Mali grad

Tebi, Slovenija

30.06.2021

 

Tebi, SlovenijaV Frančiškanski cerkvi sv. Jakoba v Kamniku je bila 27. junija ob 18.uri, darovana sveta maša za domovino ob 30. obletnici samostojne Slovenije. Takoj po njej so Frančiškovi bratje in člani Društva svetega Jakoba gostili slavnostno akademijo, na kateri je bil slavnostni govornik prvi predsednik vlade samostojne Republike Slovenije Lojze Peterle. Slovesnosti se je udeležil tudi župan Matej Slapar.

Mašo za domovino je daroval p. Ciril A. Božič, gvardijan v Frančiškanskem samostanu v Kamniku, somaševala pa sta misijonar Stane Rozman, ki je dolga leta deloval v Zambiji in pa sedanji duhovni pomočnik v Kamniku France Urbanija, znan kot »triglavski« župnik. Mašo je obogatilo orglanje profesorja Silvana Baše, ljudsko petje ter recitacije pesnika in gledališkega igralca Toneta Kutnerja.

Med pridigo je pater Ciril spomnil, da je naša domovina tudi velik blagoslov in sad molitev tisočletij ter na edinstvenost slovenske pokrajine, ki je posejana s kapelicami, križi ter cerkvicami, kar kaže na to, da je slovenski narod predan Bogu. Potem je igralec Tone Kutner doživeto deklamiral Prešernovo Zdravljico, odlomek iz Cankarjeve črtice Jaz, bratje, pa vem za domovino in svojo pesem Pojem ti hvalnico, domovina… Prav z njegovo besedo in mislijo je želel p. Ciril tudi sam peti hvalnico domovini.

Slavnostna akademija se je začela tako, da smo vsi skupaj zapeli slovensko himno. Predsednica društva sv. Jakoba dr. Marjeta Humar je poskrbela za preplet misli in besed. K bogatemu kulturnemu programu pa je najprej prispevala družina Baša, ki je navdušeno zapela pesem Lepa je dežela moja. Nato je pesnik in novinar TV Slovenija ter ustvarjalec letošnje državne proslave Igor Pirkovič recitiral nekaj svojih pesmi. Prodoren glas basbaritonista Marka Finka je segel do srca s pesmimi: Slovenija v svetu, Lipa zelenela je, in Po jezeru bliz' Triglava. Prvi predsednik vlade samostojne Slovenije Lojze Peterle je z zadovoljstvom obujal spomin na drzno odločitev pred tridesetimi leti, ko je bil narejen svetlobni premik, saj smo se prvič v zgodovini lahko odločili za samostojno državo. Opisal je takratno dogajanje in med drugim omenil, da bi se vse skupaj lahko končalo tudi drugače. Sloveniji je zaželel vse najboljše, predvsem pa sprave in napredka.

 

<< Nazaj | Novice