Mali grad

Turizem v Kamniku živi in se razvija

06.11.2015

 

Delo Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik v preteklem letu

Pred nekaj več kot letom dni je na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik zavel veter sprememb na vodstvenem položaju. Taktirko je prevzel Franci Kramar, dobro poznan predvsem v športnih krogih, ki je tudi letos z utečeno ekipo nadaljeval in nadgrajeval delovanje Zavoda.

Uspešno delo preteklih let in predvsem svež marketinški pristop je Kamnik uvrstilo na precej visoko mesto po prepoznavnosti destinacij v Sloveniji in svetu. O tem pričajo tudi številke prihodov in nočitev turistov, ki so se v letu 2014 bistveno povečale v primerjavi z letom prej (2013). Opazno večji je predvsem priliv tujih turistov, kar 11% več jih je prispelo v Kamnik.
Podatki za poletno sezono leta 2015 bodo v celoti sicer znani šele v začetku prihodnjega leta, a trenutno znane številke za mesece junij, julij in avgust glede na statistični urad Slovenije kažejo na povečano število vseh turistov, predvsem pa tujih. Zabeležili smo skoraj 8% rast prihodov vseh in nekaj več kot 12% rast tujih turistov. V skladu s trendom naraščanja prihodov je večje tudi število nočitev, pri čemer izstopa predvsem mesec julij s skoraj 10% povečanjem nočitev vseh turistov in nekaj manj kot 17% povečanjem nočitev tujih turistov.

Uspešna predstavitev Kamnika na svetovnem sejmu

Da je Kamnik res vreden obiska, je junija letos odmevalo na enem najodmevnejših dogodkov tega leta, Expo Milano 2015. Tridnevni obisk je bil poln aktivnosti s katerimi smo turiste v Kamnik vabili s sloganom »Recipe for a good time«. Obiskovalci Expa so lahko uživali ob igranih skečih na kamniško tematiko in razvajali svoje brbončice z izjemnimi jedmi Okusov Kamnika.
V Milano je med drugimi potoval tudi nov promocijski film Kamnika, ki smo ga v Zavodu pripravili z namenom predstavitve Kamnika in okolice, vanj pa vključili vse glavne turistične ponudnike. Nekaj več kot dvominutni film preko zgodbe predstavlja Kamnik kot aktivno, zeleno in zdravo destinacijo, primerno za različne skupine turistov.

Poudarek na razvoju kolesarstva in pohodništva

Kamnik z okolico predstavlja raj za vse aktivne turiste, predvsem pa ljubitelje pohodništva. V preteklem letu smo z občinami na območju Kamniško-Savinjskih Alp okrepili sodelovanje, katerega prvi skupni korak je bila vključitev v GIZ pohodništvo&kolesarjenje. Omenjena znamka na nacionalni ravni skrbi za promocijo in večjo dejavnost tega dela turizma.  V zaključni fazi je tudi izdelava Image kataloga Kamniško-Savinjskih Alp, prav tako so oblikovani pohodniški paketi in je v teku skupna promocija območja. Plod uspešnega sodelovanja občin na tem območju se je realiziral v zadnjih junijskih dneh letošnjega leta s Festivalom pohodništva. Zavod je prevzel koordinacijo večdnevnega dogajanja in povezal različne ljudi in društva s področja pohodništva, ki so pomagali pri pripravi široke palete dejavnosti primernih za vse obiskovalce. Z njimi smo na ta način sodelovanje še dodatno okrepili in bomo tako lahko skupaj izpolnili cilj za prihodnje leto, to je urediti in enotno označiti nižinske pohodne poti v Kamniku in okolici.

