Mali grad

Tradicionalno slikarsko srečanje v spomin na Dušana Lipovca

30.05.2015

 

Župan Marjan Šarec je v preteklem tednu odprl razstavo Zarisane izpovedi slikarstvo Dušana Lipovca, ki jo Galerija Miha Maleš gosti do konca meseca oktobra, danes pa se je v imenu Občine Kamnik podžupan Matej Slapar skupaj z v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Francijem Kramarjem udeležil zaključka 11. slikarskega srečanja v spomin na cenjenega kamniškega slikarja, pesnika, publicista, likovnega kritika – umetnika, ki se je umetnosti posvečal z veliko začetnico, Dušana Lipovca. Dogodek je v organizaciji Kulturnega društva Podgora dobil še nove razsežnosti, saj si lahko razstavo vseh nastalih del ogledate še jutri, 31. maja 2015, na vrtu Puba Pod Skalo.

Dušan Lipovec je človek, ki je v svojih zapisih zabeležil porajajočo se umetnost in ljudi v njej, beležil je svoje misli, poglede na svet in življenje, svoja veselja in tegobe. S svojimi likovnimi deli se je poklonil svojemu mestu Kamnik, da nam le-ta nikdar ne uide iz spomina.Še posebno rad se je udeleževal likovnih kolonij, katere so bile tudi razlog, da ga je kot umetnika uspela zapeljati narava in slikanje v njej do tolikšne mere, da je zaradi izjemnega števila krajin, narejenih v naravi po naravi, njegovo likovno delo, predvsem njegovi hitri zapisi v tehniki akvarela in gvaša, so skorajda umetniški popotniški dnevnik.

S spoštovanjem na umetniški in kulturni prispevek cenjenega Kamničana se je danes 38 umetnic in umetnikov zbralo na travniku nasproti Puba Pod Skalo in cel dan ustvarjalo na prostem. Obiskovalci so jih lahko opazovali in vsaj za en dan občutili slikarski navdih vseh tistih, ki, tako kot je Dušan Lipovec, radi slikajo v neokrnjeni naravi, v njej beležijo svoje vtise in razpoloženja ter hkrati raziskujejo njene barvne in kompozicijske zakonitosti.

Svoja dela so na ogled postavili ob 19. uri, ko so na vrtu odprli razstavo danes nastalih likovnih del. Strokovna komisija, v sestavi umetnostne zgodovinarke in likovne kritičarke Anamarije Stibilj Šajn, kustosinje in umetnostne zgodovinarke Saše Bučan in akademskega slikarja, grafika ter profesorja na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani Črtomira Freliha, pa je podelila nagrade najboljšim. Tri odkupne nagrade so namenili Barbari Demšar za delo Z rožicami postlano, Alojzu Berlecu za delo Krajina in Ireni Gayatri Horvat za delo V oknu duše zagledala sem obraz.

Podeljenih je bilo tudi pet priznanj za kvalitetna dela, ki so šla v roke Simonu Jugovicu Finku, Marku Novaku, Dušanu Sterletu, Jožetu Tönigu in Mariji Mojci Vilar.

Podžupan Matej Slapar je uradno odprl razstavo v spomin na kamniškega umetnika. Z občudovanjem ob pogledu na izredna umetniška dela letošnjih udeležencev slikarskega srečanja pa je že z optimizmom zrl v naslednje srečanje, kajti ta srečanja vedno znova in znova privabijo umetnike in navdušijo obiskovalce ljubitelje likovne umetnosti. Srečanje združuje vse, ki z velikim spoštovanjem občudujejo bogat umetniški opus Kamničana Dušana Lipovca ter tako krepijo njegov ustvarjalni duh še naprej. Podžupan je še poudaril: »Veseli nas, da srečanje po strokovni, ustvarjalski in organizacijski plati dobiva nove in večje razsežnosti. Tu gre zahvala vsem vam, ki ste ustvarjali in vedno znova prihajate k nam v Kamnik, vsekakor pa gre velik del zahvale tudi tistemu, ki je gonilo te prireditve, gospodu Mihi Resniku in njegovi družini.«

Zaključno prireditev je povezoval Tone Ftičar, v spremljevalnem glasbenem programu pa sta nastopila Jelena Soro (oboa) in Oliver Ilievski (harmonika).


<< Nazaj | Novice