Mali grad

Tudi Kamničani bodo igrali v polfinalu, Kamničlanke bodo morale za finale igrati še tretjo tekmo

23.03.2014

 

Tudi Kamničani bodo igrali v polfinalu

Odbojkarji Calcit Volleyballa so v tretji odločilni četrtfinalni tekmi prikazali do zdaj svojo najboljšo igro v končnici državnega prvenstva in brez izgubljenega niza premagali goste iz Nove Gorice. Že v sredo čaka Kamničane nova preizkušnja, saj bodo v polfinalu gostovali v Murski Soboti.

Calcit Volleyball – Go Volley           3:0 (21, 14, 25)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, 250 gledalcev. Sodnika: Miklošič in Seifried (oba Maribor).

Calcit Volleyball: Hribar – libero1, Novljan, T. Štern 1, Kvas, Pokeršnik 13, Ribič – libero2, Štembergar Zupan 9, Brus 7, Hrast 1, Stavbar 5, Kotnik 4, Ž. Štern. Trener: Marko Brumen.

Go Volley: Vrtovec 6, Marc, Basaneže 8, Čuturič, Konjedic 1, Filiputti, Savičič 11, Bregar 6, Tomič 12, Kuburović 3, Gašparin – libero1, Maraž – libero2. Trener: Jasmin Čuturič.

Že sedmo letošnjo prvenstveno tekmo z Go Volleyjem, pred tem sta ekipi v pripravljalnem obdobju igrali trikrat, tretjo v tednu dni in najpomembnejšo, so kamniški odbojkarji začeli z Martinom Hrastom, Andrejem Štembergar Zupanom, Domnom Kotnikom, Borisom Brusom, Jernejem Stavbarjem, Danijelom Pokeršnikom in prostim igralcem Klemnom Hribarjem. Na drugi strani mreže so bili v polni zasedbi tudi gostje iz Nove Gorice, pri katerih se je sicer Jasmin Čuturič, ki je tudi trener ekipe, ogreval, vendar potem, kot že praktično celo sezono, ni igral. Tako so odločilno tekmo za uvrstitev v polfinale za ekipo Go Volleyja začeli Strahija Kuburović, Darijo Savičič, Dalibor Tomič, Gregor Basaneže, Miha Bregar, Matic Vrtovec in prosti igralec Jan Gašparin. Do prvega tehničnega odmora je bolje kazalo gostom, ki so bili spet boljši v bloku, kar jim je tudi prineslo prednost dveh točk do prvega tehničnega odmora, toda po njem so, tudi po zaslugi dobrega sprejema in prvega tempa so Kamničani že na osmi točki izid izenačili, z blokom Borisa Brusa pa še povedli z 11:10. Z dobro in raznovrstno igro so domači odbojkarji nadaljevali do drugega tehničnega odmora, ob katerem so vodili za tri točke. Vendar se je za prvi polminutni odmor v uvodnem nizu odločil domači trener Marko Brumen, kajti gostje so se jim približali le še na točko zaostanka (16:17). Že pred končnico niza je na mestu sprejemalca Štembergar Zupana zamenjal Žiga Štern, po napaki Savičiča, ki je žogo od mreže poslal v avt, se je za polminutni odmor odmor odločil Jasmin Čuturič, kajti njegova ekipa je spet zaostajala za tri točke (18:21). Po novi napaki, tokrat Kuburovića, je nekdanji slovenski reprezentant vzel še drugi polminutni odmor, saj je Calcit povedel že z 22:18 in po novi napaki še 23:18. S tem je bil odpor novogoriške ekipe v uvodnem nizu strt, kajti na servis Brusa je sledil še blok Kamničanov, za kar šest zaključnih žog za sploh prvo vodstvo z 1:0 v nizih v četrtfinalnih obračunih. A še preden je do tega prišlo, je moral Brumen vzeti še svoj drugi polminutni odmor, kajti gostje so dosegli tri točke zapored in šele četrto zaključno žogo je izkoristil Danijel Pokeršnik.

Z dobro igro so Kamničani, ki so tokrat imeli tudi glasno in dokaj številčno podporo tudi na tribunah, nadaljevali tudi v drugem nizu. Še naprej so držali dober sprejem, na servisu so bili raznovrstni, v napadu pa je Hrast dobro razigral soigralce. Že pred odhodom na prvi tehnični odmor je Čuturič ob zaostanku treh točk vzel polminutni odmor, a je njegova ekipa tudi na tehnični odmor šla s tremi točkami zaostanka. Pri zaostanku petih točk (5:10) je novogoriški trener na mestu organizatorja igre v igro poslal mladega Janija Konjedica, toda Kamničanov tudi to ni zmedlo in po njihovem vodstvu z 12:6 so šli odbojkarji Go Volleyja še na svoj drugi polminutni odmor v drugem nizu. Razpoloženi Kamničani so ob drugem tehničnem odmoru vodili že z osmimi točkami naskoka, s svojo nepopustljivostjo in borbenostjo pa so navdušili ob trinajsti točki, ko sta obe ekipi rešili številne »težke« žoge, na koncu pa so bili bolj zbrani domači odbojkarji. Ko je bil v napadu za vodstvo z 19:10 uspešen še Kotnik, je bilo bolj ali manj jasno, da bodo Calcitovci za uvrstitev v tako želeni polfinale, potrebovali le še niz. Da je niz izgubljen, je začutil tudi Čuturič, ki je v igro poslal nekatere svoje mlajše igralce, Žana Marca in Daniela Filiputtija, zadnjo točko v drugem nizu pa je za Kamničane po uspešno izvedenem prvem tempu dosegel Brus.

