Mali grad

Tokrat brez izgubljenega niza odbojkarjev Calcit Volleyballa, tudi letos so bolje začele Mariborčanke

26.10.2014

 

Tokrat brez izgubljenega niza

Odbojkarji Calcit Volleyballa so v osmem krogu 1. DOL moški zabeležili še svojo sedmo zaporedno zmago v letošnjem državnem prvenstvu. Tokrat so njihovo premoč morali priznati gostje iz Raven. V prihodnjem krogu bodo Kamničani gostovali v Kanalu.

Calcit Volleyball – Fužinar Metal  3:0 (20, 24, 31)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 100 gledalcev. Sodnika: Atanasov (Kranj)  in Dugar (Kanal).

Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan, T. Štern 18, Drobnič 1, Vidmar 5, Štembergar Zupan 17, Brus 3, Kvas, Stavbar, Kotnik 5, Ž. Štern 2, Brulec 4. Trener: Marko Brumen.

Fužinar Metal: Stravnik – libero, M. Jež 2, Lednik, Šavc, Podstenšek, Ciganovič 14, J. Jež 8, Nikolov 13, Valentan 4, Abraham 5, Libnik, Češnjaj, Čuk. Trener: Mitja Jež.

V četrti zaporedni tekmi v svoji dvorani so kamniški odbojkarji, ki so se med tednom po zmagi nad Črnučami že uvrstili v četrtfinale slovenskega pokalnega tekmovanja, medtem ko bodo morali Kamničani uvrstitev med osem najboljših ekip še potrditi, čeprav so v sredo brez izgubljenega niza slavili v Slovenski Bistrici. Na tej tekmi v ekipi ni bilo Žana Novljana, ki je zbolel, zato ga je na mestu blokerja Primož Vidmar. Slovenski mladinski reprezentant je bil v prvi postavi tudi na nocojšnji tekmi proti Ravenčanom, čeprav je Novljan bil v ekipi, tako kot tudi Jan Brulec, Andrej Štembergar Zupan, Žiga Štern, Boris Brus, Tonček Štern in prosti igralec Klemen Hribar. Na drugi strani mreže so pri gostih - že pred gostovanjem v Kranju so ostali brez trenerja Bojana Ivartnika - tekmo začeli v postavi Mitja Jež, ki je tudi začasni trener ekipe, Saša Ciganovič, Denis Valentan, Rok Abraham, Galin Nikolov in prosti igralec Samo Stravnik. Že do prvega tehničnega odmora so si domači odbojkarji na račun dobrega servisa priigrali šest točk prednosti, ob zaostanku petih točk (0:5), na servisu je bil Jan Brulec, pa so Ravenčani že vzeli tudi svoj prvi polminutni odmor. Z dobrimi servisi je po prvem tehničnem odmoru nadaljeval tudi Tonček Štern, zato so gostje svoj drugi polminutni odmor vzeli pri zaostanku desetih točk (3:13), ob drugem tehničnem odmoru pa so zaostajali že za kar dvanajst točk. Po visokem vodstvu, pri gostih je namesto organizatorja igre Mitje Ježa v igro vstopil mladi Nace Ledink, so kamniški odbojkarji »zaspali« na sprejemu in tudi v bloku, medtem ko so Ravenčani le strnili svoje vrste, popravili svoj sprejem in servis ter se Kamničanom pred končnico niza približali le na štiri točke zaostanka (17:21). A do preobrata le ni prišlo, kajti Tonček Štern je izkoristil prvo zaključno žogo.

Drugi niz so bolje začeli gostje – v igri je na podaji ostal Lednik -, ki so na servis Roka Abrahama, ob nekaj slabšem sprejemu domače ekipe, povedli s 5:2. Na šesti točki sta bili ekipi po uspešnem napadu Štembergar Zupana že skupaj, vseeno pa so s točko naskoka na prvi tehnični odmor odšli ravenski odbojkarji. Pri izidu 9:9 je v kamniški ekipi namesto Žige Šterna v igro vstopil Domen Kotnik, kapetan Štembergar Zupan pa je z asom poskrbel za vodstvo Calcita z 12:9, vendar s tem še niso zlomili odpora gostov, ki so na drugem tehničnem odmoru sicer zaostajali za točko, a so z delnim izidom 0:3 izid na dvanajsti točki izenačili. Ko sta Vidmar in Tonček Štern nevarnega Nikolova, Bolgara v ravenski ekipi, zaustavila z blokom za kamniško vodstvo z 21:18, se je domačim nasmihala zmaga tudi v drugem nizu, vendar so na poti do nje morali preliti še nekaj znoja. Ravenčani so namreč s točko Ciganoviča izid na 23. točki izenačili, zato je moral Marko Brumen poseči po polminutnem odmoru. Domen Kotnik je nato svoji ekipi priboril prvo zaključno žogo, toda takoj za tem je njegov servis končal v mreži. Kar ni Kamničanom uspelo v prvem poskusu, jim je v drugem, ko je Jan Brulec z blokom zaustavil napad gostov.