 

Vse bolj aktivni smo tudi na področju kolesarjenja. Prvi julijski vikend, ki je že tradicionalno namenjen Maratonu Alpe Scott, se je namreč preoblekel v modro in roza barvo. V sodelovanju z Občino Kamnik smo dosegli, da je dan pred maratonom, ki kolesarje vodi okrog Kamniško-Savinjskih Alp, v Kamniku potekal tudi start prve etape dirke Giro Rosa, ženske različice kolesarske dirke po Italiji. Skupaj z organizatorji Maratona Alpe, Kolesarskim društvom Alpe, smo ta prvi julijski vikend poimenovali kar Kolesarski praznik v občini Kamnik, ki se je začel že na petkovo popoldne z dogodkom Kolesarim, da pomagam v Termah Snovik. Dogodek je zbudil zanimanje tako pri domačih kot tujih medijih, ki so sliko dogajanja iz Kamnika ponesli v svet. Z uspešno izpeljano prireditvijo smo dokazali, da je Kamnik več kot pripravljen na sprejem več tovrstnih svetovno priznanih prireditev in športnikov.

Povečanega zanimanja vseh obiskovalcev za kolesarski turizem se dobro zavedamo in že več zaporednih poletnih sezon v TIC trgovini ponujamo izposojo mestnih koles Kam-kolo. V letošnjem letu smo ponudbo dopolnili še z dvema električnima kolesoma, ki tudi manj zmogljivim turistom omogočata aktiven ogled Kamnika.

Kamnik postaja vse bolj trajnostno naravnana destinacija

Električni kolesi sta le eden od pristopov s katerimi želimo na kamniškem območju spodbuditi razvoj trajnostnega turizma, ki se je pričel že z organizacijo turističnega avtobusa Kamnik Bus. Trajnostnost destinacije postaja v svetu vse večji magnet, Kamnik pa ima v tem oziru dobre možnosti za razvoj. V sklopu teh aktivnosti smo se vključili tudi v Zeleno shemo slovenskega turizma oziroma Slovenia Green, ki združuje nacionalna prizadevanja za postavitev Slovenije na globalni zeleni zemljevid.
Že dobri dve leti aktivno poteka tudi tržnica Okusi Kamnika – Podeželje in Eko, preko katere spodbujamo vsakodnevno uporabo lokalno pridelane hrane. Tržne dneve smo obogatili z etnološkim, ustvarjalnim ter času primernim programom, ki v mesto vsako zadnjo soboto v mesecu privablja vedno več obiskovalcev. Uspešno nadgrajujemo tudi celoten projekt Okusi Kamnika. Letos smo izvedli strokovno delavnico pod vodstvom priznanega kuharskega mojstra Tomaža Vozlja, podpredsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, katere se je udeležila večina gostinskih ponudnikov v Kamniku. Prav tako smo skupaj z Golf Arboretum prvič organizirali dogodek Golf turnir Okusi Kamnika, kjer je ob igri golfa potekala degustacija različnih jedi. Avgusta smo izvedli že tradicionalni Teden trniča v kamniških gostilnah in restavracijah z zaključnim Dnevom trniča na Veliki planini.

Odpiranje navzven ter promocija v Sloveniji in tujini

Uspešni poletni sezoni s številnimi prihodi turistov so botrovali tudi giga in drugi obcestni plakati kamniških turističnih ponudnikov postavljeni na različnih prometnih točkah po Sloveniji. V sklopu promoviranja smo odšli na različne sejme po Sloveniji in tujini, med drugim na Nizozemsko v Utrecht ter preko zveze Kamniško-Savinjskih Alp v Celovec in München, v Gornjo Radgono in na osrednji sejem v Ljubljani, kjer smo imeli pod krovno znamko I FEEL sLOVEnia tudi posebno stojnico. V lanskem letu je namreč projekt Trnič na vsako mizo prejel Snovalca, nacionalno nagrado za uresničevanje najbolj obetavnih turističnih zamisli, letos pa smo se z njim uvrstili v polfinale Sejalca, tekmovanja za tiste inovacije v turizmu, ki prispevajo k večji prepoznavnosti slovenske turistične ponudbe. Tradicionalne jedi Okusi Kamnika so dišale tudi v Ljubljani na Odprti kuhni, obenem pa smo mimoidočim turistom v glavnem mestu pokazali še vse ostalo kar Kamnik ponuja. Predstavili smo se tudi na Aerodromu Ljubljana, kjer smo ob spremstvu Folklorne skupine Kamnik milijontemu potniku podarili sir trnič.

