Mali grad

Tudi Formis brez možnosti proti Calcitovkam, Kamničani morali priznati premoč Mariborčanov

23.02.2014

 

Tudi Formis brez možnosti proti Calcitovkam

Odbojkarice Calcit Volleyballa v Modri skupini 1. DOL nadaljujejo s svojo zmagovito serijo. Tokrat so v osmem krogu na kolena še drugič spravile ekipo Formisa. Z novimi tremi točkami so na dobri poti, da bodo v končnico državnega prvenstva krenile s prvega mesta, vendar morajo v preostalima tekmama obakrat premagati Braslovče. Prvič prihodnjo soboto v svoji dvorani ter nato še 4. marca v Braslovčah.

Calcit Volleyball – Formis     3:0 (18, 11, 24)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 100 gledalcev. Sodnika: Kamnik (Kotlje) in Skudnik (Mežica).

Calcit Volleyball: E. Mori 4, Turnšek 18, Božič 1, Kavčič 2, Borko 5, Vrhovnik 8, Valenčič 11, Hribar , Jerala – libero, Charuk 8, Ščuka. Trener: Gašper Ribič.

Formis: Desy Vahen 10, Horvat 10, Krumpak, Pintarič 2, Dobnik, Geratič – libero 1, Gajser 7, Grašič 9, Novak. Trener: Sebastijan Zorenč.

Na prvi letošnji medsebojni tekmi Modre skupine so odbojkarice Formisa v svoji dvorani nudile dostojen odpor Kamničankam, prav tako so jim »dihale za ovratnik« tudi na polfinalni tekmi zaključnega turnirja pokala Slovenije. Toda naporen ritem igranja sreda – sobota, ekipi iz Rogoze, ki je premočno slavila v rednem delu državnega prvenstva, najbolj ne ustreza – za nameček se ukvarja še z boleznijo -, tako da je do zdaj v Modri skupini le enkrat zmagala. Tudi v Kamnik so varovanke Sebastijana Zorenča prišle v oslabljeni zasedbi, brez prve organizatorke igre Ane Pehnec, namesto katere je igrala Urša Stavbar, sicer sestra blokerja Calcit Volleyballa Jerneja Stavbarja, ob njej pa so za gostje v prvi postavi tekmo začele še Maja Desy Vahen, Nastja Gajser, Katja Karin Pintarič, Andrejka Grašič, Maja Horvat in prosta igralka Lea Geratič. Do prvega tehničnega odmora so Rogožanke še držale korak z domačo ekipo in na servis Gajserjeve po zaostanku treh točk (1:4) prišle do vodstva s 7:6. Vendar so po polminutnem odmoru Kamničanke, v ekipi ni bilo obolele Nike Mori, tekmo pa so začele Mojca Božič, Petra Vrhovnik, Sara Valenčič, Tamara Borko, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in Meta Jerala na mestu proste igralke, zaigrale bolj zbrano in na servis Turšnkove dosegle šest točk zapored za vodstvo z 12:7. Čeprav se gostje niso predale, je bila kakovost na strani domače ekipe, ki je brez večjih težav do konca niza držala prednost štirih, petih točk. V napadu sta bili učinkoviti Turšnova in Valenčičeva, domačinke pa so bile višje tudi v bloku in boljše na servisu. In prav z blokom Eve Mori in asom Tamare Borko so Calcitovke povedle s 23:16, s tem pa je bil prvi niz praktično odločen.  

