Mali grad

T e D n i (K) Občine

14.05.2018

 

Oddelek za gospodarske dejavnosti, gospodarske javne službe in finance

Oddelek za gospodarske javne službe

Obnova vodovoda in ceste na Cesti treh talcev

Izvajalec del, KPK Kamnik d. d., je v preteklem tednu z asfaltiranjem ceste v celoti zaključil z deli na Cesti treh talcev, kjer se je saniral vodovod. Sočasno z obnovo vodovoda so se v cesto položile še cevi za optično omrežje in elektro-kabelska kanalizacija.

T e D n i (K) Občine

Sanacija kanalizacije in vodovoda na Žebljarski poti

Izvajalec del, LAVACO d. o. o., je nadaljeval z deli na Žebljarski poti, kjer se sanirata kanalizacija in vodovod. Sočasno Telekom Slovenije d. d. gradi optično omrežje. Dela potekajo ob popolni zapori ceste. V tem tednu je predvideno nadaljevanje del.

Sanacija kanalizacije in vodovoda na Levstikovi ulici

Izvajalec del, EURO GRAD d. o. o., je nadaljeval z deli na Levstikovi ulici, kjer se sanirata kanalizacija in vodovod. Sočasno Telekom Slovenije d. d. gradi optično omrežje. Dela potekajo ob popolni zapori ceste. V tem tednu je predvideno nadaljevanje del.

Izgradnja kanalizacije v Spodnjih Stranjah

Izvajalec del, Komunalno podjetje Ljubljana d. o. o., je nadaljeval z izgradnjo odpadne kanalizacije v naselju Spodnje Stranje. Dela potekajo ob delni zapori regionalne ceste Kamnik - Stahovica, ter ob popolni zapori ter prekopu lokalne ceste Sp. Stranje - Zg. Stranje, ki bo trajala 30 dni (od petka 20. 4. 2018 do petka 1. 6. 2018). V času popolne zapore bo na tem območju urejen obvoz. V tem tednu je predvideno nadaljevanje del.

Sanacija odpadne in padavinske kanalizacije na Palovški cesti

Izvajalec del, HIDROTEHNIK d. d., je pričel z deli na Palovški cesti, kjer gradi odpadno in padavinsko kanalizacijo. Dela se izvajajo ob popolni zapori ceste, za prebivalce zalednih vasi pa je urejen obvoz skozi Vaseno.

Oddelek za družbene dejavnosti

Občina Kamnik je s strani Slovenske filantropije prejela potrditev oziroma podelitev naziva Prostovoljstvu prijazno mesto tudi v letu 2018. Podelitev bo potekala na Slovesnem dnevu prostovoljstva, in sicer v torek, 15. maja 2018, ob 14. uri v Kulturnem domu Krško. Slovesne podelitve se bo udeležil župan Marjan Šarec.

Predvidoma v tem tednu bo na uradni spletni strani Občine Kamnik in portalu javnih naročil objavljen javni razpis za podelitev koncesije za opravljanje javne službe v osnovni zdravstveni dejavnosti na področju ginekologije in porodništva v občini Kamnik, v obsegu 0,5 programa za dobo 15 let, in sicer od 1. 7. 2018 dalje.

V torek je na Brdu pri Kranju pod vodstvom Ministrstva za zdravje Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sodelovanje izvedel prvo konferenco o neformalni oskrbi v Sloveniji. Na povabilo Inštituta, smo se okrogle mize med drugimi udeležili predstavniki občin Žiri, Ivančne Gorice, Kanala in Kamnika. Govor je tekel v smeri predstavitev različnih aktivnosti, ki potekajo v posamezni občini in jih lokalna skupnost za svoje občane tudi finančno podpira.

Statistika kaže, da je v tem trenutku v vlogi neformalnega oskrbovalca vsak deseti Slovenec. Neformalni sokrbovalec je človek, ki nekaj ur tedensko ali celodnevno brezplačno oskrbuje starega, kronično bolnega ali invalidnega svojca, prijatelja, znanca, soseda in mu tako omogoča, da živi doma; velika večina neformalnih oskrbovalcev so družinski člani.

Družinski sokrbovalci neopazno nosijo tri četrtine dolgotrajne oskrbe. V Sloveniji namreč dolgotrajno oskrbo potrebuje 80.000 ljudi, od tega jih okoli 20.000 živi v domovih za starejše, za več kot 50.000 ljudi pa skrbijo svojci.  Brez sodelovanja formalne oskrbe in množične družinske in druge neformalne oskrbe, bi se socialni sistemi sesuli, saj javne blagajne nikjer na svetu ne morejo kriti dela in stroškov celotne oskrbe tako velikih skupin prebivalstva, kot bodo to bolni in stari ljudje.

V preteklem tednu je bila opravljena uvedba v delo za sanacijo stropa v Podružnični šoli Sela. Dela se bodo pričela z pričetkom šolskih počitnic, in sicer v drugi polovici meseca junija in končala do meseca septembra.

Na uradni spletni občine Kamnik je objavljen javni razpis za sofinanciranje izvajanja kulturnega programa v Preskarjevi bajti na Veliki planini z namenom ohranjanja kulturne dediščine za leto 2018. Rok oddaje ponudb je do 11. 6. 2018 do 10. ure.

Mekinjski samostan

V samostanu Mekinje so se ta teden začela dela, s katerimi se bo obnovil del pritličja in osrednji atrij samostana. Občina Kamnik se je lani prijavila na razpis LAS – Srce Slovenije, kjer smo bili uspešni in pridobili evropska sredstva za obnovo dela objekta. Dela se bodo izvajala predvidoma v poletnih mesecih, atrij pa naj bi bil urejen že pred poletjem, tako, da bi se v njem poleti že odvijale prve prireditve.

V tej fazi gre za investicijsko vzdrževalna dela, s katerimi se bo v pritličju pridobilo 4 nove prostore (poleg že obnovljenih prostorov  in dvoran Marijinega doma), tako, da bo objekt lahko zaživel v novi funkciji kot prostor za kulturne, izobraževalne, protokolarne in druge prireditve in dogodke ter druženje občanov Kamnika. 

Obnova bazenske školjke

Ta teden se na gradbišču Pod Skalco intenzivno izvajajo dela pri obnovi bazenske školjke. V velikem bazenu je že položen večina folije, s katero bo obdana bazenska školjka, zaključujejo se dela neposredno ob bazenu, poteka tudi prenova malega bazena. Dela bodo zaključena do začetka kopalne sezone.

Oddelek za razvoj in investicije

Na spletnih straneh www.razvoj.si in www.srceslovenije.si/okolje je objavljen Razpis za pridobitev pravice do uporabe kolektivne znamke Srce Slovenije za rokodelske izdelke ter pridelke in prehranske izdelke, na katerega se lahko brezplačno prijavite vsi tisti, ki živite ali delujete v občinah Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji. Rok za prijavo je 4. junij 2018. Že certificirane izdelke si lahko ogledate na spletni strani www.srce-slovenije.si. Projekt se izvaja v okviru LAS Srce Slovenije in je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Glede na to, da so sicer ocenjevanja plačljiva, vas vabimo, da izkoristite to izjemno priložnost in se prijavite na ocenjevanje, ki je tokrat brezplačno. Že v letošnjem letu predvidevamo odprtje štirih prodajnih točk na najbolj frekventnih lokacijah v Srcu Slovenije, kjer bodo imeli prednost certificirani izdelki.

V preteklem tednu smo sodelovali pri organizaciji t.i. urbanega sprehoda, kiv okviruiniciative z imenom ''Jane's Walk'' po celem svetu potekajo vsako leto v začetku meseca maja. Gre za globalno akcijo, poimenovano po idejni voditeljici Jane Jacobs. Glavni namen je ozaveščanje prebivalcev o pomenu pešačenja predvsem na območju mest, hkrati pa želijo takšne akcije poudariti učinek pešcev na urejanje mestnega prostora.

V soboto smo se udeleženci sprehodili skozi industrijska območja nekdanje Smodnišnice, Trivala na Žebljarski ulici in Alprema. Nekdanja industrijska območja predstavljajo degradirana območja znotraj mestnega območja, ki so se s propadom osnovne industrijske dejavnosti industrije začela spreminjati in dobivati novo podobo.  

