Mali grad

Tradicionalni slovenski zajtrk zadišal v enoti Pestrna Vrtca Antona Medveda Kamnik

21.11.2014

 

Ob dnevu slovenske hrane smo se projektu Tradicionalni slovenski zajtrk danes pridružili tudi v občini Kamnik. Župan Marjan Šarec je skupaj s poslancem Državnega zbora mag. Matejem Toninom zajtrku prisostvoval v enoti Pestrna Vrtca Antona Medveda Kamnik.

Gre za vseslovenski projekt, ki spodbuja zavedanje o pomenu in prednostih lokalne samooskrbe, dejavnostih domače pridelave in predelave in v okviru sistema javnega naročanja oziroma naročil zagotavljati hrano, ki je pridelana v lokalnem okolju. Ozavešča javnost o pomenu kmetijstva in čebelarstva, pomenu pravilne in zdrave prehrane, pomenu živilske industrije, pomenu gibanja ter pomenu ohranjanja čistega okolja. Osnovni cilj projekta je izobraževati in ozaveščati otroke v vrtcih in šolah, vzporedno s tem pa torej tudi širšo javnost. Občine so pomembne institucije v sistemu zagotavljanja lokalne samooskrbe in tudi v Kamniku smo podprli aktivnosti Ministrstva za kmetijstvo in okolje na področju lokalne samooskrbe ter se aktivno vključili v projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, aktivno pa sta se letos vključili tudi Zadružna zveza Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Ministrstvo je tudi letos izvedlo akcijo sejemo slovenska avtohtona semena in vrtcem ter osnovnim šolam posredovali zavojčke s semeni z namenom, da jih zaposleni skupaj z otroki posejejo in spremljajo pot oziroma vse faze od semena do hrane s poudarkom na čim bolj zdravem in okolju prijaznem načinu pridelave. Zato je na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka posebna pozornost posvečena tudi vsebinam v zvezi z lokalno samooskrbo ter pomenu semen tradicionalnih in avtohtonih sort vrtnin in poljščin.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je namenjen navezovanju neposrednih stikov med vzgojno-izobraževalnimi zavodi, prav tako drugimi javni zavodi in potrošniki, in lokalnimi pridelovalci/predelovalci za morebitno nadaljnje sodelovanje pri dobavi živil, kot tudi povezovanju z ostalimi lokalnimi deležniki. Spodbuja k izvedbi dneva dejavnosti v vrtcih in osnovnih šolah.

Danes je v kamniških osnovnih šolah in vrtcih zadišalo po slovenskem zajtrku, kot rečeno tudi v enoti Pestrna Vrtca Antona Medveda Kamnik, kjer so postregli z dišečimi izdelki iz jabolk. Vse je dišalo po domačem. In verjemite, zelo lepo je dišalo!

Pred zajtrkom, ki so ga otroci enote že nestrpno pričakovali, je zbrane nagovorila ravnateljica Vrtca Antona Medveda Kamnik Renata Hojs, pod vodstvom katere se malčki vsakodnevno izobražujejo o pridelovanju hrane in tudi letos je bilo tako.

Povabilu na zajtrk se je odzval tudi župan Marjan Šarec, ki ni ostal ravnodušen nad nasmejanimi obrazi otrok, ki se, čeravno še tako majhni, še kako dobro zavedajo pomena zdrave prehrane. Tudi zato, so ga otroci povabili, da skupaj z njimi posadi jablano na vrtu za vrtcem, županu pa obljubili, da bodo za sadiko lepo skrbeli in ga povabili na pokušino prvega sadeža.

Za prijetno, zabavno, glasbeno in sproščeno druženje so s kulturnim programom poskrbeli otroci in vzgojiteljice enote Pestrna. Sledil je še ogled razstave, otroci pa so se nato navihano razigrani zabavali v sadjarski in čebelarski delavnici.


<< Nazaj | Novice