Mali grad

Trije Kamničani na mladinsko svetovno prvenstvo, najmlajši Calcitovci tretji na državnem prvenstvu, kadetom Calcit Volleyballa pa ostaja boj za peto mesto

18.05.2015

 

Trije Kamničani na mladinsko svetovno prvenstvo

Na mladinskih kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu je svoje predstavnike imel tudi Calcit Volleyball. Pri fantih so se Tonček Štern, Primož Vidmar in Sergej Drobnič s prvim mestom na turnirju v Novi Gorici uvrstili na svetovno prvenstvo, ki bo septembra v Mehiki, žal pa to z mladinkami ni uspelo Lani Ščuki, ki so bile v Rusiji tretje.

Po letu 2007, ko je Slovenija v mladinski konkurenci prvič zaigrala na svetovnem prvenstvu, je na kvalifikacijskem turnirju v Novi Gorici to uspelo tudi generaciji, v kateri imajo pomembno vlogo tudi trije kamniški odbojkarji. Tonček Štern in Primož Vidmar sta bila na novogoriškem turnirju nepogrešljiva člana prve postave, svoj delež k še enemu velikemu uspehu izbrancev Iztoka Kšele, ki so bili lani četrti na evropskem prvenstvu, pa je prispeval tudi Sergej Drobnič. Slovenskim mladincem je šlo na roke dejstvo, da so aktualni evropski prvaki Rusi v Novo Gorico prišli z drugo postavo, saj ima Rusija kot ena od petih najbolje rangiranih reprezentanc na svetovni jakostni lestvici svoj nastop na SP že zagotovljen, a zato uspeh Kšelove čete ni nič manjši.

Na prvi tekmi so slovenski mladinci s 3:0 (20, 21, 24). Štern je na tej tekmi dosegel osem točk, Vidmar šest, eno pa je prispeval Drobnič. Tudi na drugi tekmi je Slovenija slavila brez izgubljenega niza. S 3:0 (20,23, 25) je bila boljša od Belgije. Štern je bil s 17 točkami najbolj učinkovit igralec tekme, Vidmar je k zmagi prispeval pet točk. Na odločilni tekmi za prvo mesto je v polnem sijaju spet zablestel Štern, ki je bil z 20. točkami med najbolj zaslužnimi za slovensko zmago s 3:1 (-23, 20, 16, 23) in s tem uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki bo od 11. do 20. septembra v Mehiki. Sedem točk je proti Nemčiji prispeval Vidmar.

Manj sreče so na kvalifikacijskem turnirju v ruski Anapi imele slovenske mladinke. »Srebrne« iz lanskega mladinskega EP na Finskem so na prvi tekmi naletele na razpoložene domačinke, ki so Slovenke premagale s 3:0 (16, 11, 15). Lana Ščuka je za slovensko reprezentanco dosegla sedem točk in bila njena najbolj učinkovita igralka. Še pod vtisom poraza na prvi tekmi so slovenske mladinke tudi na drugi ostale praznih rok, saj so jih Italijanke premagale s 3:1 (-17, 24, 22, 19). Tudi na tej tekmi je bila Ščuka s 15. točkami najbolj učinkovita igralka slovenske reprezentance, ki je zadnji dan turnirja s 3:2 (-25, -19, 21, 22, 12) premagala Poljakinje ter turnir končala na tretjem mestu. Žal to ni bilo dovolj za uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki bo v Portoriku.

Najmlajši Calcitovci tretji na državnem prvenstvu

Na finalnem turnirju v mini odbojki v Mariboru, so odbojkarji Calcit Volleyballa v polfinalu z 1:2 (-9, 9, -16) izgubili z domačini, nato pa na tekmi za tretje mesto z 2:1 (22, -18, 18) premagali Salonit Anhovo in se domov vrnili z bronastimi kolajnami. Varovanci Jureta Sitarja si zaslužijo čestitke za odlično sezono.

