Mali grad

Terme Snovik prejele nagrado na 12.turističnem forumu v Radencih

09.12.2009

 

Prejšnji teden, v četrtek, 3. in petek, 4. decembra je v Radencih potekal 12. slovenski turistični forum. V akciji ZELENI ZGLEDI so priznanje prejele tudi naše Terme Snovik.

Forum je najpomembnejše letno strokovno srečanje v turistični panogi v Sloveniji in pomeni javno usklajevanje stališč o nadaljnjem razvoju in trženju turizma na nacionalni, regionalni in lokalni ravni. Na forumu se preverjajo strateške usmeritve, tekoča politika in pomembnejši projekti slovenskega turizma.
Letošnja glavna tema je bila turizem v zelenem gospodarstvu. Podnebne spremembe so dejstvo. Vplivajo na vse in napovedujejo nove trende tudi v turizmu.

Častni gost 12. slovenskega turističnega foruma je bil dr. Taleb Rifai, generalni sekretar UNWTO (United nation world tourism ogranization, Svetovna turistična organizacija), na predavanjih in okroglih mizah pa so sodelovali glavni predstavniki slovenskega turističnega gospodarstva: mag. Marjan Hribar (generalni direktor Direktorata za turizem na Ministrstvu za gospodarstvo), mag. Dimitrij Piciga (direktor Slovenske turistične organizacije), mag. Darja Radić (generalna sekretarka na Ministrstvu za gospodarstvo).

Prvi dan foruma je potekala okrogla miza s pristojnimi ministri o pomenu in odgovornosti turizma v zeleni ekonomiji, o spodbudah za razvoj okolju prijaznega turizma, o usmeritvah na področju energetike, o investicijah v obnovljive vire energije in spodbudah zanje, o ustvarjanju zelenih delovnih mest, zeleni verigi dobaviteljev itd.  Moderirala jo je dr. Lučka Kajfež Bogataj, članica Medvladnega foruma za spremljanje podnebnih sprememb pri OZN, ki je dobil za svoje delo Nobelovo nagrado.

Drugi dan foruma je potekala okrogla miza o pomenu prilagajanja turizma podnebnim spremembam v Sloveniji: "Kako smo pripravljeni na zeleni trg v Sloveniji?", ki jo je moderirala dr. Tanja Mihalič, članica Trajnostne skupine za razvoj pri Evropski komisiji.

Turizem je ena izmed prvih panog, ki je se je javno lotila problematike podnebnih sprememb. V »zeleno« smer pa bo šla tudi nadaljnja usmeritev turističnega razvoja: SLOVENIA IS GREEN, SLOVENIA FEELS GREEN in SLOVENIA GOES GREEN.

Četrtkov večer se je zaključil z večerjo, kjer smo lahko okusili Slovenijo: »Na stičišču Alp, Mediterana in Pomurske nižine«. Ob tem je potekala svečana podelitev priznanj Sejalcem, Snovalcem, Ambasadorju slovenskega turizma ter najboljšim zelenim praksam in zelenim video filmom. Nagrado za natečaj SLOVENIA GREEN – najboljše zelene prakse so prejele tudi naše TERME SNOVIK. Z nagrado so potrdile, da gre njihova usmeritev v ekoterme v pravo smer in da sledijo trendom turizma. Kot še vedno edini nosilec evropskega znaka EU Marjetice so bile kot primer dobre prakse večkrat omenjene in izpostavljene tudi na forumu.

Da je zelen turizem pomemben se zavedamo tudi na Agenciji za turizem in podjetništvo Kamnik. Z glavnimi kamniškimi turističnimi podjetji se bomo januarja na sejmu Turizem in prosti čas (21. – 24. januar 2010) predstavljali pod skupnim sloganom: ZELENI SVET V NAROČJU KAMNIŠKIH PLANIN!


<< Nazaj | Novice