Ker vemo, da »dober glas, seže v deveto vas«, smo v preteklem letu lepote Kamnika razkazali številnim tujim novinarjem, med drugim delegacijam iz Nizozemske, Srbije, Španije, Belgije, Švice in Madžarske, ki so nas kasneje z veseljem omenili v svojih medijih. Gostili smo tudi študijsko turo za tuje udeležence slovenske turistične borze, ki kot največji poslovni dogodek slovenskega turizma preko vnaprej dogovorjenih srečanj med ponudniki ter tujimi organizatorji spodbuja uspešna partnerstva. Za iskanje novih idej in spoznavanje dobrih praks pa smo organizirali študijsko turo za kamniške turistične ponudnike v Goriška Brda, dobitnico EDEN destinacije odličnosti za leto 2015. Prijeten in izobraževalen dan je prinesel veliko novih znanj in nekaj dodatnega zagona soustvarjalcem kamniškega turizma. Poskrbeli smo tudi za nadgradnjo znanja lokalnih turističnih vodnikov, ki so si na izobraževanjih ogledali Veliko planino in Hišo keramike, zakaj pa ne majolka, za njih pa načrtujemo še ogled Gore sv. Miklavž in elektrarne na Bakovniku. Da bodo vodenja po Veliki planini še bolj pestra in zanimiva za obiskovalce, smo za vodnike priskrbeli tudi dodatke - pastirske rute, klobuke in palice.

Kamnik ima najlepše mestno jedro

Vsak turist, ki pride v Kamnik je najprej dobrodošel v našem Turistično-informativnem centru na Glavnem trgu, kjer lahko za lažje raziskovanje dobi letos nadgrajen in izboljšan zemljevid mesta ter okolice in si med široko ponudbo spominkov, med drugimi tudi izdelkov lokalnih ustvarjalcev, izbere pravega zase. Ogled mesta lahko nadaljuje s sprehodom v preteklost po ulici Šutni, ki smo jo letos popestrili z nalepkami starih razglednic Kamnika na starih izložbenih oknih, kar nekaj pa jih na olepšanje še čaka. Trud vseh, ki sooblikujemo mestno jedro je bil opažen tudi s strani Turistične zveze Slovenije, ki je Kamniku podelila nagrado za najlepše mestno jedro za leto 2015.
Poleg glavnega informativnega centra imamo vsako poletno sezono odprto tudi TIC točko na Malem gradu, na katerem smo si letos, poleg osnovne ureditve, zadali še nekoliko večjo nalogo. V obdobju dveh let želimo kup kamenja na sredi »grajskega dvorišča« uporabiti za nadzidavo obzidja ter na ta način povečati varnost v okolici gradu in ga olepšati. V prihodnjih letih bi tako Mali grad lahko postal priljubljena točka za pare, ki bi v Kamniku želeli skleniti poročno zvezo.
Turisti, ki obiščejo mesto Kamnik, si radi ogledajo tudi Frančiškanski samostan s knjižnico in cerkev sv. Jakoba s kapelo božjega groba, ki jo je uredil slovenski arhitekt Jože Plečnik. V letošnjem letu smo sodelovanje s frančiškani okrepili in aktivno sodelovali pri tiskanju večjezičnih brošur, v pripravi pa je tudi promocijski film.

Pestro celoletno dogajanje v Kamniku in okolici

V letošnjem letu se je v Kamniku veliko dogajalo. Potekale so tradicionalne in nekatere nove prireditve, ki smo organizirali sami ali pa pri njih tako ali drugače prispevali; Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, Veronikin festival, Wings for life World Run, Veronikin tek, Pustni karneval v Kamniku, Mednarodna revija starodobnikov in druge, omenjene že zgoraj. Tudi v prihodnje bomo spodbujali vse dogodke, ki prispevajo k popestritvi in obuditvi življenja v mestu ter okolici.

