razvijate tudi v prihodnje. V Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik smo vam na voljo, če boste potrebovali pomoč.«

Župan Marjan Šarec pa je ob današnjem dogodku čestital učencem Osnovne šole Frana Albrehta za uspeh in samoiniciativnost, ki so jo pokazali na 27. festivalu Turizmu pomaga lastna glava. »Osnovna šola Frana Albrehta je aktivna na mnogih področjih in zaznavna tako v kamniškem kot tudi slovenskem merilu. Predvsem nas veseli, da ste se lotili tudi turizma, kjer je potrebno vedno znova pokazati nove ideje, če želiš biti na tem področju uspešen. Promocija turizma je pomembna in vanj bo potrebno v Kamniku vložiti še mnogo napora. Ravno tukaj je vaš prispevek k promociji občine izjemnega pomena. Ponosen sem, da se zavedate pomembnosti predstavljanja Kamnika tudi izven njenih meja in veseli me, da svoje obšolske aktivnosti dopolnjujete z dejavnostmi, ki so usmerjene v širjenje kulinaričnih posebnosti naših krajev. Vsekakor to bogati tako vas kot tudi nas,« je še dodal župan.


<< Nazaj | Novice