Mali grad

Tradicionalno žegnanje konj

26.12.2012

 

Žegnanje konj pri cerkvi sv. Ane na Gozdu

Pri cerkvi sv. Ane na Gozdu so se zbrali drugo leto. Najprej je potekala sveta maša, po njej pa se je na blagoslovitvi ob cerkvi zbrala kolona dvanajstih konj in njihovih gospodarjev.

Pri blagoslovu, ki ga je opravil župnik mag. Pavle Pibernik, je vsak konj dobil košček kruha, kot znak posebne pripadnosti in zvestobe med človekom in živaljo.

Zbrane je pozdravil vodja ljubiteljev konj Vili Kešnar, župan Marjan Šarec pa je vsem čestital za oba praznika - Štefanovo in dan samostojnosti in enotnosti. »Življenja brez konj si ne moremo predstavljati, saj nas učijo ljubezni, kajti tisti, ki nima rad živali, tudi ljudi ne more imeti rad. Izobesimo slovensko zastavo in s tem pokažimo, da smo Slovenci, da smo zavedni, obenem pa se spomnimo na božjo pomoč, saj že star rek pravi, da človek obrača, Bog pa obrne.«

Tradicionalno žegnanje konj v Zgornjem Tuhinju

Pred cerkvijo v Zg. Tuhinju je slabemu navkljub potekalo že 17-to žegnanje konj na Štefanovo.

Konjerejsko društvo Tuhinj je bilo ustanovljeno 11. januarja 1997. Trenutno je v društvo včlanjenih 43 konjerejcev in ljubiteljev konj iz območja Tuhinjske doline, z okrog 120 konji. Društvo ima registrirane tudi tri žrebce za pripust.

Malo pred enajsto uro dopoldan je sprevod na čelu z županom Marjanom Šarcem in poslancem DZ mag. Matejem Toninom, ki ju je v zapravljivčku pripeljal predsednik društva Vid Pirš, krenil proti cerkvi, kjer je župnik Nikolaj Štolcer sprevod 22-ih konj blagoslovil.

Po žegnanju sta zbrane pozdravila župan in poslanec, Konjerejskemu društvu čestitala za ohranjanje starih običajev in vsem zaželela odločno in pogumno leto 2013. »Danes na žegnanju konj se poklanjamo našim največjim pomočnikom skozi vse človeštvo, konji so človeku pomagali pri kmetovanju, z ljudmi so odšli v boje. Zato je prav, da jim namenimo božji blagoslov. Iskreno vam čestitam ob dnevu samostojnosti in enotnosti, izobesimo slovensko zastavo, ponosno povejmo, da smo Slovenci, da smo na svojo državo ponosni, kajti kakor bomo z njo ravnali, tako državo bomo imeli« je še dodal župan Marjan Šarec.


<< Nazaj | Novice