Tudi tretji niz so odbojkarji Calcita odločno in brez sprememb v ekipi, prav tako so z začetno postavo obračun s Kamničani nadaljevali gostje, ki jim igra, tudi po zaslugi velikega števila napak na servisu ni in ni stekla. Na drugi strani so bili domači odbojkarji uspešni tudi v napadu, kar jim je prineslo prednost treh točk. Vodili so tudi še s 7:4, toda ko so Novogoričani končno le poslali dva servisa zapored v polje domače ekipe, je na sedmi točki sledilo prvo izenačenje v tretjem nizu, po bloku Vrtovca pa tudi njihovo prvo vodstvo (10:9). Z asom Tomiča so povedli še z 11:9. Z novim blokom Vrtovca je bil zaostanek domače ekipe že tri točke (9:12), prvič na tekmi pa je v igro vstopil Tonček Štern, ki je z blokom izid na dvanajsti točki spet izenačil. Na drugi tehnični odmor so Kamničani odšli že s prednostjo treh točk, kajti gostje so kar tri zaporedne napade končali v avtu ali v mreži. Toda na servis Savičiča sta bili ekipi na sedemnajsti točki še enkrat več v tretjem nizu izenačeni (17:17), za polminutni odmor pa se je tokrat odločil Marko Brumen. Na srečo domače ekipe so se napake gostov nadaljevale in po novih dveh je polminutni odmor vzel Čuturič, kajti Calcit je prišel do dveh točk prednosti (19:17). Nova napaka gostov je Kamničanom prinesla tri zaključne žoge za uvrstitev v polfinale državnega prvenstva, a so vse tri gostje na servis mladega Vrtovca ubranili. Tudi z malo sreče so domači odbojkarji prišli še do četrte zaključne žoge, šele peto pa je izkoristil Danijel Pokeršnik. Za konec omenimo le še to, da so odbojkarji Go Volleyja naredili kar 37 lastnih napak, trinajst na servisu, Kamničani le trinajst, šest na servisu.

Izjavi po tekmi

Martin Hrast, kapetan Calcit Volleyballa: »V prvih dveh nizih nam je končno uspelo igrati tako, kot smo si želeli. Držali smo se načrta, igra nam je stekla, v tretjem pa smo se spet trudili in trudili. Na trenutke smo igrali dobro, potem spet popustili, ob koncu naredili tri neumnosti, tako da je bilo preveč nihanja. Ampak na koncu je najbolj pomembno to, da smo se uvrstili v polfinale končnice."

Jasmin Čuturič, trener Go Volleyja: »Očitno se je v naših glavah usidrala druga četrtfinalna tekma končnice, ko smo že imeli dobljeno tekmo, pa smo jo izgubili. Danes se je videlo, da je fantom to ostalo v glavah in od tu tudi tako veliko število lastnih napak. Sem pa na koncu vseeno zadovoljen z reakcijo igralcev v tretjem nizu, še zlasti Matica Vrtovca, ki je dokazal, da ima veliko hrabrosti in škoda, da mu niso še drugi sledili. Spet smo imeli protinapade, da bi ta niz celo dobili, vendar jih nismo izkoristili. Če bi ta niz dobili, bi bilo v nadaljevanju tekme še vse možno. To nam ni uspelo, Calcit je dokazal, da je boljša ekipa in se je zasluženo uvrstil v polfinale.«

Za finale bo treba igrati še tretjo tekmo

Odbojkarice Calcit Volleyballa so na drugi polfinalni tekmi končnice 1. DOL ženske na gostovanju v Hočah prvič v letošnjem državnem prvenstvu ostale praznih rok. Čeprav, so proti Formisu še uspele nadoknaditi zaostanek dveh nizov, so v petem odbojkarice iz Rogoze izkoristile nezbranost kamniške ekipe in prišle do zaslužene zmage. O drugem finalistu letošnjega državnega prvenstva, prvi finalist je Nova KBM Branik, ki je tudi v drugo premagala Braslovče, bo tako odločala tretja četrtfinalna tekma, ki se bo začela v sredo, 26. marca, ob 20. uri v ŠD Kamnik.

Formis - Calcit Volleyball 3:2 (17, 23, -9, -21, 10)

Hoče - VŠD Hoče. 200 gledalcev. Sodnika: Globačnik (Topolšica) in Melavc (Prevalje).
Formis: Desy Vahen Desy 27, Horvat 9, Krumpak, Pintarič 12, Stavbar, Geratič – libero 1, Gajser 7, Pehnec 4, Grašič 4, Novak. Trener: Sebastijan Zorenč.
Calcit Volleyball: E. Mori 7, Turnšek 20, Božič 2, Kavčič, Borko 6, Vrhovnik 6, Valenčič 4, N. Mori, Hribar 1, Jerala, Charuk 15, Ščuka 16. Trener: Gašper Ribič.

