Mali grad

Tradicionalni slovenski zajtrk

18.11.2011

 

Na pobudo Čebelarske zveze Slovenije je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, skupaj z Ministrstvoma za šolstvo in šport in za zdravje ter Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije - Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij ter Inštitutom za varovanje zdravja RS v letošnjem letu pripravilo projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk«. Osnovni cilj projekta je izobraževati in ozaveščati otroke v vrtcih in šolah, vzporedno pa tudi širšo javnost, o pomenu zajtrka, zdravih prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil ter pomenu kmetijske dejavnosti za okolje in pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo.

 
   

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je po besedah Boštjan Noča, predsednika Čebelarske zveze Slovenije prerasel okvire akcije "Med za zajtrk", ki jo slovenski čebelarji izvajajo v slovenskih vrtcih že peto leto, s tem novim projektom pa so pobudo razširili tudi na ostale kmetijske panoge.

 
   

Tako so tudi kamniški otroci in šolarji prvo šolsko uro zajtrkovali črni kruh, med, maslo, mleko in jabolka slovenskega izvora. Tudi otroci enote Sneguljčica VVZ Antona Medveda so se odločili, da bodo sodelovali in pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk. Na pomoč sta jim priskočila kmetija Jamšek in kamniški čebelarji. Na zajtrk so povabili tudi župana Marjana Šarca. Pripravili so mu »poučno zdrav« program, peli pesmice, županu pa obljubili, da bodo vsak dan začeli z zdravim slovenskim zajtrkom.

 
   

Pa še nekaj zanimivosti

Prebivalec Slovenije porabi v poprečju vsak dan 20 dag moke (za kruh, testenine in druge izdelke iz moke), poje približno polovico jabolka, popije okrog 1,5 dcl mleka in porabi skoraj 4 g masla (na kruhu, v pecivu ipd.) ter poje 3 g medu.

 

Projektu Tradicionalni slovenski zajtrk se s svojim prispevkom pridružuje tudi Statistični urad RS – s pregledom nekaterih statističnih podatkov, ki se nanašajo na sestavine takega zajtrka: na kruh in pšenico, na mleko in maslo, na jabolka in med.

Naj se po jutru dan pozna!

 


<< Nazaj | Novice