Mali grad

Tudi v tretje boljši Kanalci

28.01.2014

 

Utrujeni odbojkarji Calcit Volleyballa, ki so prejšnji četrtek igrali povratno tekmo osmine finala pokala Challenge v Talinu in se uvrstili v četrtfinale, včeraj pa so v polfinalu premagali še ACH Volley, so v dramatičnem finalu pokala Slovenije še tretjič morali priznati premoč Salonita. S to zmago so se Kanalci po številu osvojenih lovorik izenačili z odbojkarji ACH Volleyja, obe ekipi jih imata zdaj po osem, medtem ko Kamničani ostajajo pri eni. Že v sredo, ob 20. uri, čaka Kamničane nova težka preizkušnja, saj bodo v svoji športni dvorani v 1. krogu Modre skupine 1. DOL gostili Panvito Pomgrad.

Calcit Volleyball – Salonit  2:3 (-19, 22, -22, 22, -13)   

Maribor – Dvorana Tabor. 600 gledalcev. Sodnika: Gril (Maribor) in Markelj (Bled).

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar – libero1 1, Novljan 6, T. Štern 27, Kvas, Pokeršnik 9, Ribič – libero2, Štembergar Zupan 8, Brus 12, Hrast 1, Kotnik 6, Ž. Štern. Trener: Marko Brumen.

Salonit Anhovo: Česnik 8, Šarič – libero2, Lazar, Marušič 2, Karnel, Kovačič – libero1, Dos Santos 17, Sirk 3, Mijatovič, Čabarkapa 21, Okroglič 14, Krivec 6. Trener: Leon Schilling.

V triindvajsetem finalu pokala Slovenije sta se tretjič v njem pomerili ekipi Calcit Volleyballa in Salonita. Do zdaj so več uspeha imeli kanalski odbojkarji, ki so dve, od sedmih svojih lovorik osvojili prav po zmagah nad Kamničani. Prvič so jih v finalu premagali v sezoni 2002/03, ko so slavili s 3:0 (27, 26, 26), drugič pa leto dni pozneje, ko so Kanalci zmagali s 3:2 (22, -26, 21, -23, 14). Na tej tekmi je bil trener ekipe iz Kamnika Marko Brumen, ki je na klopi Calcit premoč Salonita moral priznati tudi na lanskem polfinalnem obračunu, ko je bil prav tako 3:2  (-22, -22, 19, 9, 13) za ekipo iz Kanala. Na strani druge najbolj uspešne slovenske ekipe v zgodovini slovenske odbojke je bil tudi podatek, da je v letošnji sezoni v rednem delu prvenstva obakrat premagala Kamničane.

Toda vse to je bila samo statistika pred letošnjim finalom, v katerega so se odbojkarji Salonita uvrstili po včerajšnji zmagi nad Lunos Mariborom, Calcitovci pa so na kolena spravili veliki ACH Volley. Žal pa ob tem ostali brez Jerneja Stavbarja, ki si je zlomil dlančnico na desni roki in bo najmanj šest dni moral počivati. Tako sta na mestu blokerjev tekmo za Calcit začela Žan Novljan in Boris Brus, ob njima pa še Martin Hrast, Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Danijel Pokeršnik in libero Klemen Hribar. Na drugi strani mreže Leon Schilling ni imel težav s sestavo ekipe, kajti že dlje časa ne more računati na Daneta Mijatoviča, ki je sicer bil v ekipi, a še ne more igrati, finalno tekmo proti Kamničanom pa so začeli Luka Krivec, Dejan Čabarkapa, Jure Okroglič, Urban Česnik, Ambrož Sirk, Israel Dos Santos in libero Andrej Kovačič.

Razen ob izidu 1:0 za Kamničane, so bili do prvega tehničnega odmora so bili v prednosti odbojkarji iz Kanala, ki so nanj odšli s točko prednosti. Po napaki Kotnika so Kanalci povedli z 11:8, toda po polminutnem odmoru Marka Brumna so njegovi varovanci, točko je dosegel Kotnik, izid na trinajsti točki izenačili, vendar so tudi na drugi tehnični odmor s točko prednosti odšli odbojkarji Salonita. Na servis Luke Krivca so Kanalci spet prišli do vodstva s tremi točkami razlike (18:15), vendar pa tokrat po polminutnem odmoru Calcitovci niso več ujeli stika z njimi, kajti na float servise Jureta Okrogliča, ki danes praznuje svoj 17-ti rojstni dan – v ekipi Salonita danes rojstni dan praznuje tudi Amrož Sirk, in sicer 23-tega -, je vodilna ekipa rednega dela prvenstva dosegla štiri točke zapored za vodstvo s 23:18. S tem je bilo odpora Kamničanov v prvem nizu konec, končal pa se je s srečno točko Dos Santosa, ki je z žogo, ki je šla v avt, zadel umikajočega se Hrasta. V prvem nizu so Kanalci prevladovali predvsem na servisu, saj so za pet asov – tri je zabeležil Krivec, ki je bil s petimi točkami celo najbolj učinkovit igralec prvega niza - naredili le dve naredili le dve lastni napaki, medtem ko so Kamničani imeli tri zgrešene servise, vendar nobenega asa.

