Mali grad

Tudi v Kamniku je prava smer gibanje

20.09.2012

 

Občina Kamnik je tudi letos v sklopu Evropskega tedna mobilnosti skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kamnik danes, od 9. do 12. ure, organizirala druženje otrok kamniških šol in vrtcev na Glavnem trgu. Kamniške otroke in ostale zbrane je pozdravil tudi župan Marjan Šarec.

Letošnji Evropski teden mobilnosti, ki poteka med 16. in 22. septembrom, je zaznamovan s sloganom »Prava smer je gibanje!«. Sam slogan ne govori o fizičnem premikanju, kakor bi na hitro lahko sklepali, temveč v sebi skriva globlja dejstva, predvsem to, da želimo živeti v mestih s čistim zrakom, z manj hrupa, kjer je kakovost življenja večja. Vsako leto v evropskem tednu mobilnosti sodeluje več mest iz najrazličnejših držav Evrope. V preteklem letu je tako sodelovalo kar 2. 268 evropskih mest, iz Slovenije je bilo vključenih 31 mest, od glavnega mesta pa vse do najmanjših krajev.

Tudi v občini Kamnik smo poskrbeli za aktivnosti v času evropskega tedna mobilnosti. Otroci iz oddaljenih šol so se lahko brezplačno pripeljali z javnim prevozom (avtobus, vlak) do Glavnega trga. Otrokom in tudi tistim malo starejšim, so se na Glavnem trgu predstavili gasilci, reševalci, gorski reševalci, policisti, zaplesali so lahko s plesno šolo Šin – Šin, skakali na napihljivem gradu, se čudili čarovniku Romanu, se kaj naučili ob predstavi o prometu, se sami preizkusili na poligonu in z raznimi materiali ustvarjali v likovnih delavnicah.

Nekaj besed pa jim je namenil tudi župan Marjan Šarec, ki je poudaril pomembnost osveščanja mladih generacij o ohranjanju narave in naše občine. Z vidika kvalitetnejšega lokalnega življenja pa je izpostavil pomen novodobnih vrednot, ki se vedno bolj usmerjajo k »zelenemu« načinu življenja. Na koncu pa še dodal: »Samozavedanje ljudi o varovanju čistega okolja je vedno večje, vendar smo še vedno priča mnogim negativnimi vplivom človeškega faktorja na naravo. Ravno zaradi tega dejstva, je na vas mladih, da se zavedate pomena varovanja okolja in namena današnjih aktivnosti in vseh ostalih, ki še sledijo evropskemu tednu mobilnosti. Upoštevajmo in spoštujmo moto letošnjega tedna mobilnosti tudi ostale dni v letu in se gibajmo v pravo smer!«

Evropski teden mobilnosti se vsako leto zaključi z 22. septembrom in tudi letos bo tako. Zato v soboto, 22. septembra 2012, preživite dan brez avtomobila! Morda je to priložnost, da se tudi Vi popeljete s Kamnik busom ali s KAM-kolesom.


<< Nazaj | Novice