Mali grad

Tekmovanje za energetsko najučinkovitejšo sosesko

25.10.2011

 

Začenja se tekmovanje za energetsko najučinkovitejšo sosesko, ki se bo odvijalo v sklopu EIE projekta Energy Neighbourhoods2. Slovenski partner je gradbeni inštitut ZRMK. Prva različica projekta, v katerem Slovenija še ni sodelovala, je leta 2010 dobila nagrado ManagEnergy Local Energy Action Award

Za kaj gre pri projektu?

Lahko bo rekli, da za koristno zabavo, ki terja minimalni časovni vložek in malo zdravega razmišljanja ter upoštevanja nasvetov, ki jih bomo ekipam redno posvetovali. Osnovni namen tekmovanja je navdihniti in opogumiti gospodinjstva za zmanjšanje rabe energije in s tem znižanje obratovalnih stroškov zgolj na podlagi spremembe bivalnih navad, brez posebnih investicijskih stroškov (zamenjava žarnic z učinkovitejšimi sijalkami, popolno izklapljanje električnih naprav namesto običajne uporabe funkcije mirovanja, doslednejša uporaba časovnikov ogrevalnih sistemov, nastavitev ustrezne temperature ogrevanja, pravilno prezračevanje prostorov in podobno).

Izraz »soseska« ne označuje nujno skupine sosedov iz iste stavbe ali bližnjih stavb. To je skupina od 5 do 12 gospodinjstev, ki jih povezuje pripravljenost sprejeti izziv zmanjšanja porabe energije za vsaj 9 odstotkov v konkurenci z drugimi soseskami v Evropi. Soseska je lahko sestavljena npr. iz članov društva ali kluba, lahko pa tudi iz sorodnikov, prijateljev in znancev. Pomembno je le, da imajo člani ekipe redne medsebojne stike, kar jim omogoča izmenjavo izkušenj o ravnanju in varčevanju z energijo.

Sosesko lahko tako sestavljajo gospodinjstva iz iste stavbe ali iz različnih stavb, npr. gospodinjstva sodelavcev v podjetju, družinskih članov ali prijateljev; gospodinjstva članov plesnega društva, jahalne šole, klekljarskega krožka ali gasilske brigade. Možnosti so praktično neomejene. Edini pogoj oziroma nujni skupni imenovalec je tehnična možnost rednega spremljanja individualne porabe toplote za ogrevanje in elektrike. Pri stavbah s skupnim števcem za toploto pa to pomeni, da “sosesko” sestavljajo vsi stanovalci.

Soseska z največjim prihrankom v posamezni državi bo nacionalni zmagovalec, soseska z največjim prihrankom v obeh sezonah tekmovanja v mednarodnem okviru pa veliki skupni zmagovalec.

Na prvem skupnem srečanju v mesecu novembru bo vsako gospodinjstvo prejelo začetni paket, ki vsebuje:

Kako sodelovati?

Dodatne podrobnosti so v letaku, več lahko seveda po potrebi povemo v dodatnih razgovorih.

Dodatna možnost sodelovanja - natečaj za kratek film

Iščemo kratke filme na temo podnebnih sprememb in varčevanja z energijo v gospodinjstvih. Kaj lahko vsak od nas naredi za varovanje podnebja? Kako naš način življenja vpliva na okolje? Kako lahko doma varčujemo z energijo? Zakaj naj bomo aktivni? Kreativno, resno, smešno, izvirno – dobrodošlo je vse!

Rok za oddajo kratkega filma: 30. julij 2012 - Veselimo se vaših izdelkov!

Nagrada:

Zmagovalec tekmovanja za najboljši kratek film Energetsko učinkovitih sosesk bo prejel 2.000 evrov denarne nagrade.

Navodila/Smernice

Zvrst: Vse zvrsti so dobrodošle: eksperimentalni, dokumentarni, animirani, fikcija...

Pogoj za pristop k natečaju: Vabimo vse (študente filma, strokovnjake, amaterje itd.) v Evropi, da posnamejo in nam pošljejo kratek film.

Dolžina: Film naj ne bo krajši od 20 sekund in ne daljši od 5 minut.

Format poslanih izvodov: DVD. Poslanih izvodov ne moramo vrniti nazaj.

Jezik: Film bo predvajan v različnih evropskih državah, zato so nemi filmi dobrodošli. Če je besedilo za vaš film pomembno in to ni v angleščini, mora vsebovati angleške podnapise.

Vse nadaljnje informacije glede prijave in sodelovanja na natečaju:

miha.tomsic@gi-zrmk.si ali miha.mirtic@gi-zrmk.si, ali pa alipokličite na številko 01 2808 401.


<< Nazaj | Novice