Mali grad

Trnič na vsako mizo

28.03.2014

 

Trniče, trdi sir značilne hruškaste oblike z Velike planine, so v zadnjih stoletjih poleti med pašo iz skute, smetane in soli izdelovali pastirji. Vedno v paru, saj s svojo obliko ponazarjajo ženske prsi. Po izročilu so jih podarjali izvoljenkam kot dokaz ljubezni in zvestobe, celo obljube zakona. Skrbno so jih okrasili s posebnimi ornamenti, ki so jih vtisnili z reliefno izrezljanimi lesenimi paličicami - "pisavami".

Pastirji so trniče postopno nehali izdelovati in tradicija se je skoraj izgubila, le po zaslugi nekaj redkih posameznikov se je ohranila v obliki izdelave trničev kot spominkov, pri Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik pa si s projektom Trnič na vsako mizo sir s podporo strokovnjakov in lokalnih gostincev prizadevajo obuditi kot kulinarično posebnost.

Trnič bo tako kot pomemben del projekta Okusi Kamnika, ki izpostavlja za kamniško okolje značilne jedi, v njegovem okviru tudi prvič uradno vseslovensko predstavljen, obeležili pa ga bodo s prvim 2-tedenskim Praznikom trniča.

Praznik trniča na tržnici Okusi Kamnika - Podeželje

Marčevska edicija živilske tržnice Okusi Kamnika – Podeželje (jutri, 29. 3. 2014) se bo tokrat delno prelevila v prostor za kuhanje v živo: na Glavnem trgu bodo v mobilni kuhinji 3 priznani kamniški chefi, Janez Bratovž (JB restavracija), Janez Uršič (Gostilna pri planinskem orlu) in Primož Repnik (Gostilna in penzion Repnik), pripravljali jedi s trničem. Tako bodo sir v pokušino ponudili obiskovalcem, trnič pa bo na voljo tudi za nakup. Program slavnostnega odprtja Praznika trniča se bo pričel ob 10. uri.

Trnič v izbranih restavracijah in trgovinah po Sloveniji

Možnost pokušine dobrot se bo nato vse do vključno 13. aprila v okviru praznika nadaljevala v angažiranih lokalnih restavracijah s posebnimi jedmi in menuji, ki trnič bolj ali manj ustvarjalno vključujejo. Po izteku prvega praznika pa bo sir na voljo tudi po vsej Sloveniji v izbranih restavracijah in trgovinah.

Obenem si bodo v Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik prizadevali, da bodo sir predstavljali na različnih dogodkih po Sloveniji in ob številnih ustreznih priložnostih, s čimer želijo trnič postaviti na vsako (slovensko) mizo.

Posamezen trnič je narejen iz približno 2 litrov mleka in se uporablja v vsakodnevni prehrani, pogosto kot dodatek jedem; zelo priročen je za ribanje na jedi. Kot sušen sir ima trnič takorekoč neomejen rok trajanja in ga ni treba hraniti v hladilniku.

Trniči veljajo za posebnost kulturne dediščine pastirstva in alpske kulture v slovenskem prostoru. Njihova izdelava in pisave so vpisani v Register žive kulturne dediščine (http://www.mk.gov.si/fileadmin/mk.gov.si/pageuploads/Ministrstvo/Razvidi/RKD_Ziva/Rzd-02_00033.pdf),  projekt pa so podprle številne slovenske in lokalne organizacije ter priznani posamezniki, tako s področja kulinarike, kot turizma in drugih.

Velikoplaninski trdi sir trnič

Trniči so vrsta trdih sirov značilne hruškaste oblike, ki jih pripravljajo na območju Velike, Male in Gojške planine v Kamniško-Savinjskih Alpah in veljajo za posebnost kulturne dediščine pastirstva in alpske kulture v slovenskem prostoru.

Izdelani so iz skute, smetane in soli ter okrašeni s posebnimi ornamenti, ki jih vtisnejo z reliefno izrezljanimi lesenimi paličicami, t. i. "pisavami". Izdelovali so jih v parih, saj s svojo obliko ponazarjajo ženske prsi; izbrankam so v znak ljubezni podarili enega, drugega pa obdržali.

Izdelava

Pastirji so jih izdelovali iz skute iz ogretega kislega mleka, ki so mu dodali smetano. Najprej so oblikovali kepe in jih delno osušili ter vanje odtisnili svoje pisave, nato pa so jih prekadili nad odprtim ognjiščem. Za izdelavo enega potrebujejo 2 litra mleka. Postopek priprave mase za njegovo izdelavo traja od 4 do 5 dni, sušenje pa od 2 do 3 tedne.

Recept za izdelavo trniča

Sestavine:

Celotno maso dobro pregnetemo, ne sme biti premokra ali premehka. Oblikujemo kepe in jih delno osušimo, jih oblikujemo in vanje vtisnemo ‘pisave’. Sušimo jih dva do tri tedne nad odprtim ognjiščem, da se prekadijo.

Pisave

Pisave so 20 cm dolge in do 2,5 cm široke deščice iz lipovega, javorovega, bukovega, macesnovega ali leskovega lesa, ki imajo vrezane različne ornamente. Pisave so v preteklosti rezljali pastirji med pašo in vsak je imel svoj prepoznavni vzorec - pisavo, s katerim je okrasil svoja trniča.

Simbol ljubezni

Po izročilu so pastirji trniče jeseni, ob koncu paše, kot dokaz ljubezni in zvestobe, lahko tudi obljube zakona, podarjali svojim izbrankam, ženam in dekletom. Število trničev je bilo vedno parno – po dve kepi sta bili okrašeni z enakimi ornamenti. Pastirji so en trnič obdržali, drugega pa podarili izvoljenkam, ki so sirčke hranile tudi več let. Če je obdarovanka sir sprejela, je s tem pristala na pastirjevo dvorjenje.

Okusi Kamnika

Trnič je pomemben del Okusov Kamnika, projekta Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik, ki poteka pod okriljem Okusiti Osrednjo Slovenijo in s pomočjo lokalnih gostincev domačim in tujim obiskovalcem predstavlja tipične jedi z območja Kamnika.

Izbrane jedi, ki imajo kulturno vrednost in predstavljajo mešanico med tradicionalno in sodobno kulinariko Kamnika, posredno predstavljajo celotno kamniško območje in nakazujejo njegovo družbeno raznolikost.

Praznik trniča na tržnici Okusi Kamnika

Jutri, 29. marec 2014, med 8. in 13. uro - Glavni trg, Kamnik

Potek dogodka

8.00     Pričetek obratovanja tržnice Okusi Kamnika

10.00   Slavnostno odprtje Praznika trniča in projekta Trnič na vsako mizo; pozdrav in nagovor direktorice ZTŠ Kamnik Urške Kolar, župana Marjana Šarca in etnologa dr. Janeza Bogataja; podelitev priznanja Rezki Mali za ohranjanje tradicije izdelave trničev

10.30   Pastirji z Velike planine na obisku

Pokušina treh jedi s trničem, ki jih pripravijo kamniški chefi – kuhanje v živo:

11.30   Učenci OŠ Toma Brejca kuhajo s trničem

13.00   Zaključek obratovanja tržnice Okusi Kamnika

V vmesnem času poteka degustacija in delavnica trničev ter glasbeni program v živo, ki ga povezuje Mojca Mavec.

Več informacij o projektu, prazniku in Okusih kamnika najdete na trnic.si, OkusiKamnika.si in facebook.com/OkusiKamnika.

Viri:


<< Nazaj | Novice