Čeprav je Gašper Ribič, trener kamniških odbojkaric po prepričljivi zmagi svoje ekipe na prvi polfinalni tekmi opozarjal, da bo dobro igro treba pokazati tudi v Hočah, je s svojimi varovankami doživel hladen tuš na sicer »vročem« gostovanju. Uvod v tekmo, ki so jo Kamničanke tokrat začele z Mojco Božič, Saro Valenčič, Lano Ščuko, Tamaro Borko, Lucy Charuk, Tjašo Turnšek in Meto Jeralo na mestu proste igralke, tega še ni napovedoval, kajti ob prvem tehničnem odmoru so vodile za štiri točke. Toda Rogožanke, njihov trener Sebastijan Zorenč se v primerjavi s sredino tekmo ni odločil za nobeno menjavo, tako da so bile v prvi postavi Ana Pehnec, Maja Horvat, Nastja Gajser, Andrejka Grašič, Katja Karin Pintarič, Maja Desy Vahen in prosta igralka Lea Geratič, so z dvema asoma Horvatove izid na osmi točki izenačile. S tem pa težav kamniške ekipe na sprejemu še ni bilo konec, kajti do konca niza so domače odbojkarice dosegle še pet asov. Tri zapored je za vodstvo s 15:11 prispevala Ana Pehnec. Kamničankam ni pomagala niti menjava Valenčičeve s Petro Vrhovnik, čeprav so se z asom Charukove še domačinkam še približale na točko zaostanka (15:16), a so domače odbojkarice z novimi tremi zaporednimi točkami pobegnile za štiri točke (19:15). Razigrane Rogožanke so, zadnjo točko v prvem nizu je zanje prispevala Vahnova, ki je tokrat igrala na mestu korektorke, Kamničankam prepustile le še dve točki.

Z odlično igro so odbojkarice Formisa nadaljevale tudi v drugem nizu, v katerem je Vrhovnikova ostala v igri, po zaostanku štirih točk (2:6) pa se je Ribič odločil, da bo v igro poslal še Evo Mori. Z njo na mestu organizatorke igre so Kamničanke domače odbojkarice ujele na deseti točki, toda le na kratko, kajti na servis Vahnove jim je domača ekipa še enkrat pobegnila za štiri točke. Na podoben način so jim vrnile odbojkarice Calcita, ki so tudi po zaslugi servisov Tamare Borko prišle celo do vodstva s 15:14, vendar so ob drugem tehničnem odmoru za domačo ekipo vseeno zaostajale za točko. V končnico drugega niza sta ekipi vstopili izenačeni (22:22), po uspešnem napadu Vahnove in asu Pehnečeve pa so Rogožanke prišle do dveh zaključnih žog za vodstvo z 2:0 v nizih. Prvo je Turnškova še ubranila, ne pa tudi druge, ki jo je zaključila razpoložena Maja Desy Vahen.

Šele v tretjem nizu so kamniške odbojkarice zaigrale, kot se za slovenske pokalne zmagovalke in najboljšo ekipo v srednjeevropski ligi tudi spodobi. Na servis Eve Mori so povedle s 6:0, nato pa sta Charukova in Turnškova poskrbeli še za vodstvo s 13:2. S tem je bil odpor domače ekipe v tretjem nizu že strt, vprašanje je bilo le, kakšna bo razlika ob koncu niza. Kamničanke so nadaljevale z učinkovito igro, domače odbojkarice pa so se morala zadovoljiti le z devetimi osvojenimi točkami. Vendar jih visok poraz v tretjem nizu ni vrgel iz tira. Nanj so hitro pozabile ter z asom Horvatove v četrtem nizu povedle s 7:5, toda ob prvem tehničnem odmoru so za kamniško ekipo zaostajale za točko. Še višji je bil njihov zaostanek ob drugem tehničnem odmoru, saj je znašal že štiri točke, ki pa gostjam še ni zagotavljal mirnega nadaljevanja niza. Z delnim izidom so Zorenčeve varovanke na sedemnajsti točki izenačile, v končnici niza pa so manj napak naredile kamniške odbojkarice, ki so po napaki Vahnove izkoristile svojo drugo zaključno žogo.

O zmagovalkah druge polfinalne tekme končnice je tako odločal peti niz, ki je bil do šeste točke še izenačen, nato pa so pobudo nepričakovano prevzele domače odbojkarice, ki so z blokoma Pintaričeve in točkama Vahnove in Horvatove z delnim izidom 5:0 prišle, kot se je izkazalo pozneje, do nedosegljive prednosti. Že kar prvo zaključno žogo za prvo letošnjo zmago Formisa nad Calcit Volleyballom, za katerega je bil to prvi poraz v domačem prvenstvu, je poskrbela najbolj učinkovita igralka tekme Maja Desy Vahen.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice