Mali grad

Teden otroka 2014 v znamenju »Za razigrano in ustvarjalno otroštvo«

08.10.2014

 

ImageLetošnji Teden otroka, ki se bo odvijal od 6. do 12. oktobra, bo v znamenju različnih aktivnosti. Tednu se pridružujemo tudi v občini Kamnik. Tema Tedna otroka 2014 je »Za razigrano in ustvarjalno otroštvo«. Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) letos posveča posebno pozornost igri in vsem tistim dejavnostim, ki jih otroci sami izberejo, v njih z veseljem sodelujejo ter so neprecenljive pri razvoju otrokovih socialnih, intelektualnih in spoznavnih veščin.  

Poslanica, namenjena otrokom v vrtcih in osnovnih šolah

Poslanica ob Tednu otroka se tudi letos navezuje na temo Otroških parlamentov Izobraževanje in poklicna orientacija, ki so si jo mladi parlamentarci sami izbrali na zasedanju nacionalnega Otroškega parlamenta 7. aprila v Državnem zboru RS. »Dragi otroci, v letošnjem Tednu otroka posvečamo posebno pozornost igri in tistim dejavnostim, ki si jih sami izberete in v njih z veseljem sodelujete. V mednarodnih dokumentih, še posebej v Konvenciji o otrokovih pravicah (letos praznujemo njeno 25-letnico), je zapisano, da imate otroci pravico do počitka in prostega časa, do igre in razvedrila, primernega vaši starosti. Otroštvo je polno nenehnega raziskovanja in preizkušanja lastnih sposobnosti. Otroci napredujete, se učite in razvijate svoje zmožnosti v šoli, zelo pomembne pa so tudi sposobnosti, ki jih razvijate med igro, in izkušnje, ki jih pridobite pri druženju s sovrstniki. Socialne veščine, ki jih dobite na ta način, so neprecenljive: naučite se pogovarjati, poslušati, upoštevati, sodelovati in ceniti prijatelja – človeka. Naučite se postaviti zase in za druge, kadar je to potrebno. Naučite se sodelovanja. Če ste ves dan le pred računalnikom ali gledate televizijo, lahko zamudite bogat svet igre, toplino in bližino prijateljev. Vabimo vas, da v Tednu otroka razmislite: Kdaj ste se nazadnje igrali s svojimi prijatelji? Katera je vaša najljubša igra? Poznate kakšno igro, ki so se jo igrali vaši starši? Kam ste šli nazadnje na izlet? Če bi si lahko zamislili katerokoli igro po vašem okusu, kakšna bi bila? Uporabite domišljijo in s prijatelji ustvarite novo igro in jo predstavite drugim. Ali je v vašem kraju dovolj športnih in drugih igrišč ter igral? Je v vaši šoli in kraju dovolj interesnih dejavnosti in prostočasnih aktivnosti, ki so dostopne tudi tistim sošolcem in prijateljem, ki težko zberejo denar za plačilo šolnine, vadbe, tečaja …? Razmislite o tem, koliko ur na dan preživite pred računalnikom ali televizijo ... Želimo vam, da bo vaše otroštvo čim bolj brezskrbno, bogato z nagajivimi, razigranimi in ustvarjalnimi igrami. In ne pozabite, tako kot je učenje vaša obveznost, sta igra in prosti čas vaša pravica!«, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik.                                                              

Kaj je Teden otroka?

Teden otroka je program Zveze prijateljev mladine Slovenije. Temelji na obeleževanju Svetovnega dneva otroka, ki ga je leta 1956 priznala Generalna skupščina Združenih narodov, Mednarodna zveza za varstvo otrok (I.V.C.W.) in Mednarodni fond za pomoč otrokom Unicef pa sta od leta 1957 skrbela za obeleževanje tega dne. (vir: Glasilo ZPMS 1967, 1969, 1973)

Po priporočilih ZN se je Svetovni dan otroka (zasledi se tudi termin »Mednarodni otroški dan«) praznuje prvi ponedeljek oktobra.

