Mali grad

Svetovni dan sladkorne bolezni bo tudi letos v Kamniku obarvan modro

12.11.2018

 

Svetovni dan sladkorne bolezni bo tudi letos v Kamniku obarvan modroOb svetovnem dnevu sladkorne bolezni 14. novembru, ki v letu 2018 v ospredje postavlja temo »Družina in diabetes«, se bo Občina Kamnik, na pobudo Zveze društev diabetikov Slovenije in Društva diabetikov Kamnik, tudi letos pridružila ozaveščanju o tako pomembni temi in ob tej priložnosti v sredo, 14. novembra 2018, stražni stolp Malega gradu osvetlila z modro razsvetljavo. Namen akcije je pritegniti čim širšo pozornost javnosti in opozoriti na problem sladkorne bolezni tudi v naši občini.

14. november je svetovni dan bolnikov s sladkorno boleznijo. Generalna skupščina Združenih narodov je decembra leta 2006 soglasno sprejela resolucijo o svetovnem dnevu diabetesa in tako razglasila 14. november za ta dan. Namenjen je usmerjanju pozornosti javnosti na problematiko sladkorne bolezni. Ta datum je bil izbran, ker je bil na ta dan rojen Frederick Banting, ki je skupaj s Charlesom Bestom prvi zasnoval idejo, ki je pripeljala do odkritja inzulina leta 1921.

Sladkorna bolezen je svetovna epidemija. Število oseb s sladkorno boleznijo v svetovnem merilu v letu 2018 presega 425 milijonov ljudi. V kolikor se te bolezni ne bomo zavedali in poskrbeli za sprejem ukrepov za izvajanje učinkovitega preprečevanja in obvladovanja sladkorne bolezni, je napoved, da bo skupno število ljudi s sladkorno boleznijo do leta 2040 doseglo 642 milijonov.

 


<< Nazaj | Novice