Mali grad

T e D n i (K) Občine

12.03.2018

 

Oddelek za družbene dejavnosti

V Maistrovi hiši na Šutni so dela v zaključni fazi. Restavratorska in pleskarska dela so že končana, strojne in elektro inštalacije so že skoraj v celoti zaključene, trenutno pa se izvaja montaža stavbnega pohištva in opreme ter obdelave detajlov pri novem vhodu. V muzeju že pripravljajo gradivo in eksponate za razstavo, ki bo zapolnila nove prostore, predvidoma bodo do 18. 3. 2018 vsa dela večinoma dokončana in bodo lahko začeli s postavitvijo razstave. Odprtje prenovljenih prostorov bo ob občinskem prazniku, takrat bo nova kulturna pridobitev v mestu prvič na ogled javnosti.

T e D n i (K) Občine

V tem tednu je bila dokončana in na Upravno enoto Kamnik predana projektna dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja za gradnjo Osnovne šole Frana Albrehta v Kamniku. Sprememba se nanaša zgolj na objekt osnovne šole s športno dvorano, ki se prilagaja aktualnim demografskim spremembam in potrebam lokalne skupnosti, medtem ko zunanja ureditev, predvidena po prvotni projektni dokumentaciji, ostaja nespremenjena.

V Osnovni šoli Šmartno v Tuhinju se je pod okriljem Inštituta Antona Trstenjaka pretekli torek pričel tečaj za družinske oskrbovalce, ki na domu negujejo obolele svojce. Prvega srečanja sta se udeležila tudi podžupan Matej Slapar, ki je vse prisotne lepo pozdravil, in Katja Vegel iz Oddelka za družbene dejavnosti. Tečaja se udeležuje 28 oskrbovalcev. Stroške izvedbe v celoti krije Občina Kamnik.

Oddelek za razvoj in investicije

Dne 9. 3. 2018 je bilo na Portalu javnih naročil in na spletni strani Občine Kamnik objavljeno javno naročilo male vrednosti »Statična sanacija stropa v Podružnični osnovni šoli Sela«. Ponudniki so povabljeni k oddaji ponudb do petka, 23. 3. 2018, do 9. ure.

Združenje zgodovinskih mest Slovenija, katerega članica je tudi Občina Kamnik, se od 7. do 11. marca predstavlja na turistični borzi ITB Berlin, enem največjih turističnih dogodkov v svetu. Na stojnici Slovenske turistične organizacije so zgodovinska mest skupaj s Postojnsko jamo pripravila zanimivo sejemsko dogajanje,  kjer se bo na slikovitem srednjeveškem trgu Radovljice odvil mestni semenj, na katerega bo obiskovalce sejma vabil mestni glasnik, otroci pa se bodo lahko preizkusili v starih igrah. Za slikovito dogajanje, animacijo živahnega mestnega sejemskega dogajanja v Berlinu bodo poskrbela gorenjska mesta: Jesenice, Kranj, Radovljica, Tržič in Škofja Loka, Idrija in Kamnik. Na sejmu sodelujekovač Jože Krmelj, ki je postavil pravo staro kovaško delavnico, čipkarica Eva Gantar bo prikazala izdelavo čipke in povabila tudi obiskovalce, predvsem pa obiskovalke, da se preizkusijo v tem zahtevnem delu, mestni glasnik Toni Cahunek pa bo obiskovalce sejma vabil, da preizkusijo svojo srečo in zavrtijo kolo sreče, kjer jih čakajo nagrade zgodovinskih mest, otroci (pa tudi odrasli) pa se bodo lahko preizkusili v hoji s hoduljami in se pomerili v kateri od starih družabnih iger.

Na stojnici je postavljen tudi »foto kotiček«, kjer se lahko obiskovalci fotografirajo pred »kuliso«, ki jo predstavljajo fotografije vseh zgodovinskih mest in tako postanejo del mestne fotografije, ki jo lahko takoj delijo s svojimi prijatelji na družabnih omrežjih. Za informacije in povabilo obiskovalcem k obisku zgodovinskih mestih Slovenije bo na sejmu skrbela Jasna Kejžar Hartman. Sanja Marija Pellis, ki vodi predstavitev zgodovinskih mest v Berlinu, se bo v poslovnem delu borze srečala z organizatorji turističnih potovanj. Turistična borza ITB Berlin se po pomenu in velikosti uvršča v sam vrh mednarodnih turističnih borz. Borzni prostor in spremljevalnimi dogodki predstavljajo celoten produktni spekter turistične industrije. Borza se osredotoča na zadnje trende v turizmu in je kraj, kjer se ponudba sreča s povpraševanjem. Zgodovinska mesta se predstavljajo na borzi v partnerstvu s Slovensko turistično organizacijo.

V letu 2018, ki ga je evropski parlament razglasil za evropsko leto kulturne dediščine, Slovenska turistična organizacija pa za leto kulture, bodo zgodovinska mesta, kjer raznoliko kulturo in bogato kulturno dediščino občudujemo res na vsakem koraku, pripravila vrsto promocijskih aktivnosti, katerih namen je povečanja števila predvsem tujih kulturno orientiranih turistov in njihovih prenočitev ter dvig kakovost ponudbe kulturnega turizma.

Januarja so zgodovinska mesta sodelovala na sejmu Ferienmesse na Dunaju, kjer so za odmevno predstavitev poskrbeli  kurenti iz Ptuja, samostanski pisar iz Žičke kartuzije v Slovenskih Konjicah pa je obiskovalcem sejma za spomin v stari kaligrafski pisavi izpisal njihovo ime ter  jih povabili na obisk zgodovinskih mest.

Turistično-promocijske aktivnosti zgodovinska mesta nadaljujejo s štirimi študijskimi turami, na katerih bo skupaj sodelovalo 30 predstavnikov italijanskih turističnih agencij in novinarjev, ki bodo nabirali vtise in spoznavali turistično ponudbo vseh 17 mest članic Združenja zgodovinskih mest Slovenije : Celja, Idrije, Jesenic, Kamnika, Kranja, Kopra, Kostanjevice na Krki, Metlike, Novega mesta, Pirana, Ptuja, Radovljice, Slovenskih Konjic, Šentjurja, Škofje Loke, Tržiča in Žužemberka.

Prva študijska tura bo od 19. do 22. aprila potekala po gorenjskih zgodovinskih mestih. Sledile bodo še 3 študijske ture, prva po dolenjskih mestih članicah združenja v maju, drugi dve pa v jesenskem času po Štajerski in Primorski. Namen organizacije študijskih tur je povečanje turističnega obiska italijanskih gostov v zgodovinskih mestih. Septembra bodo zgodovinska mesta obeležila evropsko leto kulturne dediščine v Bruslju. Na trgu pred Evropskim parlamentom bodo v sodelovanju s slovensko ambasado v Belgiji in slovenskimi poslanci v evropskem parlamentu, na celodnevnem dogodku predstavila pestro kulturo in kulturno dediščino slovenskih zgodovinskih mest.

Policijska postaja Kamnik

GOLJUFIJA PRI PRODAJI MOBILNEGA TELEFONA

Na Policijsko postajo Kamnik se je zglasila občanka in prijavila, da je bila ogoljufana pri prodaji mobilnega telefona. Ugotovljeno je bilo, da je preko aplikacije let GO prodala mobilni telefon in ga po pošti poslala kupcu, denarja pa ni prejela. Zoper storilca sledi kazenska ovadba na pristojno državno tožilstvo.

PROMETNA NESREČA NA KAMNIŠKI OBVOZNICI

Policisti so na kamniški obvoznici obravnavali prometno nesrečo s samo udeležbo voznika osebnega vozila. Do nesreče je prišlo zaradi neprilagojene hitrosti. Povzročitelju je bil izdan plačilni nalog po Zakonu v cestnem prometu.

SPOR MED SOSEDAMA  

Zaradi odmetavanja snega sta se v Kamniku sprli sosedi. Kršiteljici je bil zaradi kršenja javnega reda in miru izdan plačilni nalog.

VLOM V KONTEJNER   

Na Duplici smo obravnavali vlom v kontejner, kjer je neznani storilec preko noči s primernim orodjem na vzvod vlomil in iz notranjosti odtujil alkoholno pijačo. Sledi zbiranje obvestil in kazenska ovadba na pristojno državno tožilstvo.

ROPARSKA TATVINA  

V Kamniku je neznani storilec skozi odklenjena vhodna vrata vstopil v eno izmed stanovanjskih hiš, kjer je v notranjosti pregledal prostore in odtujil različne predmete. Na dejanju ga je zalotila lastnica hiše, ki je storilca poskušala zadržati, a jo je ta za to, da bi obdržal odtujene predmete, dvakrat udaril v predel obraza in s plenom pobegnil. Policisti smo na kraju zavarovali sledi storilca in pričeli z zbiranjem obvestil na podlagi katerih smo 8. 3. 2018 prišli na sled osebi, ki je storila opisano dejanje. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja smo ji odvzeli prostost in jo pridržali. Sledi kazenska ovadba na pristojno državno tožilstvo.

PROMETNA NESREČA Z LAHKIMI TELESNIMI POŠKODBAMI

Policisti so na Cankarjevi cesti obravnavali prometno nesrečo z udeležbo tovornega in osebnega vozil,  do katere je prišlo zaradi neprilagojene hitrosti voznika tovornega vozila. Udeležencu in sopotniku v vozilu je bil izdan poškodbeni list (bolečine v ledvenem delu). Povzročitelju je bil za prometno nesrečo izdan plačilni nalog po Zakonu v cestnem prometu.

ZASEG VOZILA NA PEROVEM

Patrulja Policijske postaje Kamnik je imela na Perovem v postopku voznika osebnega vozila, ki je vozil vozilo brez veljavnega vozniškega dovoljenja zaradi česar mu je bilo omenjeno vozilo proti potrdilu o zasegu predmetov začasno zaseženo in odpeljano v hrambo.

ZASEG PREPOVEDANE SNOVI

V Kamniku je bil osebi zasežen kovinski mlinček z neznano zeleno posušeno snovjo, rastlinskega izvora, za katero obstaja utemeljen sum, da gre snov, ki je po Zakon o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, prepovedana. Po analizi bo zoper kršitelja, uveden postopek o prekršku.


<< Nazaj | Novice