Prvo tekmo smo igrali proti Mariboru, za katerega so vsi trdili, da je letošnji absolutni favorit za naslov državnega prvaka, ker imajo v svojih vrstah odličnega Bračka. Zato so šli igralci Calcita v tekmo preveč obremenjeno z mislijo, da igrajo proti igralcu, ki je tehnično in taktično najboljši v svojem letniku v Sloveniji. V prvem nizu se je trener Kamničanov Jure Sitar odločil, da bo proti prvi mariborski postavi igral s svojo drugo in zato tudi takšna razlika ob koncu niza. Drugi niz je bil enak prvemu, le s to razliko, da tokrat v korist ekipe Calcita, Sitar pa je dal priložnost za igro tudi vse drugim igralcem na klopi. O finalistu je tako odločal tretji niz. Oba trenerja sta na parket poslala svoji najmočnejši postavi. Na začetku je bila še rahla pobuda pri Kamničanih, ki so še vodili z rezultatom 6:5, nato pa so se jim začela tresti kolena. Na sprejemu so bili nezanesljivi in tako imeli tudi zelo oteženo podajo, s tem tudi napad, kjer njihov najboljši posameznik Nik Mujanovič z Miho Okornom in Timotejem Krtom ni prišel do pravih napadov, s katerimi bi lahko ogrozili Mariborčane. Prednost domače ekipe je naraščala, v ekipi Calcita pa sta prevladovala predvsem strah in nezanesljivost v znanje, ki so ga pilili celotno sezono. Tako so Kamničani morali priznati premoč Mariborčanom, ki so v tretjem nizu zmagali s 25:16.

Na drugi polfinalni tekmi je KekoOprema Žuežmberk z 2:0 premagala kanalski Salonit, ki so ga Kamničani v letošnji sezoni že premagali. Obe ekipi sta tekmo za tretje mesto začeli v najmočnejši zasedbi. V napadu je bil izredno učinkovit Nik Mujanovič, ki je bil tudi izbran za najboljšega igralca pri Kamničanih, je nizal točko za točko v napadu Kamničanov, ki so vso tekmo vodili za štiri do šest točk. V drugem nizu je bila pobuda na strani Kanalcev, zato je o zmagovalcu odločal tretji niz. Spet sta na parket stopili najmočnejši postavi. Kamničani so povedli s 6:2, po polminutnem odmoru so jih Kanalci na osmi točki ulovili, zato se je za polminutni odmor odločil še Sitar. Po njem so njegovi varovanci samo še stopnjevali svoj ritem igre. Predvsem po zaslugi zelo glasnih staršev otrok so imeli motivacijo in celo nanizali devet točk zapored. Tako je bilo na semaforju rezultat 17:9 za Kamničane, ki te prednosti niso več izpustili iz rok in se na koncu zasluženo veselili tretjega mesta v Sloveniji. Čestitke si zaslužijo tako igralci in trener kot tudi starši otrok, ki jih spremljajo na vsaki tekmi. 

V finalu so Žužemberčani presenetljivo gladko opravili z Mariborčani.

»Fantje so v tekmi za tretje mesto pokazali predvsem sposobnost, da se lahko po bolečem porazu vrneš in zmagaš. Čeprav smo v polfinalu igrali zelo slabo, se mučili z vsako žogo, predvsem pa ni bilo sproščenosti pri našem najboljšem obrambnem igralcu Okornu, ki je običajno povezoval niti celotne igre. Zato tudi ni prišel do izraza naš najvišji in najboljši igralec Mujanovič. V tekmi za tretje mesto pa je ravno to prevesilo tehtnico v našo korist. Večja sproščenost in večja povezanost igralcev. Predvsem Mujanovič je bil nezaustavljiv v napadu. Čestitke vsem igralcem, kajti to so si resnično zaslužili. Želim si, da bo to dodatna motivacija za nadaljnje treniranje, in da v klub privabimo še več mladih nadarjenih igralcev. Vidi se, da v klubu dobro delamo tudi z mladimi igralci, kjer se vsako sezono potegujemo za najvišja mesta v Sloveniji,«je po koncu državnega prvenstva v mini odbojki dejal trener Calcit Volleyballa Jure Sitar.

Za Calcit Volleyballa so v letošnji sezoni v državnem prvenstvu mini odbojke igrali: Nik Mujanovič, Miha Okor, Timotej Krt, Luka Blaževič, Domen Stele, Nik Rauter, Nace Jeglič, Gregor Frece, Jaka Koželj, Marcel Kotnik, Vid Škofic, Blaž Plahuta. 

Izidi finalnega turnirja v Mariboru:  http://www.odbojka.si/tekmovanja2014/2014_mini/2014_MI_decki/2014_MI_dki_F.

Kadetom ostaja boj za peto mesto

Kadetska ekipa Calcit Volleyballa je na polfinalnem turnirju v Mislinji na prvi tekmi morala priznati premoč domačinom, ki so zmagali z 2:0 (16, 21). Praznih rok so ostali tudi na tekmi proti Astec Triglavu, ki jih je premagal z 0:2 (-22, -20), tako da bodo Kamničani v nadaljevanju državnega prvenstva igrali za končno peto mesto.

Že z uvrstitvijo na polfinalni turnir so kamniški kadeti dosegli velik uspeh, seveda pa so ga želeli nadgraditi še z uvrstitvijo v finale. Žal v svoji nameri niso bili uspešni, saj je na prvi tekmi domača ekipa preprosto premočna zanje. Ves čas je igrala na visoki ravni, za nameček pa so imeli na tribuni še neverjetno podporo, tako da Aleš Hribar svojim varovancem med igro sploh ni mogel dajati navodil.

Na drugi tekmi je Šempeter premagal Astec Triglav, tako da so Kamničani svojo priložnost, da bi se preko repasaža le uvrstili na finalni turnir, iskali na tekmi s Kranjčani. V prvem nizu so bili blizu uspeha, toda dve, tri nesrečno izgubljeni žogi so negativno vplivale nanje. Do konca tekme se jim ni več uspelo vrniti v igro, kar je zanje pomenilo slovo od turnirja na katerem so prvo mesto osvojili Mislinjčani, drugo pa Šempetrani.

»Mislinja je bila preprosto boljša od nas. Igrala je na visoki ravni, ves čas je vršila pritisk na našo ekipo in zasluženo prišla do zmage. Vzdušje na tribuni je bilo neverjetno in česa podobnega v tej kategoriji še nisem doživel. Po porazu na prvi tekmi, sem potihoma računal, da bi morda lahko premagali Kranjčane, vendar nismo bili pravi in osebno sem bil kar nekoliko razočaran nad kakovostjo naše igre. Toda po drugi strani se pozna, da na takšnih tekmah odločajo tudi izkušnje. Medtem, ko naši konkurenti že igrajo tudi v 3. DOL, in imajo praktično vsako soboto še eno tekmo, smo mi obsojeni na tekme le vsakih štirinajst dni in tudi tu gre iskat vzroke, da nismo prišli do finala. Vendar ni razloga za razočaranje. Naredili bomo vse, da sezono končamo z dvema zmagama in petim mestom,« je po turnirju v Mislinji povedal Aleš Hribar, trener kadetov Calcit Volleyballa.

Za Calcit Volleyball so v Mislinji igrali: Rok Forštnarič, Tom Sojer, Teo Podobnik, Noel Šimenc, Aljaž Horvat, Žan Dolžan, Jure Krašovic, Bor Jese Rotar, Jan Jurič, Peter Kadunc, Matija Lakner, Kristjan Krt.

Izidi turnirja v Mislinji: http://www.odbojka.si/tekmovanja2014/2014_KAD/2014_kadeti/2014_kti_pol

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice