Mali grad

Svetovni dan oživljanja v okviru akcije Slovenija oživlja! tudi v Kamniku

12.10.2021

 

Svetovni dan oživljanja v okviru akcije Slovenija oživlja! tudi v KamnikuLetos poteka že 9. Evropski in 4. Svetovni dan oživljanja. Dnevu, ko poteka največja promocija oživljanja na svetovni ravni se v okviru akcije Slovenija oživlja! pridružujemo tudi v občini Kamnik.

Predstavitev postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja na Glavnem trgu v Kamniku

Enota nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik vas vabi na predstavitev temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega defibrilatorja (AED), ki bo v soboto, 16. oktobra 2021, na Glavnem trgu med 9. uro in 10.30.

Osrednji cilj vseh aktivnosti je ozaveščanje o pomenu hitre prepoznave in ukrepanja v primeru srčnega zastoja ter širjenje znanja temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja.

Z akcijo Slovenija oživlja! želimo povečati možnost preživetja. Zastoj srca, ki se zgodi izven bolnišničnega okolja, je namreč najpogostejši vzrok smrti v razvitih državah. Preživi le vsak deseti bolnik, ki doživi srčni zastoj.

Evropski dan oživljanja

Evropski reanimacijski svet je pred devetimi leti razglasil 16. oktober za Evropski dan oživljanja, ta pa se je pred štirimi leti razširil po obsegu sodelujočih držav in se preimenoval v Svetovni dan oživljanja (World Restart a Heart Day). V Zvezi študentov medicine Slovenije smo se tudi letos odločili, da v partnerstvu s Slovenskim reanimacijskim svetom ter Rdečim križem Slovenije organiziramo vseslovensko akcijo ozaveščanja "Slovenija oživlja!". S tem se pridružujemo skupnim prizadevanjem svetovnih strokovnjakov in predstavnikov na področju reanimacije.

Osrednji cilj letošnjih aktivnosti je ozaveščanje o pomenu hitre prepoznave in ukrepanja v primeru srčnega zastoja ter širjenje znanja temeljnih postopkov oživljanja. Z akcijo Slovenija oživlja! želimo še posebej poudariti, da se večina srčnih zastojev zgodi v domačem okolju ali med znanci, ki lahko s hitrim in pravilnim ukrepanjem drastično izboljšajo končni izid obolenja in rešijo življenje.

Zastoj srca, ki se zgodi izven bolnišničnega okolja, je najpogostejši vzrok smrti v razvitih državah. Preživi le vsak deseti bolnik, ki doživi srčni zastoj. Če bi očividci srčnega zastoja nemudoma pričeli s temeljnimi postopki oživljanja (TPO) še pred prihodom reševalcev, bi lahko rešili 2 do 4 x več življenj, kot če temeljnih postopkov oživljanja očividec ne izvaja. Že v 3 do 5 minutah po srčnem zastoju namreč pričnejo odmirati možganske celice, čas do prihoda reševalcev na kraj dogodka pa je običajno mnogo daljši.

Več informacij o zastoju srca je dostopnih TUKAJ.

Posebno pozornost bomo letos namenili temeljnih postopkom oživljanja v času epidemije novega koronavirusa, saj na žalost že opažamo, da se v času epidemije vedno manj ljudi odloči pristopiti in pomagati v primeru srčnega zastoja, kar je vidno v padcu števila preživelih po srčnem zastoju.

Slovenija oživlja!

Akcija »Slovenija oživlja!« med seboj povezuje organizacije, društva in projekte, ki se ukvarjamo s širjenjem znanja prve pomoči in promocijo oživljanja med laiki. Študentom medicine iz obeh regionalnih društev se bodo pridružili še študenti petih zdravstvenih fakultet, člani Zveze tabornikov Slovenije, Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov Slovenije ter predstavniki območnih združenj Rdečega križa Slovenije ter letos prvič tudi nekateri prvi posredovalci.

Oživljanje je rešilo moje življenje #CPRSavedMyLife

Moto letošnjega Svetovnega dneva oživljanja se glasi CPR Saved My Life / Oživljanje je rešilo moje življenje, zato smo se odločili, da pomen hitrega pristopa in kakovostnega izvajanja oživljanja širši laični populaciji predstavimo s pomočjo zgodb oseb, ki imajo osebno izkušnjo z oživljanjem. Intervjuji so dostopni na spodnji povezavi TUKAJ

O temeljnih postopkih oživljanja je več informacij dostopnih TUKAJ, video vsebina pa je dostopna TUKAJ.

Spletno dostopne aktivnosti ob svetovnem dnevu oživljanja, znanje in mnogo odgovorov na vprašanja pa lahko najdete na:

Klic na 112

Nesreče so različne, za vse pa velja naslednje:

Številko 112 pokličete:

Ko kličete na številko 112, povejte:

Besedilo povzeto po: Zveza študentov medicine Slovenije in Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje


<< Nazaj | Novice