Mali grad

Tradicionalni slovenski zajtrk ali zajtrk treh okusov v enoti Rožle Vrtca Antona Medveda Kamnik

15.11.2013

 

Ob dnevu slovenske hrane so se projektu Tradicionalni slovenski zajtrk danes pridružili tudi v enoti Rožle Vrtca Antona Medveda Kamnik, ravno tako pa tudi župan Marjan Šarec.

Gre za vseslovenski projekt, ki že tretje leto spodbuja zavedanje o pomenu in prednostih lokalne samooskrbe, dejavnostih domače pridelave in predelave in v okviru sistema javnega naročanja oziroma naročil zagotavljati hrano, ki je pridelana v lokalnem okolju. Ozavešča javnost o pomenu kmetijstva in čebelarstva, pomenu pravilne in zdrave prehrane, pomenu živilske industrije, pomenu gibanja ter pomenu ohranjanja čistega okolja. Osnovni cilj projekta je izobraževati in ozaveščati otroke v vrtcih in šolah, vzporedno s tem pa torej tudi širšo javnost. Občine so pomembne institucije v sistemu zagotavljanja lokalne samooskrbe in tudi v Kamniku smo podprli aktivnosti Ministrstva za kmetijstvo in okolje na področju lokalne samooskrbe ter se aktivno vključili v projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. V letošnjem letu je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje izvedlo akcijo sejemo slovenska avtohtona semena – v mesecu aprilu so vrtcem in osnovnim šolam posredovali zavojčke s semeni z namenom, da se bo skupaj z otroci posejalo semena in spremljalo pot oziroma vse faze od semena do hrane s poudarkom na čim bolj zdravju in okolju prijaznem načinu pridelave. Zato je na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka posebna pozornost posvečena tudi vsebinam v zvezi z lokalno samooskrbo ter pomenu semen tradicionalnih in avtohtonih sort vrtnin in poljščin.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je namenjen navezovanju neposrednih stikov med vzgojno-izobraževalnimi zavodi, prav tako drugimi javni zavodi in potrošniki, in lokalnimi pridelovalci/predelovalci za morebitno nadaljnje sodelovanje pri dobavi živil, kot tudi povezovanju z ostalimi lokalnimi deležniki. Spodbuja k izvedbi dneva dejavnosti v vrtcih in osnovnih šolah in tako so danes v enoti Rožle Vrtca Antona Medveda Kamnik postregli z domačim zeljem, domačim maslom, domačim kruhom, domačo marmelado, domačim čajem in domačo sladico. Vse je dišalo po domačem. In verjemite, zelo lepo je dišalo!

Pred zajtrkom, ki so ga otroci enote Rožle že nestrpno pričakovali, je zbrane nagovorila ravnateljica Vrtca Antona Medveda Kamnik Renata Hojs, pod vodstvom katere se malčki vsakodnevno izobražujejo o pridelovanju hrane in tudi letos je bilo tako, saj so malčki sami pridelali domače zelje, ga ob igri in učenju tlačili, rezali in sekljali in ga danes tudi z veseljem postregli in pojedli.

Povabilu na zajtrk se je, tako kot vsako leto, odzval tudi župan Marjan Šarec, ki je poudaril pomen zdrave in lokalno pridelane prehrane. "Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, hkrati pa, če je seveda uravnotežen in zdrav, izrednega pomena za ohranjanje zdravja vsakega posameznika. Lokalno pridelana hrana, izpod pridnih rok naših kmetov, naj bo tudi v prihodnje čim večkrat na vašem jedilniku. Pa dober tek!"

Za prijetno, zabavno, glasbeno in sproščeno druženje so s kulturnim programom ob zdravem, okusnem in predvsem slovenskem zajtrku poskrbeli otroci enote Rožle.


<< Nazaj | Novice