Začetek drugega niza je minil v predolgih servisih na obeh straneh, manj napak pa so vsaj v uvodu vendarle naredili Kamničani, ki so z blokom Brusa povedli s 6:3, a so jih Kanalci na sedmi točki ujeli ter z asom Dos Santosa pobegnili za dve točki (11:9). Z asom Hrasta, drugim v drugem nizu, so Kamničani izid na enajsti točki izenačili, po uspešno izvedenem prvem tempu Novljana pa so na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk. Prednost treh točk so Calcitovci bolj ali manj uspešno držali vse do končnice niza, v katero so šli z vodstvom 23:20 in si po točki Danijela Pokeršnika priigrali tri točke za izenačenje na 1:1 v nizih. Prve priložnosti, čeprav so imeli vse pogoje za uspešen protinapad, niso izkoristili, zato pa so preko Pokeršnika drugo. To je bil tudi prvi osvojeni niz Calcita proti Salonitu v tej sezoni. Pred prvenstvom so Kamničani sicer bili boljši od Kanalcev, vendar je šlo le za prijateljske tekme, v prvenstvu, pa je bilo obakrat 3:0 za ekipo Leona Schillinga.

Tudi začetek tretjega niza je minil v nervozni igri z obeh strani, z veliko zgrešenimi servisi in ne ravno učinkovito igro v napadu. Do prvega tehničnega odmora si nobena ekipe ni priigrala več kot točke naskoka, po napaki Dos Santosa, ki je bil z roko čez mrežo pa so s prednostjo nanj odšli Brumnovi varovanci. Zaradi nekoliko nezbrane igre v obrambi in napadu Kamničanov so kanalski odbojkarji prišli do dveh točk prednosti (11:9), zato je trener Calcita prvič v tretjem nizu posegel po polminutnem odmoru, a je bil po bloku Sirka zaostanek njegove ekipe že tri točke (9:12). Z dvojno menjavo, Kvas in Tonček Štern namesto Hrasta in Pokeršnika, so letošnji udeleženci četrtfinala pokala Challenge skušali ujeti priključek z nasprotno ekipo. In prav ta dvojica je ob pomoči Novljana in zaslugi začetnih udarcev Štembergar Zupana zrežirala vodstvo Calcita s 14:13. Za polminutni odmor se je tokrat odločil Leon Schilling, ki je tekmo nadaljeval v nespremenjeni zasedbi. Razigrani Tonček Štern, z 18-leti najmlajši igralec v vrstah Calcita, je na drugi tehnični odmor svojo ekipo popeljal s točko prednosti, toda prav po njegovi malenkost predolgi žogi so bili Kamničani spet ob svojem trenerju, saj je Salonit povedel z 19:18, čeprav so pred tem vodili odbojkarji Calcita z 18:16. Odlični Dos Santos je nato Kanalce popeljal do dveh točk prednosti (22:20), kar jim je zadoščalo tudi za vodstvo z 2:1 v nizih, kajti po napaki Tončka Šterna so izkoristili že kar prvo zaključno žogo.

Medtem ko so odbojkarji iz Kanala tudi četrti niz nadaljevali brez menjave v primerjavi s prvim nizom, je v ekipi Calcita namesto Pokeršnika na mestu korektorja nadaljeval Tonček Štern. Uvod v četrti niz je bil za Kamničane obetaven, saj so povedli s 5:1, ob prvem tehničnem odmoru pa so po pravi bombi razigranega Šterna imeli celo šest točk prednosti. A s tem servisov Brusa še ni bilo konec, kajti takoj po vrnitvi na igrišče sta Šter ter nato še Kotnik z blokom zaustavila napada Kanalcev za vodstvo z 10:2 in drugi polminutni odmor nasprotne ekipe v četrtem nizu. Šele po njem so sedemkratni pokalni prvaki Slovenije spet prišli do točke, ki so se s tremi zaporednimi točkami Kamničanom približali na pet točk zaostanka, zato je po polminutnem odmoru posegel tudi Marko Brumen. Ob pravem trenutku, kajti njegovi varovanci so se spet zbrali ter na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo sedmih točk. Vendar so po njem Kanalci dosegli štiri točke zapored, dve od njih Blaž Marušič z asom, tako da je Brumen na sprejemu Štemberger Zupana zamenjal z Žigo Šternom, njegov brat Tonček pa je Kamničanom po daljšem času priboril servis. Vendar težav za kamniško ekipo še ni bilo konec, kajti Dos Santos, ki je od četrtega niza naprej igral na mestu blokerja, v prvih treh je bil korektor, je z blokom zaustavil Kotnika. Calcit je vodil le še za dve točki (18:16). V končnici niza se je na igrišče vrnil Štembergar Zupan, po še enem bloku, tokrat Čabarkape, pa je bila le še točka prednosti za kamniške odbojkarje (20:19). A do preobrata ni prišlo, kajti z dvema blokoma, Tončka Šterna in Brusa so Kamničani prišli do kar štirih zaključnih žog za zmago v četrtem nizu. Dve so Kanalci ubranili, ne pa tudi poskusa junaka četrtega niza Tončka Šterna, ki je s svojo enajsto točko v tem nizu svoji ekipi zagotovil tie-break.

V odločilnem petem nizu so bili Calcitovci do tretje točke ves čas v prednosti, toda na servis Čabarkape in po bloku Okrogliča so Kanalci povedli s 5:3. Brumen se je odločil za menjavo na mestu organizatorja igre ter v igro poslal Kvasa. Toda prav po njegovi nekoliko predolgi žogi je kamniški trener moral vzeti še polminutni odmor, kajti Salonit je pobegnil za tri točke. Do menjave strani so se jim Kamničani približali na dve točki zaostanka. Nepopustljiva igra se je odbojkarjem Calcita obrestovala z izenačenjem na deseti točki, ko je bil v bloku uspešen Brus, toda po novi napaki, tokrat Štembergar Zupana, so Kanalci pobegnili za dve točki (13:11). Brumen je vzel še svoj drugi polminutni odmor v tie-breaku, vendar so bili njegovi varovanci že preveč utrujeni, da bi jim uspel še en preobrat. Po sedmi napaki Kamničanov v tie-breaku, so imeli odbojkarji Salonita kar tri zaključne žoge za končno slavje. Dve so Calcitovci ubranili, ne pa tudi tretje, saj je najmlajši igralec na igrišču z blokom zaustavil Kotnika. Tako Kamničanom niti v tretjem poskusu v finalu pokala Slovenije ni uspelo premagati Salonita. In to navkljub boljšem napadu in bloku, toda ob izenačenem sprejemu, slabšem servisu, predvsem pa na račun prevelikega števila lastnih napak, saj so jih naredili šest več kot nasprotniki.

Za najboljšega igralca turnirja je bil razglašen Dejan Čabarkapa, najboljši sprejemalec je bil Jure Okroglič, najboljši bloker Israel Dos Santos (vsi Salonit), najboljši prosti igralec Klemen Hribar, najboljši napadalec Tonček Štern ter najboljši organizator igre Martin Hrast (vsi Calcit Volleyball).

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Fantje so bili nekoliko v krču. Dejansko smo vsi že izčrpani, saj so za nami velike obremenitve in seveda, posledica je v tem, da potem preprosto ne moremo igrati na svoji ravni. Že od prve minute sem videl, da nismo čisto pravi, da smo težki in da so naše reakcije bolj počasne, kot so bile včeraj. Če bi včeraj igrali tako, kot smo danes, bi nas ACH Volley izgubili z 0:3. Danes v mišicah preprosto ni bilo več goriva in poraz ne bil samo posledica tega.«

Leon Schilling, trener Salonita: »Tekma je bila takšna, kot smo pričakovali, težka, tako kot so v tej sezoni vse v slovenski ligi. Na koncu je odločala naša zbranost, timsko delo in pozitivna energija, ki je v naši ekipi. Hvala, igralcem! Včeraj je blestel Dos Santos, danes so blesteli tudi drugi, vedno eden nadomesti drugega. Vsi naši letošnji izidi so rezultat trdega dela, ekipnega duha, naši igralci pa so v finalu bolj zdržali psihični pritisk.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Tine Forštnarič


<< Nazaj | Novice