Mali grad

Tradicionalno slikarsko srečanje v spomin Dušanu Lipovcu

31.05.2014

 

Župan Marjan Šarec je v sredo, 28. maja 2014, odprl razstavo posvečeno Dušanu Lipovcu, ki jo gostimo v prostorih Občine Kamnik, danes popoldan pa se je udeležil tudi 10. slikarskega srečanja v spomin na kamniškega slikarja, pesnika, publicista, likovnega kritika – umetnika, ki se je posvečal umetnosti z veliko začetnico, Dušana Lipovca.

Dušan Lipovec je človek, ki je v svojih zapisih zabeležil porajajočo se umetnost in ljudi v njej, beležil svoje misli, poglede na svet in življenje, svoja veselja in tegobe. S svojimi likovnimi deli se je poklonil svojemu mestu Kamnik, da nam le-ta nikdar ne uide iz spomina.

S spoštovanjem na njegov umetniški in kulturni prispevek se je 68 umetnic in umetnikov zbralo na travniku nasproti Puba Pod Skalo in cel dan ustvarjalo na prostem. Svoja dela so na ogled postavili ob 19. uri, ko so na vrtu odprli razstavo danes nastalih likovnih del. Dela je predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, ki se je v svojem govoru spomnila na kamniškega slikarja, na tisto dušo, mehko kot lipovina. Dodala je, da so se iz njegove mehkobe rojevale likovne zgodbe, poezija in likovne kritike. In ravno to, ali pa tudi na to, so bili pozorni člani strokovne žirije, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, kustosinja in umetnostna zgodovinarka Saša Bučan, akademski slikar in grafik ter profesor na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani Črtomir Frelih, ko so se odločali za najboljša dela. Tri odkupne nagrade so prejeli Agata Pavlovec za delo »Pred dežjem«, Irena Gayatri Horvat za delo »Jutranja rosa pred gozdom« in Mišo Kokovnik za delo »Kamnik Šutna«.

Podeljenih je bilo tudi pet priznanj za kvalitetna dela, ki so šla v roke Lojzetu Kalinšku za delo »Veronika 2014«, Nini Koželj za delo »Zadnji obrok«, Luki Buzetiju za delo »Krajina«, Zmagu Puharju za delo »Svilanitke Dušana Lipovca« in Tomažu Schleglu za delo »Kamnik«.

Župan Marjan Šarec je nagrajencem in vsem umetnikom iskreno čestital za njihovo likovno izraženje ter za poklon človeku, ki velja za enega redkih kvalitetnih slikarjev pokrajine.

V kulturnem programu sta za zaključek prijetnega srečanja poskrbela Neža Drobnič Bogataj in Simon Skalar.


<< Nazaj | Novice