Drugi niz sta oba trenerja nadaljevala brez menjav v svojih ekipah, še naprej pa je bila pobuda na strani domače ekipe, ki je s svojimi servisi povzročala precej preglavic gostujočim sprejemalkam. Prav tako so bile Kamničanke precej višje v bloku, tako da so gostje le s težavo prihajale do točk v napadu. Ob prvem tehničnem odmoru so domače odbojkarice vodile s štirimi točkami prednosti, po uspešno izvedenem prvem tempu Tamare Borko pa že z 11:5, zato je Sebastijan Zorenč vzel polminutni odmor. Vendar s tem še ni prekinil serije točk domače ekipe, ki je z asom Turnškove prišla še do ene. Toda ob eni od naslednjih akcij je v dvorani prišlo do popolne tišine, saj je prišlo do poškodbe desnega gležnja kapetanke Kamničank Tamare Borko, ki je stopila na nogo Urške Stavbar. Namesto nje je v igro vstopila Anja Kavčič in se kmalu izkazala z blokom, nato pa je zadevo v svoje roke vzela Petra Vrhovnik. Na njej servis so odbojkarice Calcita dosegle kar devet točk zapored, od tega je Vrhovnikova kar štiri ase. Sebastijan Zorenč je vzel oba polminutna odmora, toda niti to ni zaustavilo Vrhovnikove, njena serija pa se je končala pri izidu 21:7. Zadnjo točko za vodstvo z 2:0 v nizih je prispevala Tjaša Turnšek.

Tretjega niza domača ekipa ne začela najbolje. Njen sprejem ni bil več tako zanesljiv, popustila je tudi zbranost v obrambi in gostje so z asom Nastje Gajser na prvi tehnični odmor odšle s točko prednosti. Po še enem njenem asu, ob vrnitvi na igrišče, so Rogožanke povedle za dve točki (8:6), nekoč ena najboljših slovenskih odbojkaric Maja Vahen pa je z dvema zaporednima točkama poskrbela za vodstvo Formisa z 12:8. Gašper Ribič je zato vzel polminutni odmor, ki je le delno obrodil sadove, kajti njegove varovanke so do drugega tehničnega odmora prepolovile svoj zaostanek. Lucy Charuk je nato z blokom Kamničankam prinesla izenačenje na šestnajsti točki, Turnškova pa z uspešnim napadom vodstvo s 17:16. Polminutni odmor je zdaj vzel Zorenč. Tudi zanj bi lahko rekli, da ob pravem trenutku, kajti gostje so dosegle tri točke zapored, zato je Ribič namesto Eve Mori v igro poslal Mojco Božič, vendar so Rogožanke z blokom Grašičeve pobegnile že za tri točke (23:20). Toda kot da so se ustrašile zmage, čeprav so še prišle do prve zaključne žoge za vsaj častni niz. Kar ni uspelo njim, je uspelo Kamničankam, ki so z blokoma Lucy Charuk in Mojce Božič prišle do nove zmage v Modri skupini.

Izjavi po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Določene zadeve, ki so se dogajale na igrišču in ob njem so pripeljale do tega, da je ritem naše igre padel, kar je Formis izkoristil, toda na koncu smo tudi z malo sreče tudi v tretjem nizu slavili. Priložnost za preobrat v tretjem nizu smo imeli že prej, ampak najbolj pomembno je, da smo jo izkoristili na koncu. Naše težave so se začele že s poškodbo Tamare Borko, toda ne glede na nekaj slabšo igro v tretjem nizu moram biti zadovoljen s prikazano igro v prvem in drugem nizu, ko smo igrali tako, kot od svojih igralk pričakujem, ko igramo proti na papirju slabšim ekipam. V tem trenutku je najbolj pomembno, da še naprej držimo tisto točko prednosti pred Novo KBM Branikom, ki nam zagotavlja prvo mesto v Modri skupini.«

Sebastijan Zorenč, trener Formisa: »Dejstvo je, da so Kamničanke končnico tretjega niza odigrale bolj zbrano, zato so našo prednost na koncu izničile. Mi smo naredili kakšno napako preveč, zato svoje priložnosti, da bi prišli vsaj do častnega niza, nismo izkoristili. Pozna se tudi to, da Kamničanke imajo na klopi primerne menjave, mi jih nimamo in še tisti dve, na kateri bi lahko računali, sta zaradi bolezni ostali doma.«

