Mali grad

Tradicionalna spominska slovesnost v Češnjicah

10.06.2012

 

Dopoldan se je župan Marjan Šarec udeležil spominske slovesnosti v Češnjicah, kjer so počastili in se poklonili padlim borcem, dr. Petru Držaju, vodji ameriške vojne misije, kapetanu Charlesu Fisherju, dvema ameriškima oficirjema, Juliusu Rosenbergu in Ernstu Knothu ter dvema britanskima oficirjema, majorju Mathewsu in poročniku Edwardu Parksu, ki so padli za svobodo v teh krajih v letih 1944 in 1945

Zastopnik ameriškega veleposlaništva major Charlie Beattty, župan Marjan Šarec, še živeči radiotelegrafist Robert Plan in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Matevž Košir so s spoštovanjem, po uvodnem pozdravu in trenutku tišine, ob spomenik v Češnjicah položili vence v spomin na padle.

»Prispevek slovenskega naroda v tistem obdobju je bil izjemno velik, kot narod pa smo lahko na to upravičeno ponosni. K omenjenemu prispevku je veliko pripomogel tudi dr. Peter Držaj. Naša dolžnost je, da se poklonimo spominu sinovom naroda, ameriškim ter angleškim zaveznikom in prijateljem, ki so svoja življenja žrtvovali za najbolj plemenite cilje«, je ob današnji slovesnosti povedal župan Marjan Šarec.

Zastopnik ameriškega veleposlaništva major Charlie Beattty se je zbranim zahvalil za vsakoleten spomin žrtve enega Američana, stotnika Fisherja, ki simbolizira toliko drugih Američanov, ki so zapustili svoje družine in izgubili svoja življenja daleč od doma. »Ti pogumni možje so se borili za svoje prijatelje, svoje družine, za svoj način življenja, borili so se za prevlado življenja in ne prevlado mogočnih in zlobnih ljudi. Borili so se za mir, v svoji domovini in za prihodnost svojih otrok in vnukov, borili so se proti ideologiji sovraštva, ki uničuje svobodo posameznika in zmanjšuje človeško dostojanstvo. Ta boj se nadaljuje še danes,« je svoj govor sklenil major Beatty.

 

Slavnostni govornik današnje slovesnosti, predsednik območnega združenja ZVVS mesta Ljubljane polkovnik Miha Butara, pa opisal takratne bojne akcije borcev za svobodo in dodal: »To ni samo pomembna občinska slovesnost, to je v občini Kamnik tudi tradicionalno tovariško in prijateljsko srečanje, vseh tistih naprednih ljudi, ki vas veže duh uporništva in ljubezni do domovine, ki smo jo znali Slovenci postaviti v ospredje v najtežjih njenih trenutkih, ko je šlo za obstoj slovenskega naroda. Takrat smo pokazali zgodovinsko odločnost, ki je bila pred tem značilnost velikih narodov in to prav tistih, ki so pisali in ustvarjali svetovno zgodovino. Naše odločno delovanje, je dalo pečat verodostojnosti narodovega obstoja in potrjevalo velike zgodovinske odločitve, ki so bistveno vplivali na delovanje njegove samostojnosti in samobitnosti ter utrjevanje njegovega nacionalnega ponosa. Zahvaljujem se vam za pozornost in dosedanjo pokončno držo, po kateri ste občani Kamnika znani, pa naj gre za čas delovanja Maistrovih borcev, narodnoosvobodilnega boja v času II. svetovne vojne, za čas osamosvojitve ali vojne za Slovenijo leta 1991. V tej časovno kratki, a izredno uspešni vojni, ste dali Kamničani zelo velik prispevek slovenski obrambi in naši končni zmagi. Zato vam vsem skupaj čestitam ob prihajajočem dnevu državnosti, v katerega je vgrajeno mnogo velikih dejanj, odločnih in pokončnih ljudi iz teh prelepih krajev kamniške občine.«

Spominsko srečanje so s kulturnim vložkom obeležili DKD Solidarnost in pevski zbor OŠ Zg. Tuhinj.


<< Nazaj | Novice