Mali grad

T e D n i (K) Občine

04.03.2013

 

Oddelek za gospodarske dejavnosti in finance

Na AJPES so bila oddana letna poročila in računovodski izkazi proračuna Občine Kamnik za leto 2012 ter vseh 22 krajevnih skupnosti (skupaj 138 računovodskih izkazov).

V skladu z Zakonom o preglednosti finančnih odnosov in ločenem evidentiranju različnih dejavnosti in Pravilnikom o zagotavljanju preglednosti finančnih odnosov, ki določata obveznost državnih organov in organov samoupravnih lokalnih skupnosti, da po stanju na zadnji dan preteklega leta posredujejo podatke o svojih neposrednih naložbah ter drugih informacijah o prevladujočem vplivu ter podatke o podeljenih izključnih in drugih pravicah in pooblastilih, je bil na Ministrstvo za finance  posredovan zahtevan seznam neposrednih naložb Občine Kamnik ter podatki o izvajalcih s pravicami in pooblastili.

Oddelek za družbene dejavnosti

Domoljubnim društvom so bile posredovane pogodbe v podpis o sofinanciranju dejavnosti v letošnjem letu (Društvo izgnancev SLO-KO Kamnik, Združenje borcev za vrednote NOB Kamnik, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo, Društvo General Maister Kamnik, Združenje slovenskih častnikov org. Kamnik-Komenda, Društvo Demos na Kamniškem, Policijsko veteransko društvo Sever, Združenje mobiliziranih Gorenjcev v redno nemško vojsko 1943-1945).

V tednu od 4. do 9. marca 2013 poteka teden boja proti raku. Letošnje geslo je »Dejstva o raku–spoznajte resnico«. Z letošnjim geslom se povzema sporočila Mednarodne zveze za boj proti raku ob Svetovnem dnevu boja proti raku in opozarjanje na številne predsodke in napačne predstave, ki so razširjene med ljudmi v zvezi s to boleznijo. V Evropi in drugod po svetu so rakave bolezni iz leta v leto vse večji javnozdravstveni problem. Po podatkih Registra raka RS v Sloveniji v zadnjih letih zboli za rakom okrog 13.000 ljudi, umre pa jih približno 6.000. Glede na sedanje trende se lahko pričakuje, da bo med rojenimi leta 2009 za rakom do 75. leta starosti zbolel eden od dveh moških in ena od treh žensk. Pri moških je zadnja leta najpogostejši rak prostate (ki je na tem mestu zamenjal pljučni rak), pri ženskah pa rak dojk. Pet najpogostejših vrst raka pri nas – kožni (razen melanoma), raki debelega črevesa in danke, prostate, pljuč in dojke − obsegajo 59 odstotkov vseh novih primerov rakavih bolezni.

V petek, 1. 3. 2013, se je zaključil razpis za sofinanciranje javnih kulturnih programov in projektov v Občini Kamnik za leto 2013, na katerega se  je prijavilo okoli 60 prijaviteljev. Komisija bo vse pravilno in pravočasno posredovane vloge konec tega tedna pregledala, analizirala in jih ovrednotila. Na podlagi vrednotenj bodo izdani sklepi o sofinanciranju kulturnih programov in projektov za leto 2013. Prav tako je bil v petek, 1. 3. 2013, zaključen razpis za sofinanciranje na področju mladinskih programov in projektov, na katerega je prispelo 17 vlog prijaviteljev. Tudi te pravočasno in pravilno posredovane vloge bo komisija pregledala, analizirala in jih ovrednotila ter na podlagi le tega, jim bodo izdani sklepi o sofinanciranju.

Križnikov pravljični  festival z naslovom »Jenkret je biv« je prvi pripovedovalski festival na Kamniškem in prvi, na katerem se pripovedujejo pravljice, ki jih je zapisal Gašper Križnik iz Motnika. Bil je eden najpomembnejših zbiralcev slovenskih ljudskih pripovedi iz 19. stoletja.  Matična knjižnica Kamnik je skupaj z Kulturnim društvom Motnik, Turističnim društvom Motnik, Ireno Cerar in Ivanko Učakar že v letu 2012 pripravila bogat pripovedovalski in spremljevalni program Križnikovega pravljičnega festivala. S festivalom želimo tudi v bodoče  spodbujati Gašperja Križnika, njegova zbirateljskega dela, okrepiti zavest o kulturni dediščini in predstaviti pripovedovalske prakse. Eden pomembnih ciljev tega festivala je, da v ruralno okolje privabimo urbane vsebine, ljudi iz mest ter s tem oživljanje podeželja. V ta namen je konec prejšnjega tedna potekal v Matični knjižnici Kamnik sestanek, kjer smo se ga udeležili predstavniki Občine Kamnik, Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik, Kulturno društvo Motnik ter obe veliki pripovedovalki Irena Cerar in Ivanka Učakar in pričeli s pripravo festivala, ki naj bi letos potekal v začetku meseca junija.