Ena izmed kamniških prireditev, ki je najbolj odmevala po Sloveniji, so bili zagotovo 45. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Sončen podaljšan konec tedna je v Kamnik privabil rekordno število obiskovalcev, ki so lahko občudovali pestro slovensko kulturno dediščino, pokušali tipične kamniške jedi in se zabavali ob ritmih različnih glasbenih skupin, največ pozornost pa je ponovno pritegnila nedeljska povorka narodnih noš z mednarodno udeležbo.

Tudi jesen, še posebej pa krompirjeve počitnice, je za turistične ponudnike pester čas. Že nekaj let zapored v sodelovanju s podjetjem Kam-Bus ponujamo brezplačne vožnje s turističnim avtobusom Kamnik Bus in številne ugodnosti pri kamniških ponudnikih. Ponudbo smo letos s pomočjo regionalnega razvojnega centra Srce Slovenije še dopolnili, saj je prvi vikend počitnic potekal Vikend odprtih vrat v Kamniku, organiziran v sklopu Jesenskih potepanj po Srcu Slovenije. Številni obiskovalci so lahko sodelovali v različnih delavnicah, si ceneje ali celo brezplačno ogledali kamniške znamenitosti in okušali Okuse Kamnika.

Misli in ideje na Zavodu pa so že usmerjene v bližajočo se zimsko sezono,  ki naj prinese le dovolj snega in lepo vreme za uresničitev načrtovanih zimskih aktivnosti. Kamniški turistični ponudniki pripravljajo ugodne zimske pakete, v fazi oblikovanja pa je tudi program za številne decembrske dogodke v Kamniku in okolici.

Vizija in cilji za nadaljnje delo

Veliko je že narejenega, a vedno se najde prostor za nove ideje. Naša želja je v Kamnik pripeljati še več turistov in jim tukaj ponuditi kar največ. Zato smo se v letošnjem letu lotili priprave strategije razvoja turizma v Občini Kamnik za naslednja štiri leta z dolgoročnejšo vizijo, ki je že v zaključni fazi priprave. V sodelovanju z Ljubljansko univerzo, natančneje s Filozofsko (oddelek za geografijo), Ekonomsko in Pravno fakulteto, smo pripravili tudi nekaj inovativnih in kratkoročnih idej za produkt Velika planina, ki so jih študenti pripravili v sklopu projekta Po inovativni poti do praktičnega znanja in jih predstavili na junijskem Festivalu pohodništva. V letu 2016 skupaj  z njimi načrtujemo tudi dejansko realizacijo ene od idej, in sicer vzpostavitev tematske pešpoti na Veliki planini.

Pomemben del zunanje podobe in uspeha občine je tudi blagostanje ljudi, ki v Kamniku živijo in delajo. Že več let se trudimo, da so otroška igrišča v Kamniku čez celo leto lepo urejena in varna, v poletnem času pa poskrbimo, da je kamniško letno kopališče Pod skalo pripravljeno na obisk množic željnih ohladitve. Skupaj z drugimi prostovoljci smo pomagali tudi pri čiščenju kamniškega bisera, Starega gradu, ki sedaj veliko bolj ponosno kraljuje nad mestom, do njega pa bo kmalu omogočen tudi lažji dostop, saj se je že začela obnova pešpoti.

Če ste se v času poletne sezone sprehajali po Kamniku in okolici, ste zagotovo okrog sebe slišali mešanico svetovnih jezikov s strani obiskovalcev, ki so in še vedno pridno raziskujejo kamniške lepote. To pa pomeni, da je Kamnik na pravi poti v razvoju turizma, ki se je bo trdno držal in po njej poskušal priti čim dlje.

Besedilo: Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Zavod za turizem in šport v občini Kamnik, Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice