Mali grad

Ta krasni, šegavi čas

20.02.2011

 

 

Fotograf Primož Hieng je v razstavišču Budnarjeve domačije predstavil dvajset velikoformatnih fotografij pustnih mask z vseh koncev Slovenije. Razstava sodi v sklop prireditev ob načrtovanem izidu istoimenske foto monografije o pustnih šegah in običajih na Slovenskem.

Primož Hieng je v zadnjih osmih letih zvesto beležil pustne dogodke in običaje skoraj na vseh koncih Slovenije, kjer so doma maske. V fotografski objektiv je ujel številne skrite obraze ter njihovo raznoliko in pisano podobo. Tako je posnel tiste maske, ki se pojavljajo v pristnem in izvirnem okolju, daleč stran od množice radovednežev, le v nekaj primerih to pač ni bilo izvedljivo. A tudi pustni sprevodi, kjer so nastale nekatere fotografije kažejo na to, da ta norčavi praznik še ne bo tako kmalu izumrl.

Etnolog, prof. dr. Janez Bogataj je o fotografovem delu med drugim zapisal: »Hiengove fotografije kažejo realno pustno dogajanje. Poznavanje zgodovinskega in sodobnega bistva pustnega časa mu omogoča, da je smer objektiva vedno usmerjena k prikazovanju določenih vprašanj in jih celo izpostavlja. Uspelo mu je, verjetno kot edinemu pri nas, da je v nekaj več kot osemletnem opusu zabeležil fotografije in zapise praktično skoraj vsega pustnega dogajanja v Sloveniji. Čeprav je to dogajanje v primerjavi s preteklimi desetletji v velikem upadanju in postaja Slovenija vedno bolj »resna« (torej kritična do družbenega dogajanja, žal na drugačne načine in čez celo leto), je teh vsebin še vedno zelo veliko in prav časovna strnjenost na tri ali štiri dni zahteva daljše obdobje zbiranja.«
Foto monografija »Ta krasni, šegavi čas« bo po mnogih letih prva tovrstna knjiga na slovenskem knjižnem trgu, ki v sliki in besedi predstavlja večino pustnih običajev na slovenskem in v zamejstvu. Avtor tako tudi na svojevrsten način skuša ohranjati pustno tradicijo, saj Hiengove fotografije predstavljajo odličen dokument krajev in časa v začetku 21. stoletja.

Odprtja razstave se je udeležil tudi kamniški župan Marjan Šarec, za dobro vzdušje je poskrbela skupina Kontrabant, člani Turističnega društva pa so poskrbeli za pustne dobrote.

Razstava bo na ogled vsako soboto in nedeljo med 14. in 17. uro do konca marca.


<< Nazaj | Novice