Policijska postaja Kamnik

Obveščeni smo bili o prometni nesreči v okolici Kamnika. Policisti so na kraju ugotovili, da je voznik osebnega avtomobila zaradi nepravilnega prehitevanja trčil v nasproti vozeč osebni avtomobil. V prometni nesreči je nastalo za približno 5.000 evrov materialne škode. Voznik osebnega avtomobila je v prometni nesreči utrpel telesne poškodbe in je bil z reševalnim vozilom odpeljan v UBKC. Povzročitelju je bil izdan plačilni nalog.

Obveščeni smo bili o tatvini v prostorih enega izmed društev v Kamniku. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec v dopoldanskih urah vstopil v prostore enega izmed društev. Tam je izkoristil odsotnost uslužbencev in iz notranjosti odtujil tiskalnik, LCD zaslon in tipkovnico. Z dejanjem je povzročil za približno 2.500 evrov materialne škode. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in bodo podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo.

Obveščeni smo bili o prometni nesreči v okolici Kamnika. Policisti so na kraju ugotovili, da je voznik tovornega vozila zaradi vožnje po nasprotnem prometnem pasu trčil v nasproti vozeče tovorno vozilo. V prometni nesreči je nastalo za približno 4.000 evrov materialne škode. Oba voznika sta v prometni nesreči utrpela telesne poškodbe in sta bila z reševalnim vozilom odpeljana v UBKC. Povzročitelju je bil izdan plačilni nalog.

Policisti so imeli v Kamniku postopek z 32-letnim voznikom osebnega avtomobila, pri katerem je bilo ugotovljeno, da je voznik vozil neregistriran osebni avtomobil, na vozilu pa je imel nameščeni registrski tablici, ki ne pripadata vozilu s katerim upravljal. Prav tako je bilo ugotovljeno, da je bila ena izmed registrskih tablic odtujena. Policisti so kršitelju izdali plačilni nalog, prav tako pa bo zoper 32-letnika podana kazenska ovadba na pristojno tožilstvo.

Policisti so obravnavali vlom v poslovne prostore podjetja v okolici Kamnika. Z zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da je neznani storilec tekom noči vlomil v poslovne prostore podjetja in iz notranjosti odtujil več izdelkov iz kovine. Z dejanjem je oškodovanca oškodoval za okoli 3.500 evrov. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in bodo podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo.

Policisti so obravnavali vlom v stanovanjsko hišo v okolici Kamnika. Z zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da je neznani storilec tekom tedna vlomil v stanovanjsko hišo in iz notranjosti odtujil denar in nakit. Z dejanjem je oškodovanca oškodoval za okoli 2.600 evrov. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in bodo podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo.

Policisti so obravnavali kršitev javnega reda in miru v gostinskem lokalu okolici Kamnika. Z zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da sta se v gostinskem lokalu kršitelja, ki sta bila vidno pod vplivom alkohola, verbalno in fizično sprla. V pretepu je ena oseba utrpela lahke telesne poškodbe in je bila na kraju oskrbljena s strani zdravnika ZD Kamnik. Policisti so enemu kršitelju izdali plačilni nalog, zoper drugega pa bodo zaradi uporabe nevarnega predmeta pri pretepu podali kazensko ovadbo na pristojno tožilstvo. Prav tako pa bodo nadaljevali z zbiranjem obvestil in ustrezno ukrepali zoper lastnika in odgovorno osebo gostinskega lokala.

Policisti so obravnavali vlom v stanovanjsko hišo v Kamniku. Z zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da je neznani storilec tekom popoldneva vlomil v stanovanjsko hišo in iz notranjosti odtujil ročno uro in nakit. Z dejanjem je oškodovanca oškodoval za okoli 1.000 evrov. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in bodo podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo.

Policisti so obravnavali vlom v prodajalno v Kamniku. Z zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da je neznani storilec preko noči vlomil v prodajalno in iz notranjosti odtujil več steklenic alkoholnih pijač in več prehrambenih izdelkov. Z dejanjem je oškodovanca oškodoval za okoli 1.000 evrov. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in bodo podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo.

 


<< Nazaj | Novice