Mali grad

Teden otroka 2013 v znamenju »Kako je biti otrok v današnji družbi?«

07.10.2013

 

Projekt Teden otroka je namenjen otrokom, njihovim pravicam in osveščanju javnosti o vprašanjih, poveznih z otroci. Letošnji Teden otroka, ki se bo odvijal od 7. do 13. oktobra 2013, se je začel danes. Sedem dni različnih aktivnosti bo povezovala tema »Kako je biti otrok v današnji družbi?«. Projektu pa so se pridružili tudi nekateri predšolski in osnovnošolski zavodi občine Kamnik, ki bodo izvajali aktivnosti ob tednu, namenjenem našim najmlajšim občanom.

Teden otroka je program Zveze prijateljev mladine Slovenije. Temelji na obeleževanju Svetovnega dneva otroka, ki ga je leta 1956 priznala Generalna skupščina Združenih narodov. Mednarodna zveza za varstvo otrok in Mednarodni fond za pomoč otrokom Unicef pa sta od leta 1957 skrbela za obeleževanje tega dne. Zveza prijateljev mladine vse od leta 1954 organizira Teden otroka, ki je namenjen otrokom in njihovemu položaju v družbi. Na letošnjo osrednjo tematiko »Kako je biti otrok v današnji družbi?« se navezuje poslanica ob Tednu otroka, ki sta jo skupaj pripravila Zveza prijateljev mladine Slovenije in Varuhinja človekovih pravic. Naslov »Kako je biti otrok v današnji družbi?« spodbuja otroke k temu, da povedo o čem razmišljajo, kaj doživljajo, čutijo, občutijo krivice ali zadovoljstvo, veselje. Hkrati pa spodbuja odrasle, da razmislijo, prisluhnejo, kaj več storijo za otroke danes, v današnji družbi.

Kot rečeno, se v tem tednu organizirajo različni prostočasni in razvedrilni programi za otroke tudi v občini Kamnik. V Vrtcu Peter Pan bodo teden pospremili s kulturnimi, športnimi, naravoslovnimi in prazničnimi aktivnostmi:

Po posameznih enotah Vrtca Antona Medveda Kamnik bodo potekale dejavnosti na temo prijateljstva, medgeneracijskega sodelovanja, ustvarjanja in druženja v gozdu:

Ob Tednu otroka 2013 si bodo otroci Osnovne šole Šmartno v Tuhinju popestrili odmore. Učenci, vključeni v projekt botrstvo prvošolcem (8. in 9. razred), pa prvič obiskujejo prvošolce in jim nosijo zapestnice prijateljstva. Aktivnosti na šoli bodo naslednje:

Tudi na Osnovni šoli Frana Albrehta se bodo dogajale aktivnosti, namenjene Tednu otroka, in sicer:

Tednu otroka 2013 pa se pridružujejo tudi v CIRIUS-u Kamnik, ki bodo v okviru tedna, ki je namenjen našim najmlajšim občanom, odprli fotografsko razstavo z naslovom Mali princ. Odprtje razstave bo v četrtek, 10.  oktobra 2013, ob 11.30 uri, v internetni avli CIRIUS Kamnik.

 

                                                                                               

 

 

 


<< Nazaj | Novice