Mali grad

»Tukaj smo, da se zabavamo ter negujemo tradicijo in dediščino.«

08.09.2018

 

»Tukaj smo, da se zabavamo ter negujemo tradicijo in dediščino.«Podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi in v. d. direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger sta včeraj uradno odprla 48. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine.

»Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so kot eden največjih slovenskih festivalov tukaj zato, da se zabavamo ter negujemo tradicijo in dediščino,« je dejal podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi in dodal: »Želim vam vikend poln zabave, dobre volje in verjamem, da bomo z dobro voljo in pozitivno energijo začeli jesen tako, kot se spodobi. Naj bodo Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine pestri, zabavni in raznoliki.«

V. d. direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger pa se je zahvalil Kamničankam in Kamničanom ter prebivalcem ožjega mestnega jedra: »Hvala vsem domačinom, ki te dni z veseljem odprete svoja dvorišča, svoje prostore in kdo tudi svojo hišo, da lahko vsi skupaj gostimo 30.000 obiskovalcev, kolikor jih v teh dneh pričakujemo na festivalu. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so uspešna zgodba tudi zato, ker že vrsto let vsi skupaj tako složno sodelujemo.«

Odprtju je sledil nastop Mestne godbe Kamnik, ki letos praznuje 170 let obstoja, in Društva kamniških mažoretk Veronika. Dan se je zaključil z večernim koncertom Mambo Kings in Zasedbe Kranjci.

Sicer pa so se ulice Kamnika razživele že dopoldan, ko so središče mesta napolnile stojnice z bogato sejemsko ponudbo. Tudi sejem domače in umetnostne obrti ter sejem ustvarjalcev Diversity – express yourself nas nista in ne bosta pustila ravnodušne. Sejemska ponudba bo vabila vse do nedelje, ko se bodo 48. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine zaključili. Obiskovalci so si danes lahko na glavnem odru, ki se letos nahaja na Trgu prijateljstva, ogledali nastop Folklorne skupine Kamnik s Folklorno skupino Trebaczewianie iz Poljske in interaktivno delavnico Tolkalni krog, kjer so se obiskovalci lahko naučili bobnanja.

Ves čas festivala pa so odprte tudi spremljajoče razstave: Spodi n'č, gor pa b'l mau v Galeriji Dika, ki predstavlja spodnje perilo naših babic in dedkov, Le kam sodi ta obleka? v Galeriji nad Kavarno Veronika, ki izpostavlja oblačila ob različnih priložnostih ter Zakladi hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine v Galeriji Miha Maleš, ki predstavlja dragocene primere kostumov Folklornega ansambla Zagreb-Markovac in Posudionice i radionice narodnih nošnji.

Obiskovalce festivala med drugim jutri čaka 13. tekmovanje harmonikarjev za pokal narodnih noš, nastop Folklorne skupine Tine Rožanc ter ostalih zanimivih ansamblov in folklornih skupin, za večerno zabavo bodo poskrbeli Pop Design, Gušti in Skalp.

Vrhunec prireditve pa bo v nedeljo, ko se bo skozi mesto sprehodilo okoli 2000 v noše odetih posameznikov, skupin in konjskih vpreg. Tradicionalno povorko si bo kot slavnostni gost ogledal predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, ki bo tudi slavnostni govornik. Slavnostni govori bodo potekali pred začetkom povorke v Samčevem prehodu. Obiskovalce bosta nagovorila tudi podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi in v. d. direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger.

Za sveže novice o 48. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine spremljajte facebook stran Dnevi narodnih noš oziroma spletno stran narodnenose.si.

OZADJE

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so največji etnološki festival v Sloveniji, ki vsako leto v Kamnik privabi več kot 30.000 obiskovalcev. Angleški medij The Guardian je prireditev letos uvrstil med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi. Začetki prireditve segajo v leto 1966, ko so Kamničani organizirali Dan narodne noše. Že prvo leto se je na prireditev odzvalo veliko število prosvetnih društev in posameznikov, tako iz Kamnika kot iz okolice. Prireditev je kar nekajkrat zamenjala ime, tako je leta 1986 Kamnik gostil 16. Dneve narodnih noš, folklore in obrti, kasneje se je preimenovala v Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine – to ime pa se je ohranilo vse do danes, ko je prireditev po številnih vsebinskih preoblikovanjih pridobila široko prepoznavnost. Vsako leto pa v nedeljo, zadnji dan festivala, poteka povorka narodnih noš, ki se je udeleži okoli 2000 posameznikov. Ti se za to priložnost posebej pripravljajo tudi več dni pred prireditvijo. Festival predstavlja ponos mesta, domačini pa mu radi rečejo kar "noše".

Besedilo: Samo Trtnik, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice