Mali grad

Tudi v enoti Pestrna Vrtca Antona Medveda Kamnik postregli tradicionalni slovenski zajtrk

16.11.2012

 

Ob dnevu slovenske hrane so se projektu Tradicionalni slovenski zajtrk danes pridružili tudi v enoti Pestrna Vrtca Antona Medveda Kamnik.

Gre za vseslovenski projekt, ki spodbuja zavedanje o pomenu in prednostih lokalne samooskrbe, dejavnostih domače pridelave in predelave in v okviru sistema javnega naročanja oziroma naročil zagotavljati hrano, ki je pridelana v lokalnem okolju. Ozavešča javnost o pomenu kmetijstva in čebelarstva, pomenu pravilne in zdrave prehrane, pomenu živilske industrije, pomenu gibanja ter pomenu ohranjanja čistega okolja. Osnovni cilj projekta je izobraževati in ozaveščati otroke v vrtcih in šolah, vzporedno s tem pa torej tudi širšo javnost. Občine so pomembne institucije v sistemu zagotavljanja lokalne samooskrbe in tudi v Kamniku smo podprli aktivnosti Ministrstva za kmetijstvo in okolje na področju lokalne samooskrbe ter se aktivno vključili v projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. Tako so danes v enoti Pestrna Vrtca Antona Medveda Kamnik postregli proseno kašo s suhim sadjem, kuhano na domačem mleku kmetije Jamšek. 

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk se po besedah ravnateljice Vrtca Antona Medveda Kamnik Renate Hojs v kamniških vrtcih odvija že četrto leto, saj si vodstvo prizadeva, da bi otroci jedli zdravo hrano. »To pa je hrana, ki jo pridelajo okoliški kmetje in pridelovalci. Hvala vsem, ki ste se potrudili za naš zajtrk po domače!«

Nekaj besed pa je spregovorila tudi višja svetovalka za družbene dejavnosti
Katarina Ščetinin-Sever, ki je povedala: »Dogodek ima v slovenskem prostoru že kar nekajletno tradicijo, tako se je prijel tudi v Vrtcu Antona Medveda. Njegov glavni namen je osvetliti pomen zdrave, naravne prehrane, ki je najboljša, če so živila lokalne pridelave. Letos je poudarek na tem, da se vzpostavijo povezave s ponudniki lokalno pridelane hrane in vzgojno-izobraževalni zavodi, in sicer tako imenovane kratke verige. Pri tradicionalnem slovenskem zajtrku se postreže črn kruh, mleko, maslo in med ter jabolko. Ob tem imamo mnogi asociacije na otroštvo, ko smo bili vsakodnevno deležni takšnih zajtrkov. Danes se radi vračamo k izvorom in ponovno obujamo dobre stare običaje, lokalno izročilo in posegamo po domačem. Bodimo ob tem iskreno preprosti in ne modno ekološki. Naj se po tem medenem jutru dan pozna!« 

Da je bilo druženje še bolj prijetno, zabavno in sproščeno so za kulturni program ob zdravem, okusnem in predvsem slovenskem zajtrku poskrbeli otroci enote Pestrna, ki so ob spremljavi Silve Kosec zapeli pesem »Deklica majhena« in »Marko skače«.


<< Nazaj | Novice