Kot rečeno, se v tem tednu organizirajo različni prostočasni in razvedrilni programi za otroke tudi v občini Kamnik.

Medobčinski muzej Kamnik

V Tednu otroka, ki bo med 6. in 12. oktobrom 2014, Pedagoška sekcija Skupnosti muzejev Slovenije (SMS) organizira vseslovensko akcijo Z igro do dediščine, kjer na igriv način spoznavate kulturno dediščino in muzeje, ki jo hranijo.

V Medobčinskem muzeju Kamnik na gradu Zaprice smo za vas  pripravili naslednje brezplačne dogodke:

Javno vodstvo po muzejskih razstavah za najmlajše, pri katerem morate seveda tudi aktivno sodelovati.

Predstavitev muzejskih poklicev– predstavitveni filmček o delu restavratorja in delavnica, na kateri postanete kustosi arheologi, zgodovinarji in umetnostni zgodovinarji. Kdo je kustos? Ali potrebuje pri delu tudi meter in povečevalno lečo? Kaj pa strguljo in pinceto? Ali je okvir na sliki res zlat? Vse to boste izvedeli in preizkusili na delavnici.

Osnovna šola Frana Albrehta Kamnik

Osnova šola Toma Brejca

V 1. triletju imajo učenci že cel teden različne aktivnosti na temo otroka, in sicer v okviru pouka.

Vsi učenci od 1. do 9. razreda pa bodo imeli dneve dejavnosti na temo medgeneracijskega sodelovanja v soboto, 11. oktobra 2014. Dejavnosti bodo vodili starši, pri mlajših učencih na temo igre in igrače, pri starejših pa spoznavanja različnih poklicev. 

Osnovna šola Marije Vere

Na Osnovni šoli Marije Vere se ob tednu otroka odvija Podaljšančkov teden.  V času podaljšanega bivanja so za učence šole organizirane naslednje delavnice:

Učenci 1.a in 1. b so posadili drevesa, za katera bodo skrbeli v času obiskovanja šole.

Vrtec Peter Pan

Ta teden bo Vrtec Peter Pan popestrili s športnimi, naravoslovnimi in kulturnimi dejavnostmi;

Kot vsako leto pa imamo v četrtek popoldan, 9. 10. 2014,  še Tradicionalni kostanjčkov piknik, ko se družimo s starši in otroki. Vedno se skupaj peš odpravimo na kamniški hrib, kjer nas čaka čaj in pečen kostanj. Tokrat bomo raziskovali Kraljev hrib.

Osnovna šola Šmartno v Tuhinju

Teden otroka bodo na šoli obeležili z naslednjimi dejavnostmi oziroma aktivnostmi:

Vrtec Antona Medveda Kamnik

V letošnjem Tednu otroka posvečajo pozornost igri in vsem tistim dejavnostim, ki so pomembne za razvoj kompetenc otroka za kasnejšo življenjsko poklicno orientacijo. Predstavitev nekaterih dejavnosti, ki potekajo po enotah vrtca:

KO BOM VELIK BOM….

Dejavnosti v oddelkih - enotah vrtca:

Srečanja z otroki in starši:

Zasebni vrtec Zarja

V Zasebnem vrtcu Zarja imajo program »razširjenega » tedna otroka, ki poteka od 6. 10. 2014 do 24. 10. 2014. Načrtovane aktivnosti so predvideli v dopoldanskem času za vse vključene otroke; različne vodene aktivnosti in gostovanja na nivoju celotnega vrtca, današnje gostovanje si lahko ogledate tukaj

V okviru programa »razširjenega » tedna otroka je v torek, 21. 10. 2014, ob 17. uri, predvideno gostovanje Nataše Konc Lorenzutti, ki bo odprto za vse predšolske otroke in seveda njihove starše.


<< Nazaj | Novice