Mali grad

Svetovni dan otrok

18.11.2021

 

Vsako leto 20. novembra, na dan, ki sovpada z obletnico Konvencije o otrokovih pravicah, obeležujemo Svetovni dan otrok z aktivacijami otrok in mladih po vsem svetu, ko opozarjajo na položaj vrstnikov, odločajo o pomembnih zadevah, ki vplivajo na njihova življenja ter izražajo svoje mnenje in želje za boljšo prihodnost. Letošnji Svetovni dan bomo obeležili v nekoliko omejeni obliki, in sicer v četrtek, 18. novembra 2021, v znamenju duševnega zdravja in kampanje UNICEF-a Slovenija, Kako se počutiš. Letos prevzema otrok ne bo, vendar smo pripravili gradiva in aktivnosti, s katerimi želimo okrepiti njihov glas v lokalnem in tudi na nacionalnem nivoju.

Aktivnosti bodo del širše kampanje, ki jo lansiramo prihodnji teden - Kako se počutiš si poleg destigmatizacije duševnega zdravja prizadeva tudi za opolnomočenje odraslih, da zmorejo in znajo prepoznavati in naslavljati lastne stiske in stiske otrok, opozarja pa tudi na nedopustno dolge čakalne dobe, omejen in neenakomeren dostop do storitev ter nepovezanost sistema psihosocialne pomoči in duševnega zdravja:

V juniju 2021 smo na UNICEF Slovenija izvedli raziskavo o duševnem zdravju otrok in mladih za področje celotne države. Prejeli smo 400 odgovorov otrok in mladih, starih med 10 in 18 let.

Podatki so pokazali, da:

Sporočila otrok iz raziskave:

Več o kampanji UNICEF-a Slovenija Kako se počutiš si lahko preberete TUKAJ, video vsebina, ki smo jo v sodelovanju z Nipkejem in otroki posneli ob tej priložnosti, pa je dostopna na spletni povezavi:  https://youtu.be/RXrpZAGgFQM.

Besedilo in fotografija: UNICEF Slovenija


<< Nazaj | Novice