Mali grad

Tudi bajtarji so sodelovali v akciji »NVO gre v šolo«

06.10.2016

 

Tudi bajtarji so sodelovali v akciji »NVO gre v šolo«

Tudi bajtarji so sodelovali v akciji »NVO gre v šolo«V torek, 4. oktobra 2016, smo se trije bajtarji Planinskega društva »BAJTAR« Velika planina ponovno podali v šolske klopi. Odpravili smo se v prelepo Osnovno šolo Toma Brejca v Kamniku, kjer je potekala akcija »NVO gre v šolo«, povezujemo in krepimo lokalno okolje.

A nismo bili mi tisti, ki smo poslušali. Otroci so zvedavo gledali in prisluhnili naši razlagi o planinskem društvu »Bajtar« in o naši kraljici Veliki planini.

Z diapozitivi smo jih popeljali prav do vrha planine – na Gradišče, kjer že 10 let stoji naša razgledna točka »ROŽA VRHOV«, postavljena v letu 2006. Ko smo jih seznanili s pomenom te razgledne ploščadi, smo se s sliko in besedo napotili po planini, opisali zgodovino bajtarstva in naše akcije. Tudi o delu pastirjev in njihovem življenju ter Preskarjevem muzeju smo govorili. Kako z zanimanjem so sledili razlagi in prikazu.

Spraševali so, kako pridemo gor, kaj vse so že sami doživeli na potepu po planini in v dopustniških dneh s svojimi domačimi. Vse jih je zanimalo. Tudi zapeli smo skupaj našo bajtarsko himno »Tja gor na Veliko planino…«.

Razhajali smo se z željo, da tudi oni čim večkrat obiščejo planino in njene prelesti.

V akciji smo sodelovali Vinko Poličnik, Stane Erjavšek in Helena Plahuta.

Besedilo in fotografije: Helena Plahuta


»NVO gre v šolo«

V šolskem letu 2016/2017 je bila akcija »NVO gre v šolo« izvedena v osrednjeslovenski, zasavski in severno primorski regiji. Akcija predstavlja lokalno partnerstvo in med-sektorsko sodelovanje med osnovno šolo in nevladnimi organizacijami iz lokalnega okolja.

V Kamniku se je odvijala na Osnovni šoli Toma Brejca, v torek, 4. oktobra 2016, od 8. do 12. ure.

Otrokom so se predstavili Društvo botrov otrok TWIMC, Sadjarsko-vrtnarsko društvo Tunjice, Prostovoljno gasilsko društvo Kamnik, Planinsko društvo Bajtar Velika Planina, Planinsko društvo Kamnik, Čebelarsko društvo Kamnik, Zavod Oreli, Zavod za trajnostne rešitve Tunjice, Strelska družina Kamnik, Folklorna skupina Kamnik, Društvo Ključ življenja, Društvo staršev otrok s posebnimi potrebami in OZRK Kamnik.

Fotografije: Osnovna šola Toma Brejca


<< Nazaj | Novice