Mali grad

Tradicionalna prireditev ob mednarodnem prazniku delavstva

01.05.2019

 

Tradicionalna prireditev ob mednarodnem prazniku delavstvaDanes je, v organizaciji DKD Solidarnost Kamnik, pri Domu v Kamniški Bistrici potekala tradicionalna in letošnja osrednja kamniška prireditev ob mednarodnem prazniku delavstva, 1. maju, največjemu praznovanju socialnih in gospodarskih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja. Dogodka se je poleg številnih obiskovalcev, ki so do zadnjega kotička napolnili prireditveni prostor, udeležil tudi župan Matej Slapar.

Prvomajsko dogajanje v občini Kamnik se je začelo že ob pol četrti uri zjutraj, ko je Mestna godba Kamnik, s tradicionalno prvomajsko budnico, krenila z Glavnega trga v Kamniku. Pot so nadaljevali proti Duplici, Podgorju, Šmarci, Volčjemu Potoku, Tunjicam, Motniku, Špitaliču, Zgornjemu Tuhinju, Pšajnovici, Vrhpolju, Godiču in Stahovici. Nazadnje pa so ob 11. uri v Kamniški Bistrici sklenili prvomajsko bujenje.

Dogajanje je z nagovorom zbranim pospremil tudi župan Matej Slapar, ki je ob tej priložnosti dejal: »Spoštovane gospe, spoštovani gospodje, dobrodošli v Kamniški Bistrici na že 96 srečanju delavk in delavcev v občini Kamnik. Skoraj 100-letna tradicija srečevanja in zagovarjanja delavstva in delavskih pravic je delček identitete, ki jo ima naša občina. Lahko smo ponosni na to, da se na tem kraju že skoraj 100 let zbiramo mi in naši predhodniki ter s tem opozarjamo na pravice, ki jih imamo delavci in, katere so si tudi preko tega ter podobnih srečanj tekom zgodovine izborili naši predhodniki. Srečevanje v Bistrici pa poleg opozarjanja pomeni tudi druženje, ki iz leta v leto na žalost izginja. Zato sem vesel in ponosen, da se Kamničani še znamo zbrati skupaj, se poveseliti in podružiti, kljub temu, da ni vsak dan najbolj rožnato, pa vendar smo narod, ki ne obupa, ampak se bori. Tudi za to, ker smo pridni in delavni! Za razvoj družbe je potrebna vizija gospodarja in pridna roka delavca. In to v naši domovini, Sloveniji in tudi v Kamniku, imamo. Imamo pridne delavce, ki ustvarjajo dodano vrednost in le skupaj lahko ustvarimo pogoje, ki bodo vredni življenja.«

»Danes nekatera podjetja že veliko vlagajo v dobre delovne pogoje in predvsem v delavce. In le taka podjetja bodo na dolgi rok uspešna. Prepričan sem, da takšna podjetja obstajajo tudi v Kamniku in, da lahko pozitivno zremo v prihodnost. Kot rečeno, letos mineva 96 let odkar so Solidarci prvič praznovali 1. maj v Kamniški Bistrici, kjer so ob prepevanju domoljubnih in revolucionarnih pesmih častili mednarodni delavski praznik. Častili so praznik in priborjene pravice v spomin na krvave boje in demonstracije delavcev v Chicagu daljnega leta 1886. Naši predhodniki so si ta kotiček pod kamniškimi alpami izbrali za to, da so se umaknili mestnemu vrvežu in očem oblastnikov, ki niso bili ravno navdušeni nad praznovanjem vseh tistih, ki so jih pri delu spretno izkoriščali. Tudi s to mislijo moramo ohraniti tradicijo, vrednote in običaje za naše zanamce, saj je predolgo trajalo, da smo si pravice izborili in jih pridobili. Pravice niso samoumevne in se marsikje po svetu še danes borijo za minimalne standarde. Bodimo ponosni, da Kamničani živimo v tem prečudovitem delu sveta, da smo Slovenci delaven in priden narod. Živel 1. maj, mednarodni praznik dela! Srečno.«

Na osrednjem prireditvenem prostoru so s slovensko pesmijo praznovanje mednarodnega praznika delavstva obeležili pevci Moškega pevskega zbora DKD Solidarnost Kamnik, pod vodstvom Uroša Gorenca, z recitacijo in vezno besedo je dogajanje popestril Martin Gorenc. Mestna godba Kamnik, pod taktirko Martina Dukariča, pa je z udarnimi zvoki popestrila dogajanje v Kamniški Bistrici.

Območna organizacija Socialnih demokratov Kamnik je poskrbela za šopke nageljnov. Člani ansambla Domačini pa so množico zabavali po koncu uradnega dela prireditve.


<< Nazaj | Novice