Mali grad

Tradicionalno žegnanje konj

26.12.2013

 

Na dan sv. Štefana, ki je zavetnik domačih živali in živine, so po mnogih slovenskih krajih danes pripravili blagoslovitev konj. Žegnanje konj je potekalo tudi v občini Kamnik, župan Marjan Šarec pa je staremu slovenskemu običaju prisostvoval na Gozdu in v Zgornjem Tuhinju.

Žegnanje konj pri cerkvi sv. Ane na Gozdu

Pri cerkvi sv. Ane na Gozdu so se zbrali tretje leto. Najprej je potekala sveta maša, po njej pa se je na blagoslovitvi ob cerkvi zbrala kolona 6-ih konj in njihovih gospodarjev. Pri blagoslovu, ki ga je opravil župnik mag. Pavel Pibernik, je vsak konj dobil košček kruha, kot znak posebne pripadnosti in zvestobe med človekom in živaljo.

Zbrane je pozdravil vodja ljubiteljev konj Vilko Kešnar, župan Marjan Šarec pa je vsem čestital za oba praznika - Štefanovo in dan samostojnosti in enotnosti.

Za kulturno dogajanje je poskrbel cerkveni zbor cerkve sv. Ane na Gozdu pod vodstvom Karle Urh. 

Tradicionalno žegnanje konj v Zgornjem Tuhinju

Pred cerkvijo v Zgornjem Tuhinju je potekalo že 18-to žegnanje konj na Štefanovo.

Konjerejsko društvo Zgornji Tuhinj je bilo ustanovljeno 11. januarja 1997. Trenutno je v društvo včlanjenih približno 40  konjerejcev in ljubiteljev konj iz območja Tuhinjske doline. Malo pred enajsto uro dopoldan je sprevod na čelu z županom Marjanom Šarcem v zapravljivčku pripeljal predsednik društva Vid Pirš, krenil proti cerkvi, kjer je župnik Nikolaj Štolcer sprevod 33-ih konj blagoslovil.

Pred blagoslovitvijo konj je zbrane pozdravil tudi župan Marjan Šarec in Konjerejskemu društvu čestital za ohranjanje starih običajev ter vsem zaželel odločno in pogumno leto 2014.


<< Nazaj | Novice