Mali grad

Svetovni dan sladkorne bolezni tudi v Kamniku obarvan modro

14.11.2017

 

Svetovni dan sladkorne bolezni tudi v Kamniku obarvan modroOb svetovnem dnevu sladkorne bolezni 14. novembru se bo tudi Občina Kamnik, na pobudo Zveze društev diabetikov Slovenije in Društva diabetikov Kamnik, pridružila ozaveščanju o tako pomembni temi in ob tej priložnosti stražni stolp Malega gradu osvetlila z modro razsvetljavo. Namen akcije je pritegniti čim širšo pozornost javnosti in opozoriti na problem sladkorne bolezni tudi v naši občini.

14. november je svetovni dan bolnikov s sladkorno boleznijo. Generalna skupščina Združenih narodov je decembra leta 2006 soglasno sprejela resolucijo o svetovnem dnevu diabetesa in tako razglasila 14. november za ta dan. Namenjen je usmerjanju pozornosti javnosti na problematiko sladkorne bolezni. Ta datum je bil izbran, ker je bil na ta dan rojen Frederick Banting, ki je skupaj s Charlesom Bestom prvi zasnoval idejo, ki je pripeljala do odkritja inzulina leta 1921.

V Sloveniji je po podatkih iz leta 2010 več kot 136.000 bolnikov s to boleznijo, njihovo število pa po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje strmo narašča. Svetovna zdravstvena organizacija celo ocenjuje, da naj bi bila sladkorna bolezen do leta 2030 sedmi glavni vzrok smrti na svetu.

Sladkorna bolezen je svetovna epidemija. Število oseb s sladkorno boleznijo v svetovnem merilu v letu 2015 presega 415 milijonov ljudi. V kolikor se te bolezni ne bomo zavedali in poskrbeli za sprejem ukrepov za izvajanje učinkovitega preprečevanja in obvladovanja sladkorne bolezni, je napoved, da bo skupno število ljudi s sladkorno boleznijo do leta 2040 doseglo 642 milijonov.


<< Nazaj | Novice