Mali grad

Svečanost v počastitev pesnika Franceta Balantiča

23.06.2013

 

Zvečer se je župan Marjan Šarec v Galeriji Repanšek v Rudniku pri Radomljah udeležil svečanosti v počastitev 70. obletnice smrti kamniškega pesnika Franceta Balantiča.

France Balantič se je rodil v Novem trgu leta 1921. Zelo mlad je začel pisati pesmi in je kljub prezgodnji smrti novembra leta 1943, ko mu je bilo komaj 22 let, postal eden pomembnejših slovenskih pesnikov. Pesnika, ki je umrl kot domobranec v bitki s partizani, so leto pred tem italijanski okupatorji internirali v koncentracijsko taborišče Gonars, od koder se je vrnil zelo bolan in pretresen. Zaradi vojne vihre, ki se jo je udeležil na nepravi strani, v času po vojni ni bil javno priznan in se o njem ni poučevalo v šolah. Kljub temu so ga mnogi mladi literati in pesniki v domovini in v tujini prebirali in ga cenili.

O pomenu več desetletij zamolčanega pesnikovega dela je na svečanosti spregovoril slavnostni govornik podpredsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina, zbrane pa je pozdravila tudi sestra pesnika Balantiča ter se zahvalila Janezu Repanšku, ustvarjalcu odkritega obeležja v čast  Franceta Balantiča.

V kulturno - umetniškem programu so sodelovali Mešani pevski zbor Odmev Kamnik pod vodstvom Ane Smrtnik, flavtistka Andreja Humar, recitator Pavle Ravnohrib, z lepo besedo je dogajanje povezal Tone Ftičar, za organizacijo in vsebinsko zasnovo pa je poskrbela Marjeta Humar.

 


<< Nazaj | Novice