Mali grad

Tek svetovne harmonije prečkal Kamnik

26.05.2010

 

Župan Smolnikar je v torek na Glavnem trgu sprejel mednarodno skupino 14 tekačev, ki v okviru svetovnega štafetnega teka -Teka svetovne harmonije tečejo skozi več kot 100 držav na 6 celinah z namenom, da spomnijo na pomen mednarodnega prijateljstva in razumevanja.

Na svoji poti, ki so jo pričeli februarja na Irskem, bodo pretekli preko 48.000 kilometrov, v nekaj dneh prečkali tudi Slovenijo, pot pa zaključili septembra v Moskvi.

V Ljubljani sta tekače v ponedeljek sprejela predsednik države Danilo Türk in predsednik državnega zbora Pavel Gantar, gorečo plamenico, katero nosijo s seboj na poti, pa so včeraj predali tudi županu Smolnikarju.

Tekačem so se v zadnjem delu poti pridružili člani Kluba gorskih tekačev Papež, ki so tako izkazali podporo teku, mednarodno skupinico pa pospremili do Glavnega trga v mestu.

Po besedah organizatorjev je Tek svetovne harmonije največja in najdaljša pešpot za mir. Od svoje ustanovitve je plamenica obiskala 140 držav sveta. Na poti plamenice se ljudje v tisočih skupnostih – od otrok do upokojencev, od navadnih ljudi do svetovnih voditeljev - pridružijo tekačem Teka svetovne harmonije in ponesejo plamenico nekaj korakov ali nekaj kilometrov. Plamenico so med drugim v rokah držali tudi Nelson Mandela, Mati Tereza, Muhammad Ali in dvakratni dobitnik zlate olimpijske medalje Carl Lewis.


<< Nazaj | Novice