Mali grad

Trnič zvezda praznika sira v Ljubljani

07.10.2015

 

V soboto, 10. oktobra 2015, bo na Pogačarjevem trgu v središču Ljubljane že tradicionalno potekal praznik sira. Tokratni poudarek je prav na velikoplaninskem trdem siru trniču, ki je nekoč veljal za simbol ljubezni. Med 9. in 14. uro bo na tržnici poleg pokušine trniča potekal tudi prikaz njegove izdelave. 

Vsako leto jeseni na Pogarčarjevem trgu soboto posvetijo pridelovalcem sira. Slovenski sirarji širšo javnost opozorijo na svoje delo, visoko kakovost njihovih sirov in pomemben doprinos k ohranjanju in razvoju slovenskega podeželja. Obiskovalcem namreč želijo približati domačo tradicionalno kulinariko, ki je že nekoliko pozabljena, ti pa lahko pokusijo in kupijo različne izdelke iz sira in skute. Letošnji poudarek bo na velikoplaninskem siru trnič.

Trnič - velikoplaninski sir
Trniči so vrsta trdih sirov značilne hruškaste oblike, ki jih pripravljajo na območju Velike, Male in Gojške planine v Kamniško-Savinjskih Alpah. Izdelani so iz skute, smetane in soli ter okrašeni s posebnimi ornamenti, ki jih vtisnejo z reliefno izrezljanimi lesenimi deščicami ali paličicam, t. i. pisavami. Trnič se uporablja v vsakodnevni prehrani, pogosto kot dodatek jedem.

Simbol ljubezni
Po izročilu so pastirji trniče jeseni, ob koncu paše, kot dokaz ljubezni in zvestobe, lahko tudi obljube zakona, podarjali svojim izbrankam, ženam in dekletom.

Število trničev je bilo vedno parno – po dve kepi sta bili okrašeni z enakimi ornamenti. Pastirji so enega obdržali, drugega pa podarili izvoljenkam, ki so sir hranile tudi več let. Če je obdarovanka sir sprejela, je s tem pristala na pastirjevo dvorjenje.

Najbolj poseben med jedmi Okusov Kamnika in unikaten v vsem slovenskem prostoru je sir trnič, ki so ga prvotno izdelovali pastirji v času pašne sezone na Veliki planini. Izdelava sira je na planini skoraj zamrla oziroma so ga promovirali zgolj kot spominek.

V okviru projekta Trnič na vsako mizo, ki poteka pod okriljem Okusi Kamnika, so ga na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik ponovno oživeli. Vrnili so mu prvotni namen, uporabo kot živilo in kot obliko konzerviranja odvečnega mleka na planini.

Trnič je na voljo v Kamniku in okolici

Raznovrstne jedi s trničem lahko poskusite v kateri izmed spodnjih kamniških gostiln, kjer strežejo tudi preostale lokalne jedi pod znamko Okusi Kamnika, kupite pa v vseh planinskih domovih na Veliki planini ter v pastirski vasi pri Gradiškovih (pastir Robert Zamljen) ter na TIC Kamnik in v nekaj specializiranih kamniških trgovinah.

PRODAJA TRNIČEV:

JEDI S TRNIČEM NUDIJO:

Besedilo: Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: David Lotrič


<< Nazaj | Novice