Mali grad

Turistično društvo Motnik obeležilo 80. obletnico delovanja

16.08.2014

 

Današnjo popoldansko soboto, slabemu vremenu navkljub, so članice in člani Turističnega društva Motnik obeležili na prav poseben način, saj so praznovali 80. obletnico delovanja. Prijetnega druženja se je udeležil tudi župan Marjan Šarec in jim ob okroglem jubileju delovanja iskreno čestital.

Turistično društvo Motnik je eno izmed starejših društev ne samo v občini Kamnik, ampak v celotni Sloveniji. Vseskozi uspešno delujejo na področju turizma, predvsem pa si prizadevajo za prepoznavnost kraja ter ohranjanju kulturne in naravne dediščine.

Zavedajo se, da je promocija kraja zelo pomembna, saj tako v njihov kraj privabijo turiste. Trudijo se, da ponudijo turistom kar največ. Tako imajo možnost za potep po turistični poti, kjer so zajete vse glavne znamenitosti kraja, Park pod lipami s prangerjem, Muzej pritlikavega nosoroga, Kužno znamenje, razvaline Motniškega gradu, cerkev sv. Jurija in cerkev sv. Magdalene, Vrbanovčev kozolec – toplar, vhod v zapuščen rudnik rjavega premoga, Krevlov mlin na Beli, Mlinarjev kozolec, Ekološka kmetija Pri Jernejk, Gostilna Pri Flegarju. Oživeli so tudi turistično-informacijsko točko, kjer sta jim pomagali tudi Občina Kamnik in Zavod za turizem in šport v občini Kamnik.

Vsako leto so organizatorji ali soorganizatorji različnih prireditev, in sicer Prangerjade, Dalmatinskih večerov, Križnikovega pravljičnega festivala Jenkret je biv, poletnih delavnic za otroke in še bi lahko naštevali. Seveda ne smemo pozabiti tudi na Motniškega polža, legende, povezane z obrtjo in cehi, ki jo krajanke in krajani vedno znova radi povedo in je zaščitni znak Motnika, opazili pa ga boste lahko na vseh tablah, ki označujejo Motniško turistično pot.

V parku pod lipami so se danes, kot rečeno, odvijale delavnice za otroke in sejem domače obrti. Prav otroci so bili tisti, ki so posebnosti kraja prikazali na svojevrsten način in nas popeljali v zgodovino kraja in društva. Predsednik društva Marjan Semprimožnik je skupaj z županom Marjanom Šarcem zasadil lipo, skupaj z v.d. direktorjem Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Francijem Kramarjem so zaslužnim članom podelili zlata in srebrna priznanja, kulturni program pa sta popestrila klapa Sidro in Navihani muzikantje.

Župan Marjan Šarec je ob okroglem jubileju čestital članom društva in poudaril pomen promocije turizma tako v Motniku kot tudi v celotni občini Kamnik: »Občina Kamnik skupaj z Zavodom za turizem in šport v občini Kamnik skuša obuditi turistično dogajanje na območju celotne občine. Če bomo privabili goste v našo občino, potem ji bomo znali in zmogli pokazati kaj zmoremo. Zaman se je truditi, če nas nihče ne pozna. Zato je potrebno vlagati v promocijo. V turizmu mora vsak pri sebi narediti bilanco, kaj je storil za prepoznavnost. Občina Kamnik in Zavod za turizem in šport v občini Kamnik pa mu lahko in morata pomagati. Največ pa je na nas samih. Vsi prebivalke in prebivalci občine smo turistični delavci, saj smo vsi turizem in turizem smo ljudje. Naj to ne ostane samo v besedah, ampak naj preide tudi v dejanja. Turistično društvo Motnik obstaja že 80 let. Je prizadevno, uspešno, ljudje tega kraja znate stopiti skupaj, znate nekaj narediti za svoj kraj in ta pravljičen in romantičen trg je čudovita priča tega. Iskrene čestitke ob tej obletnici, trudite se še naprej, mi pa vam bomo skušali pomagati po najboljših močeh.«

Dobitniki zlatih in srebrnih priznanj

 


<< Nazaj | Novice