Mali grad

Tudi v Kamniku bomo tekli za tiste, ki tega ne morejo

30.04.2014

 

V nedeljo, 4. maja 2014, bo ves svet tekel kot eno! Na 34. trasah v 32. državah bodo udeleženci tekli z enim samim namenom – za tiste, ki tega ne morejo. Startna pištola bo oznanila pričetek teka Wings for Life World Run – najbolj spektakularnega tekaškega tekmovanja doslej, katerega organizator v Sloveniji je TIMING Ljubljana. Na desetine tisoč tekačev se bo teka udeležilo z namenom, da zbere sredstva za raziskave, da bi bila poškodba hrbtenjače nekega dne le še stvar preteklosti. "Tečemo za tiste, ki tega ne morejo", je slogan najbolj osupljivega športnega dogodka na svetu.

Amaterski tekači, znane osebnosti, maratonci, triatlonci in ultramaratonci bodo ob natanko istem času po vsem svetu pričeli bežati pred približajočo se ciljno črto v obliki zasledovalnih vozil, ki bodo startala 30 minut po startu tekačev. Ko bo zasledovalno vozilo tekača prehitelo, bo to zanj pomenilo konec tekmovanja. Zadnji moški in zadnja ženska, ki bosta še tekla, bosta imenovana za svetovna prvaka in za nagrado prejela potovanje okoli sveta, s postanki v Salzburgu, Istanbulu, Cape Townu, Hong Kongu, Bangkoku, Sydneyju, Fidžiju, Los Angelesu in Rio de Janeiru.

Nekateri bodo tekli nasproti sončnemu vzhodu, drugi sončnemu zahodu. Na zahodni obali ZDA, v Kaliforniji, se bo tek pričel ob 3. uri zjutraj, pri nas, v Avstriji in Španiji točno opoldne, v Avstraliji pa po sončnem zahodu. Tekači v Indiji se bodo spopadali s popoldansko vročico 40 stopinj, tekači v Kanadi pa z jutranjim mrazom 2-10 stopinj. Vse pa bo pot vodila vzdolž nekaterih najlepših pokrajin na svetu. 

Na lokalni trasi Wings for Life World Run v Sloveniji se bo tek pričel točno opoldne na Kongresnem trgu v Ljubljani in tekače vodil v smeri Domžal, Kamnika, Preddvora, Kranja, Škofje Loke … Tiste, ki jim bo uspelo priti do Kamnika, čaka presenečenje. Na Glavnem trgu jih bo pričakala glasbena skupina Calypso. Za njihovo moč bodo poskrbeli gostinci projekta Okusi Kamnika in podeželje v mestu.

Direktor Ljubljanskega maratona Gojko Zalokar je v zvezi z lokalno traso Wings for Life World Run Slovenija dejal: »Organizatorji športnih programov v Sloveniji izkušenj s tovrstno progo in zahtevami nimamo. Naloga je predstavljala poseben izziv. Prvi del so bile globalne zahteve v smislu, da mora proga predvidevati 150 km, vsaj 8 m širine na štartu in minimalno 5 m širine po trasi. Prav tako ne sme imeti več kot 500 m višinske razlike na trdni podlagi ter popolno zaporo prometa prvih 20 km. Enako na progi ne sme biti tunelov ali gostega gozda, zaradi prenosa podatkov preko satelitov. Slovenija je v tem smislu zaradi naravnih danosti in razgibanega terena zelo zahtevna.«

Teka v Sloveniji se bodo udeležili štirje ambasadorji dogodka, in sicer Dušan Mravlje (ultramaratonec), Roman Kejžar (maratonec), Matej Markovič (triatlonec) in Jure Košir (alpski smučar), pridružili pa se jim bodo številni znani športniki, kot npr. Peter Kauzer (kajakaš), Tanja Žakelj (gorska kolesarka) in Filip Flisar (smučarski kros).

Obiskovalci bodo celotno prireditev lahko spremljali preko velikega LED zaslona, na katerem bo predvajan globalni prenos v živo, popestren z vklapljanjem v živo z lokalnega teka.

Slovenska zmagovalca, najboljšo žensko in moškega, bodo organizatorji za nagrado naslednje leto odpeljali na lokacijo Wings for Life World Run, ki si jo bosta izbrala. Prihodnje leto bo tek znova organiziran tudi v Ljubljani.

Rezultati teka bodo objavljeni na www.wingsforlifeworldrun.com in v Dnevniku, v Prilogi IN, v sredo, 7. maja 2014.

Več o neprofitni organizaciji Wings for Life najdete na www.wingsforlife.com.

Pomembne informacije pred tekom

Do Wings for Life World Run, na katerem bo na deset tisoč ljudi teklo za tiste, ki tega ne morejo, in pomagalo zbrati sredstva za raziskave poškodb hrbtenjače, nas loči le še 4 dni. 

Predstavljamo potek dogodka in druge pomembne informacije:

Rezultati teka bodo objavljeni na www.wingsforlifeworldrun.com in v Dnevniku, v Prilogi IN, v sredo, 7. maja 2014.

Popolna zapora javnih cest in javnih površin v nedeljo, 4. 5. 2014

Občanke in občane obveščamo o popolni zapori javnih cest in javnih površin, zaradi izvedbe tekaške prireditve Wings for life World Run – Krila za življenje, katere organizator je TIMING Ljubljana. 

V nedeljo, 4. 5. 2014, v času od 13.20 do 14.40 ure, se izvede popolna zapora naslednjih javnih cest in javnih površin s prometno signalizacijo, policisti in reditelji kot sledi:

Obvoz ni možen.

Vir: Zavod za turizem in šport v občini Kamnik


<< Nazaj | Novice