V tretjem nizu je Brumen v igro poslal še tretjega slovenskega mladinskega reprezentanta v ekipi Calcit Volleyballa, Sergeja Drobniča, na klopi pa je ostal Domen Kotnik. Do pete točke sta bili ekipi še skupaj, toda po uspešnem napadu Štembergar Zupana so Kamničani na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk. Po še lastni napaki gostov so domači odbojkarji svojo prednost povečali še za točko, zato se je v igro vrnil gostujoči organizator igre Mitja Jež. Prav Mitja Jež ter nato še njegov brat Jure pa sta s svojimi dobrimi servisi poskrbela za to, da je bil izid na enajsti točki spet izenačen. Kamničani so preko Tončka Šterna, ki je s pomočjo mreže dosegel nov as, ob drugem tehničnem odmoru gostom pobegnili za tri točke, toda vztrajni gostje so na servis Saše Ciganoviča z delnim izidom 5:0 povedli z 18:16. Namesto Drobniča se je v igro vrnil Kotnik, toda po novem asu, tokrat Valentana, je bil zaostanek domače ekipe že tri točke (20:17), zato je Brumen vzel še polminutni odmor. Na servis Brulca in s tremi zaporednimi točkami Tončka Šterna so Kamničani izid na 21. točki izenačili ter po napaki gostov tudi povedli (22:21). V še eni napeti končnici so tokrat to prve zaključne točke tokrat prišli Ravenčani, vendar je Vidmar z blokom prvo zaključno žogo za končno zmago priboril Kamničanom. Tako kot ravenska, tudi kamniška ni bila izkoriščena, zato pa so odbojkarji Calcita izkoristili šele svojo peto, štiri so imeli tudi gostje.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Na začetku tekme gostom ni prav nič uspevalo, nam pa vse, nato pa so se zadeve nekoliko obrnile. Mi bomo morali v nadaljevanju prvenstva resnično popraviti servis in sprejem, z vsem drugim sem zadovoljen, toda resnično serviramo premlačno, na sprejemu pa smo nezanesljivi. V obdobju, ki je pred nami, bomo morali tema dvema elementoma igre nameniti več pozornosti.«

Mitja Jež, trener Fužinar Metala: »Prvi niz smo začeli katastrofalno, naredili smo veliko napak, tudi kar se tiče postavljana bloka in postavitve v sami obrambi. Igrali smo resnično zelo slabo in morda nas je menjava na podaji nekoliko prebudila. Začeli smo bolje servirati in že v prvem nizu smo pokazali, česa smo sposobni. Žal nam je naslednja dva niza, navkljub naši dobri igri, zmanjkala tista pika na i, predvsem v zaključkih akcij. Čestitamo Kamničanom za zmago, kljub porazu pa sta nam dva niza dobre igre dala potrebno samozavest za nadaljevanje prvenstva.«

Tudi letos so bolje začele Mariborčanke

Tudi v lanski sezoni sta se v prvem krogu srednjeevropske lige pomerili ekipi Nove KBM Branika in Calcit Volleyballa in tudi lani so se prve zmage v sezoni veselile mariborske odbojkarice. Kamničanke so zatajile predvsem na servisu in v napadu, naredile pa so tudi preveč lastnih napak, da bi lahko ogrozile zmago mariborske ekipe. Svojo naslednjo tekmo bodo Kamničanke igrale 5. novembra, ko bodo na povratni tekmi osmine finala pokala Slovenije igrale z ekipo Neukročene.

Nova KBM Branik - Calcit Kamnik 3:0 (18, 11, 24)

Maribor - Dvorana Lukna. 200 gledalcev. Sodnika: Globačnik (Topolšica) in Valentar (Prevalje).

Nova KBM Branik: Pintar, Kaučič 8, Ajnihar 1, Sužnik - libero, Mlakar 15, Najdič 2, S. Planinšec 5, Starčević 11, Sobočan 7, M. Planinšec, Potokar 3, Eržen 1. Trener: Bruno Najdič.

Calcit Kamnik: Kranjc, Božič 1, Kregar, Borko 5, Vrhovnik 6, Igličar 13, Forštnarič 5, Hribar 2, Jerala - libero, Ščuka 6.

