Mali grad

Tlaka in čiščenje planine

28.05.2018

 

Tlaka in čiščenje planineSobota, 19. maja 2018, je bil dan, ko so si podali roke gospodarji, pastirji in bajtarji ter njihovi prijatelji. Skupaj so šli na tlako (twaka) na Veliko planino. Na Gojški planini je bilo čiščenje že 12. maja 2018. Poglejte si na www.pdbajtar.si. Dela so potekala tudi na Mali planini. Poleg tega je bil predan »ključ planine« s strani bajtarjev, Pašni skupnosti Mala planina.

Dela je veliko. Tudi na Velikem Stanu bo opravilo trajalo še naslednjo soboto. Letošnji visok sneg je naredil ogromno škode. Veliko ograd okrog koč je uničenih. Prav tako so obnavljali ograje okrog planine. Tudi tu se pozna huda zima. Vreme je prineslo svoje, planino je opralo, jo »počistilo« še s sodro in točo. Vsi prisotni pri opravilu tlake pa so pobrali precej smeti, odpadkov ... Tako, da bo planina zasijala v vsej svoji mogoti, ko bodo prignali živino, ki verjetno v dolini že komaj čaka na pot v Planino.

Obiskovalcev je bilo ogromno, preko 200 študentov iz ljubljanskih univerz si je ogledovalo planino, nekateri prvič. Oglasite se tudi Vi pri pastirjih, cvetoča planina Vas pričakuje.

Besedilo in fotografija: Helena Plahuta


<< Nazaj | Novice