Kamničani morali priznati premoč Mariborčanov

Odbojkarji Calcit Volleyballa so v osmem krogu 1. DOL – Modra skupina pred svojimi navijači morali priznati premoč gostov iz Maribora. V prvih dveh nizih so bili še enakovredni razigranim gostom, ki jim je uspevalo prav vse, v tretjem pa je bilo vse v znamenju Lunos Maribora. S tem porazom so možnosti Kamničanov, da bi v Modri skupini še osvojili tretje mesto in se s tem ob morebitni zmagi v četrtfinalu končnice v polfinalu izognili ACH Volleyja vse manjše. V prihodnjem krogu, v sredo, bodo Kamničani igrali prav z ACH Volleyjem, čez teden dni pa bodo v svoji dvorani gostili Salonit iz Kanala.

Calcit Volleyball – Lunos Maribor    0:3 (-23, -27, -18)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 100 gledalcev. Sodnika: Skudnik (Mežica) in Kamnik (Kotlje).

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar – libero2, Novljan, T. Štern 17, Kvas, Pokeršnik 5, Ribič – libero1, Štembergar Zupan 10, Brus 8, Hrast, Kotnik 7, Ž. Štern. Trener: Marko Brumen.

Lunos Maribor: Šmitran 5, Vovk, Mlakar 4, Javornik, Žitnik 3, Plesec, Planinc 13, Škorc – libero1, Uremovič, Mihajlovič 16, Detela 20, Dukarič. Trener: Sebastijan Škorc.

V letošnji sezoni so Kamničani Mariborčane v rednem delu prvenstva obakrat premagali, vendar so bili takrat bolj ali manj v polni zasedbi, se pravi tudi z Jernejem Stavbarjem, ki je nocojšnjo tekmo še vedno spremljal s tribune in s Klemnom Hribarjem in Žigo Šternom, ki sta sicer bila med dvanajsterico igralcev, a nanju trener Marko Brumen ni mogel resno računati, saj sta oba še vedno v fazi rebalitacije. Na drugi strani so gostje v Kamnik prišli le brez Žige Donika, ki niti ni član prve postave, tako da je trener in prosti igralec Lunosa Sebastijan Škorc tretji letošnji medsebojni dvoboj lahko začel v svoji najmočnejši zasedbi. Ob njem so tako tekmo začeli še Iztok Žitnik, Jan Planinc, Jernej Detela, Dalibor Šmitran, Uroš Vovk in Matej Mihajlovič. Do tretje točke sta bili ekipi še skupaj, nato pa so gostje na servis Daliborja Šmitrana prišli kar do osmih točk prednosti (11:3). Domači ekipi, trener Marko Brumen se je tokrat odločil, da bo tekmo začel s Tinetom Kvasom, Andrejem Štembergarjem Zupanom, Domnom Kotnikom, Žanom Novljanom, Borisom Brusom, Tončkom Šternom in Aleksandrom Ribičem na mestu prostega igralca, ni uspevalo prav nič. Ne v napadu, ne na sprejemu, ne v bloku, medtem ko je gostom uspevalo prav vse. Ob drugem tehničnem odmoru so Mariborčani vodili že z devetimi točkami prednosti, vendar se domači odbojkarji niso predali in z asom Tončka Šterna so se gostom približali na pet točk zaostanka (14:19), zato je po polminutnem odmoru posegel Sebastijan Škorc, a s tem težav za njegovo ekipo še ni bilo konec. Kamničani so dosegli še dve točki, gostje pa so se oddahnili šele, ko je servis najmlajšega člana Calcita končal v mreži. Vendar s tem še ni bilo konec odpora kamniške ekipe, ki je po napaki Mateja Mihajloviča zaostajala le še za dve točki (21:23), po bloku Tončka Šterna pa samo še točko. Toda Mihajlovič je Mariborčanom priboril dve zaključni žogi za vodstvo z 1:0 v nizih. Drugo je izkoristil Jernej Detela.

