Mali grad

Tradicionalno povorko z 2.500 nošami iz Slovenije in tujine si je ogledal tudi predsednik republike dr. Danilo Türk

13.09.2010

 

Jubilejne 40. narodne noše, ki veljajo za eno največjih etnoloških prireditev pri nas, so minuli vikend v Kamnik privabile preko 50.000 obiskovalcev. Rekordna tudi nedeljska povorka z 2.500 nošami iz Slovenije in tujine.

Povorko si je skupaj z županom Tonetom Smolnikarjem ter podžupanoma Rudolfom Pfajfarjem in Branetom Golubovičem ogledal tudi predsednik republike dr. Danilo Türk s soprogo Barbaro Miklič Türk, ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič, državnozborska poslanka Julijana Bizjak Mlakar, župana občine Mengeš in Domžale, Franc Jerič in Toni Dragar, nekatere občinske svetnice in svetniki.

Organizatorji, Agencija za razvoj turizma in podjetništva, ki deluje pod okriljem Občine Kamnik, so velik poudarek namenili pomembnosti oblačile dediščine. 40 parov iz različnih krajev Slovenije je tako v prvem delu povorke predstavljalo podobe oblačenja v preteklosti glede na časovno obdobje, stan in prostor. Tudi letos je povorka gostila folklorne skupine iz Portugalske, Italije, Srbije in Makedonije, ki so v okviru prireditve nastopili dan poprej tudi na glavnem odru.

Narodno nošo je prvikrat nadel tudi župan Tone Smolnikar, ki se je skupaj z dr. Andrejo Eržen, direktorico Agencije za razvoj turizma in podjetništva, udeležil povorke, nato pa se pridružil predsedniku ter gostom na tribuni.

Predsednik republike je po povorki spregovoril tudi na glavnem odru ter v pozdravnem nagovoru spomnil na pomembnost prireditve, ki povezuje različne kulture in bogata izročila iz področja celotne Slovenije. Prireditev je zato, po mnenju predsednika dr. Danila Türk, pomembna za ves slovenski narod, hkrati pa je čudovit prikaz medgeneracijskega sodelovanja, kar je več kot 35.000 obiskovalcev lahko občudovalo v pisani povorki.

Župan Smolnikar je na glavnem odru izrekel zahvalo direktorici Agencije dr. Andreji Eržen ter ji podelil posebno priznanje Občine Kamnik za izreden prispevek na področju turizma.

Fotogalerija:

   

<< Nazaj | Novice