V novi sezoni srednjeevropske lige bodo igrale le štiri ekipe, dve slovenski in dve avstrijski (SVS Post in Sparkasse Celovec), žreb pa je nanesel, da sta se že v prvem krogu pomerili Nova KBM Branik in Calcit Volleyball. Obe ekipi sta po lanski sezoni nekoliko spremenili svoji zasedbi, vendar so več sprememb doživele Kamničanke, ki so ostale brez Eve Mori, Tjaše Turnšek, Lucy Charuk, Sare Valenčič, se pravi kar štirih igralk prve postave ter Nike Mori in Anje Kavčič, medtem ko so mariborsko ekipo zapustile le Stefana Proković, Urška Igličar in Elena Kučej, vendar pa njihov trener Bruno Najdič ne more računati na poškodovano Niko Blagne. Začetek uvodnega niza ni napovedoval gladke zmage mariborske ekipe, še zlasti ne po treh zaporednih točkah gostij, zadnjo od njih je dosegla novinka v ekipi, Maja Forštnarič, ki je ob Mojci Božič, Petri Vrhovnik, Lani Ščuki, Tamari Borko, Urški Igličar in prosto igralko Meto Jeralo. Kamniške odbojkarice so namreč povedle s 13:10, toda po polminutnem odmoru so aktualne državne prvakinje na servis Ize Mlakar dosegle kar osem zaporednih točk, kar jim je zadoščalo za zanesljivo zmago v prvem nizu, v katerem so bile veliko boljše na servisu, naredile pa so tudi veliko manj lastnih napak.

V drugi niz so Kamničanke krenile v nespremenjeni zasedbi, kar velja tudi za mariborsko ekipo, v kateri je Monika Potokar, ki je večji del pripravljalnega obdobja trenirala s Kamničankami, tekmo začela s klopi. Bruno Najdič je tako dvoboj z branilkami naslova v srednjeevropski ligi večji del tekme igral v postavi Sara Najdič, Ana Starčević, Anita Sobočan, Marina Kaučič, Sara Planinšec, Iza Mlakar in prosta igralka Karmina Sužnik. Z delnim izidom 5:0 so domače odbojkarice povedle z 10:5, ob drugem tehničnem odmoru pa je zaostanek gostij znašal že kar devet točk. A s tem težav za kamniško ekipo, ki ji ni šlo ne na sprejemu, ne v napadu ni in ni bilo konec. Mariborčanke so pridno prihajale do točk in kamniško ekipo pustile le na enajstih točkah. Ko so odbojkarice Branika po dveh zaporednih blokih, Sare Planinšec in Anite Sobočan v tretjem nizu povedle z 9:5, je vse kazalo na podoben scenarij kot v prvih dveh nizih, toda na servis Tamare Borko, ki je dosegla kar tri ase, so Kamničanke šest zaporednih točk za vodstvo s 14:10. S prednostjo štirih točk so tudi odšle na drugi tehnični odmor, vendar so po njem Najdičeve varovanke dosegle tri točke zapored. Nekdanja igralka Branika, Urška Igličar, je svoji ekipi priborila servis, namesto Lane Ščuke pa ga je izvajala Ana Katarina Hribar. In to ne samo enega, temveč kar pet zapored, vse do vodstva z 22:15. V domači ekipi je že pred tem Najdič prvič na tekmi v igro poslal Moniko Potokar, nato pa še Elo Pintar, Darjo Erženi in Angelino Ajnihar, kar se mu je na koncu obrestovalo. Odbojkarice Calcita so sicer prišle do štirih zaključnih žog za zmago v tretjem nizu, toda servis Igličarjeve je končal v avtu in kar ni uspelo njej, je na drugi strani mreže uspelo mariborskim odbojkaricam, ki so po zaslugi Marine Kaučič prišle do prve zaključne žoge za končno zmago. Že kar prvo je izkoristila Potokarjeva, ki je imela v končnici tekme tudi največ zaslug za preobrat v tretjem nizu. Mariborčanke so bile boljše v vseh elementih igre, predvsem pa na servisu, saj so za devet asov naredile le pet lastnih napak, medtem ko so Kamničanke dosegle pet asov, a so pri tem naredile devet lastnih napak ter v napadu, kajti ob le 24-odstotni učinkovitosti je bilo nemogoče računati na zmago. Vendar je treba omeniti, da za Calcit še ni zaigrala Američanka Mekana Barnes, s katero bodo kamniške odbojkarice zagotovo bolj nevarne. Toda vse skupaj je šele začetek sezone.

Izjavi po tekmi

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: »Čeprav smo zmagali brez izgubljenega niza, z igro naše ekipe nisem najbolj zadovoljen, na pripravljalnih tekmah je bila boljša. Nadaljevanje tekmovanja nas čaka čez dva tedna in v tem času bomo skušali popraviti stvari, ki tokrat niso bile dobre.«

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »To je šele začetek prvenstva, čaka nas še veliko obračunov. V prvem in drugem nizu so naše igralke naredile preveč napak, v tretjem pa so zaigrale veliko boljše. Žal je v prelomnih trenutkih do veljave prišla neizkušenost igralk, porazu se nismo mogli ogniti.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Primož Mahkvoec

 


<< Nazaj | Novice