Policijska postaja Kamnik

TATVINA Z GRADBIŠČA

Policisti so v Mostah obravnavali tatvino z gradbišča, kjer je storilec odtujil kotličke za splakovanje vode. Policisti zbirajo obvestila.

KRŠITVE JAVNEGA REDA IN MIRU

Na ulici Matije Blejca je patrulja obravnavala kršitev javnega reda in miru, saj sta se sprla soseda, v Mekinjah pa sta se sprla zakonca. Policisti bodo kršiteljem izdali plačilne naloge.

ODTUJENA DENARNICA V LOKALU

Občan je pozabil denarnico v gostinskem lokalu v Kamniku, kar je izkoristil neznani storilec in navedeno odtujil. Policisti zbirajo obvestila in bodo zoper storilca napisali kazensko ovadbo.

KRŠITEV JAVNEGA REDA IN MIRU

Tudi na Jakopičevi je prišlo do spora med sosedi, kršitelju, ki je žalil sosedo, pa bo izdan plačilni nalog po Zakonu o javnem redu in miru.

PROMETNA NESREČA NA LJUBLJANSKI CESTI

Policisti so bili obveščeni o prometni nesreči na Ljubljanski, kjer je prišlo do telesnih poškodb. Ugotovljeno je bilo, da je voznica osebnega avtomobila trčila v peško na prehodu za pešce, zaradi česar je slednja utrpela lažje telesne poškodbe. Poškodovana je bila odpeljana z reševalnim vozilom, povzročiteljica prometne nesreče pa je prejela plačilni nalog.

PROMETNE NESREČA V MOTNIKU

Policisti so obravnavali prometno nesrečo v Motniku, kjer je voznik s tovornim vozilom zapeljal na bankino, zaradi česar je izgubil oblast nad vozilom, ki se je prevrnilo in vžgalo. Voznik je še pravočasno zapustil gorečo kabino in v nesreči ni bil telesno poškodovan. Zaradi povzročitve nesreče mu je bil na kraju izdan plačilni nalog.

TATVINE

Policisti so obravnavali več tatvin, pri čemer je bilo ugotovljeno da, je občan pri dvigu gotovine na bankomatu pozabil vzeti denar, storilec pa ga je odtujil, vendar so policisti ugotovili njegovo identiteto in zoper njega sledi kazenska ovadba. Na območju Kamnika je neznani storilec odtujil z vozila okrasnom plastično letev, druga oseba pa je, prav tako na območju Kamnika, odtujila prenosni računalnik. Za oba dejanja policisti zbirajo obvestila in bodo napisali kazenske ovadbe.

KRŠITEV JAVNEGA REDA IN MIRU V GOSTINSKEM LOKALU

Policisti so bili obveščeni o nedostojnem vedenju enega od gostov gostinskega lokala z območja Kamnika, pri čemer je bilo ugotovljeno, da je slednji kršil javni red in mir, zaradi česar bo prejel plačilni nalog.

DELOVNA NESREČA V PODJETJU

Policisti so obravnavali delovno nesrečo v podjetju na območju Kamnika, kjer je eden od zaposlenih z viličarjem zbil in povozil drugega. Policisti so opravili ogled kraja in bodo sestavili poročilo za oddelek državnega tožilstva.

TOČENJE ALKOHOLNIH PIJAČ PIJANIM GOSTOM

Policisti so bili klicani na intervencijo v gostinski lokal na območju Kamnika, kjer naj bi prišlo do pretepa, vendar na kraju ni bilo ugotovljenih znakov, da bi do pretepa dejansko prišlo. Je pa bilo ugotovljeno, da je bilo več oseb pod vplivom alkohola in so bili kljub temu postreženi še z alkoholno pijačo, zaradi česar sledi ustrezen ukrep zoper lastnico lokala.

DRUŽINSKO NASILJE

Policisti so obravnavali družinsko nasilje na območju Kamnika, pri čemer je bilo storilcu izdano vabilo za zaslišanje, za tem sledi še kazenska ovadba.


<< Nazaj | Novice