V drugi niz sta ekipi vstopili brez sprememb, vendar pa si tokrat gostje do prvega tehničnega odmora niso priigrali nobene prednosti. Še več, tudi z malo sreče, potem ko se je žoga po udarcu Tončka Šterna najprej dotaknila mreže, nato pa padla v polje mariborske ekipe, so Kamničani ob prvem tehničnem odmoru vodili z dvema točkama prednosti. Toda po nekaj lastnih napakah domače ekipe, so gostje pred drugim tehničnim odmorom povedli s 15:14, s točko prednosti pa so odšli tudi na drugi tehnični odmor. Do dvaindvajsete točke sta se ekipi izmenjavali v vodstvu, kajti več kot dve jim zapored ni uspelo osvojiti, tako da se je obetala nadvse zanimiva končnica niza, v kateri bi vsaka napaka lahko bila odločilna. Kamničani so pri vodstvu s 23:22 ubranili nekaj težkih žog, imeli tudi protinapad, toda na koncu je njihov nekdanji kapetan Jan Planinc poskrbel za novo izenačenje. V naslednjem napadu je Kotnik svoji ekipi priigral prvo zaključno žogo za izenačenje v nizih, spet pa je bil Planinc tisti, ki je Kamničanom preprečil veselje. V nadaljevanju niza so mariborski odbojkarji zapravili tri zaključne žoge, ne pa tudi četrte, ki jo je z asom zaključil Jernej Detela.

Medtem ko so gostje tretji niz nadaljevali v zasedbi, ki je slavila v prvem in drugem nizu, je v domači ekipi prišlo do dveh menjav, in sicer je Martin Hrast zaigral namesto Tineta Kvasa, Danijel Pokeršnik pa je zamenjal Tončka Šterna. Toda niti to ni prineslo boljše igre domače ekipe, zato je Brumen pri zaostanku dveh točk (5:7) v igro vrnil Tončka Šterna, ki pa je tokrat zaigral na mestu sprejemalca, saj je zamenjal Andreja Štembergar Zupana. Vseeno so na prvi tehnični odmor Mariborčani odšli z dvema točkama prednosti, kajti v domači ekipi je ob sprejemu škripalo tudi v bloku. Toda prav z blokom Brusa so Kamničani izid na dvanajsti točki po dolgem času spet izenačili, čeprav so jim gostje pred tem pobegnili že za tri točke. Tako kot so jim pobegnili ob drugem tehničnem odmoru. Ko je bil v napadu uspešemn še Mihajlovič in je Maribor povedel s 17:13, se je na mesto sprejemalca vrnil Andrej Štembergar Zupan, toda Jan Planinc je bil še naprej na mestu za izvajanje začetnih udarcev. Še petič zapored, kajti njegova ekipa je dosegla novo točko za vodstvo z 18:13. Brumen je skušal nekaj spremeniti še z drugim polminutnim odmorom v tretjem nizu, vendar je bila Calcitova ladja že potopljena. Vprašanje je bilo le, kakšna bo razlika ob koncu tekme.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Mariborčani so tekmo odigrali korektno, zelo solidno, medtem ko smo bili mi v prvi vrsti izredno slabi na servisu in potem posledično tudi na sprejemu nismo veliko prikazali. V vsakem nizu smo prejemali ase, lahke točke, tako da dejansko s takšno igro težko premagamo kogarkoli v Modri skupini. Preprosto nismo bili pravi.«

Sebastijan Škorc, trener in igralec Lunos Maribora: »V Modri skupini igramo dokaj dobro, vendar imamo pred vsako tekmo težave s poškodbami. Tokrat smo že drugo tekmo zapored lahko igrali v isti postavi, kar se nam je poznalo. Odigrali smo dobro tekmo, bili uspešni na servisu in sprejemu, zadovoljen sem tudi z igro v bloku in vse to nam je prineslo zmago. Žal smo bili tudi proti Salonitu v podobnem položaju, toda takrat se žoga ali dve nista rešili v našo korist, tokrat se je obrnilo drugače. Odločilen je bil drugi niz. Čestitke igralcem, da so se držali dogovora in mislim, da smo zasluženo slavili na vročem igrišču v Kamniku.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice