Mali grad

Težka skupina za Kamničanke

03.07.2015

 

V Hofburgu, v središču Dunaja, je v nekdanji cesarski palači, prvič ob prisotnosti kamniških odbojkaric, potekal žreb lige prvakinj. Odbojkarice Calcit Volleyballa bodo igrale v skupini B, njihove nasprotnice pa bodo ekipe VakifBank iz Carigrada, poljski Atom Trefl Sopot in italijanska Igor Gorgonzola Novara.

Na vsakoletni gala prireditvi na Dunaju, ki drugič poteka v Hofburgu, so ob številnih slovesnostih in razglasitvah najboljših odbojkarjev in odbojkaric v lanski sezoni, opravili tudi žreb za ligo prvakinj. Kamničanke so bile v četrtem bobnu, ob njih so bile v njem še Partizan Vizura iz Beograda, češki Agel Prostejov, Azerrail Baku iz Azerbajdžana, Impel Wroclaw iz Poljske in italijanska Piacenza.

Pred žrebom si je Gašper Ribič, trener aktualnih slovenskih prvakinj želel, da bi se izognili ruskim ekipam, napovedal pa je, da bodo Kamničanke igrale v skupini s turško, italijansko in nemško ekipo. V svoji napovedi je bil skorajda stoodstoten, saj se je »zmotil« le za nemško ekipo, namesto nje pa bodo v skupini s Kamničankami še Poljakinje.

»Kar se potovanj tiče, smo lahko zadovoljni, manj pa s tem, da bodo v naši skupini same vrhunske ekipe. Turčki VakifBank je aktualni turški prvak, tako kot tudi Novara, ki je bila v minuli sezoni prva v Italiji, medtem ko je bil Sopot tretji. Skratka, gre za same ekipe iz evropskih odbojkarskih velesil, tako da bo za nas to izredno težka preizkušnja. Trenutno še nimamo v popolnosti sestavljene ekipe, tudi naše nasprotnice še ne, zato je težko karkoli napovedovati. Vsekakor bi bila vsaka zmaga v tej skupini za nas velik uspeh, vendar se ne bomo kar tako predali,« je po nič kaj ugodnem žrebu za kamniško ekipo dejal Ribič.

Turški VakifBank iz Carigrada je bil do zdaj že dvakrat evropski prvak, leta 2011 in 2013, lani je bil drugi, letos pa tretji, za Eczacibasijem iz Carigrada in italijanskim Arsiziom, ki v novi sezoni v ligi prvakinj sploh ne bo igral. Ekipa iz Novare v ligi prvakinj še ni zmagala, ima pa v svojih vitrinah pokal CEV iz leta 2003, letos pa je slavila v italijanskem pokalu, medtem ko je bila v prvenstvu druga, za Casalmaggiorejem. Tudi poljski Sopot, v katerem je bil v minuli sezoni pomočnik italijanskega trenerja Lorenza Miccelija slovenski strokovnjak Vasja Samec, se lahko pohvali z bogato zgodovino, saj je bil dvakrat poljski prvak, letos je osvojil poljski pokal ter igral v finalu pokala CEV.

Prve tekmi v ligi prvakinj bodo na sporedu med 27. in 29. oktobrom, zaključni turnir bo 9. in 10. aprila, prireditelji še ni znan. Prav tako še ni znan razpored tekem.

V moški ligi prvakov bodo tudi letos igrali odbojkarji ACH Volleyja. Slovenski prvaki bodo igrali v skupini F, njihovi nasprotniki pa so Modena, ki so jo v pokalu Top teams premagali v nepozabnem finalu v Modeni, poljski Lotos Trefl iz Gdanska in Vojvodina iz Novega Sada. Liga prvakov se bo začela teden dni pozneje kot liga prvakinj.

Besedilo: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice