Mali grad

Tradicionalna prireditev ob mednarodnem prazniku delavstva

01.05.2013

 

Danes je pri Domu v Kamniški Bistrici potekala tradicionalna prireditev ob mednarodnem prazniku delavstva, 1. maju, največjemu praznovanju socialnih in gospodarskih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja. Zbrane je pozdravil župan Marjan Šarec, slavnostni govornik pa je bil član DKD Solidarnost Kamnik Janez Maleš.

Prvomajsko dogajanje v občini Kamnik se je začelo že ob pol četrti uri zjutraj, ko je Mestna godba Kamnik s tradicionalno prvomajsko budnico krenila z Glavnega trga v Kamniku. Pot so nadaljevali proti Duplici, Šmarci, Podgorju, Volčjemu Potoku, Tunjicam, Mekinjam, Motniku, Špitaliču, Zgornjemu Tuhinju, Pšajnovici, Vrhpolju, Godiču, nazadnje pa so ob 11. uri,  na prizorišču osrednje tradicionalne prireditve v Kamniški Bistrici, sklenili prvomajsko bujenje. Spremljal jih je tudi župan Marjan Šarec, in sicer vse od Glavnega trga pa do Vrhpolja.

Kot rečeno, se je dogajanje ob 11. uri preselilo v Kamniško Bistrico, kjer je zbrano množico udeležencev sprva nagovoril župan Marjan Šarec in jim, kljub težkim časom, zaželel živel 1. maj. Poudaril pa: »Pred kratkim smo praznovali dan upora proti okupatorju, danes pa praznujemo dan upora proti izkoriščanju, zatiranju in kratenju delavskih pravic. Danes se sprašujemo, je še vredno praznovati? Praznovati je smiselno. Zakaj se nebi družili, ker smo nezadovoljni nad dejanji drugih. Nad dejanji tistih, ki so državo in podjetja pripeljali v stečaje in bankrote ter s tem uničili delovna mesta, mnogo družin in njihovo dostojanstvo. Pomembno je, da se tukaj dobivamo, kajti tukaj je praznik spomina in opomina. Pustimo danes ob strani težke teme. Mi, danes na tem mestu, jih ne bomo rešili. Odgovornost je na politikih mlade in nove generacije, da državo obrnejo, ali pa obrnemo, v drugo smer. Sprašujemo se, kaj je rešitev? Prva in edina kvaliteta je poštenje. Dokler tega ne bo, tudi razvoja ne bo. Dokler delo ne bo cenjeno, tudi uspeha in razvoja ne bo. Dokler bo cenjena kraja in lahkomiselnost ter življenje na tuj račun, do takrat pač rešitve ne bo. Želim vam lep dan, preživite ga tukaj s tistimi, s katerimi ste prijatelji in ne pustimo uničiti praznika zaradi interesov drugih.«

Sledil je nagovor slavnostnega govornika in člana DKD Solidarnost Kamnik Janeza Maleša, ki je poudaril: »Letos mineva 90 let, kar so Solidarci prvič praznovali 1. maj v Kamniški Bistrici, kjer so ob prepevanju domoljubnih in revolucionarnih pesmih častili mednarodni delavski praznik, v spomin na krvave boje, demonstracije delavcev v Chicagu daljnega leta 1872. Naši predhodniki se pred 90. leti niso pripeljali v ta prelepi kraj pod kamniškimi planinami, temveč so večinoma prekolesarili in prišli peš. Ta kotiček so si izbrali zato, da so se umaknili mestnemu vrvežu in očem oblastnikov, ki niso bili ravno navdušeni nad praznovanjem vseh tistih, ki so jih pri delu spretno izkoriščali.« Nato je opisal delovanje Društva Solidarnost skozi vsa leta njihovega udejstvovanja, na koncu pa še vsem zbranim namenil naslednje besede: »Ob koncu bi rad poudaril razliko med dogajanji pred davnimi leti in današnjimi razmerami. Takrat so se delavci morali boriti za delavske pravice, krajši delavnik, socialne pravice in še in še. Danes pa jih je vse več, ki se morajo ponovno boriti za svojo osnovno pravico, ki mu jo zagotavlja ustava, to je pravica do dela. Do kdaj še in pod kakšnimi pogoji? Danes politiko pustimo pri miru, saj jo imamo vsak dan čez glavo. Vsaj danes odmislimo črne misli in pesimizem, v prijetni družbi za hip pozabimo na skrbi, v upanju za lepše čase.«

Dogajanje je z igranjem popestrila Mestna godba Kamnik, s pesmimi so praznovanje praznika delavstva obeležili pevci Moškega pevskega zbora DKD Solidarnost Kamnik. Nato pa je ansambel Domačini množico zbranih zabaval po koncu uradnega dela prireditve.


<< Nazaj | Novice