Mali grad

Trnič – skoraj izgubljena kulturna dediščina Velike planine

05.03.2011

 

Trnič je edinstven izdelek iz mleka, ki se tradicionalno izdeluje na območju Velike planine. To je za dobro dlan velik hlebček sira izoblikovan v stilizirano žensko dojko in okrašen z reliefnimi ornamenti s pomočjo lesene rezljane paličice – »pisave«. Nekoč so pastirji ob prihodu s planine par Trničev podarili svoji izvoljenki in ji tako izpovedali svojo ljubezen, danes je pa to etnološko posebnost že težko najti.


Vabimo vas na okroglo mizo z naslovom

"Trnič – skoraj izgubljena kulturna dediščina Velike planine",

ki bo potekala v torek, 15. marca 2011 ob 17. uri v sejni sobi Občine Kamnik (Glavni trg 24).


Okroglo mizo bosta moderirala mag. Vesna Erhart (Zavod EKOmeter) in poznavalec slovenskih mlečnih planin in specialist za tehnologijo mlečnih izdelkov Davorin Koren, univ. dipl. inž. živil.

Vabimo proizvajalce Trniča in tiste, ki bi to radi postali, kmete s pašno pravico na Veliki planini in predstavnike pašnih skupnosti tega območja, vse vključene v turistično ponudbo občine Kamnik ter ljubitelje kulturne dediščine, da se udeležite razprave o zaščiti Trniča.

Srečanje organizirata Center za razvoj Litija in Občina Kamnik. Aktivnosti potekajo v okviru mednarodnega projekta »Listen to the voice of villages«.


<< Nazaj | Novice