Mali grad

Svečanost ob Dnevu upora proti okupatorju

26.04.2012

 

Popoldan se je župan Marjan Šarec skupaj s podžupanjo mag. Julijano Bizjak Mlakar, ki je bila tudi slavnostna govornica, udeležil svečanosti ob Dnevu upora proti okupatorju.

Dan upora proti okupatorju je državni praznik, ki ga v Sloveniji praznujemo 27. aprila in ga pod tem imenom poznamo od leta 1992, saj je bil prej znan kot Dan Osvobodilne fronte oziroma Dan OF. Aprila leta 1941 so okupacijske sile - Nemčija, Italija in Madžarska – Slovenijo razkosale na tri dele, odzivi na dogodke so bili različni, pri čemer pa sta se oblikovala dva tabora. V Ljubljani naj bi se na ustanovnem sestanku v hiši književnika Josipa Vidmarja sestali predstavniki Komunistične partije Slovenije (KPS) Boris Kidrič, Boris Ziherl in Aleš Bebler, Krščanski socialist Tone Fajfar, predstavnik levo usmerjenega dela sokolov Josip Rus ter kulturniki Ferdo Kozak, Franc Šturm in Josip Vidmar. Skupine, ki so julija 1940, po porazu jugoslovanske tesne zaveznice Francije v vojni z Nemčijo, ustanovile Društvo prijateljev Sovjetske zveze, so potem leto kasneje, natančneje 26. aprila 1941, ustanovile Osvobodilno fronto (OF) oziroma Protiimperalistično fronto (PIF). Nastala je deset dni zatem, ko je jugoslovanska vojska v Beogradu podpisala vdajo in dobrih 14 dni po okupaciji Slovenije.

Svečanost, z namenom spomniti se na 71. letnico Dneva upora proti okupatorju, je potekala v Parku Evropa pri Plečnikovi železniški postaji. Zbrane je najprej pozdravil in ob prazniku čestital župan Marjan Šarec ter poudaril, da je počastitev 27. aprila pomembna z vidika ohranjanja zgodovinskega spomina na čas, ko smo se Slovenci uprli uničenju celotnega naroda. Prav bi bilo, da družbeno odgovorno obravnavamo in interpretiramo dogodke tistega časa, pri tem pa naj nas ne vodijo politično motivirani cilji, kajti ostaja ključno sporočilo, da se na današnji dan spomnimo upora, ki mora Slovence združiti, ne pa jih razdvajati oziroma ločevati.

Slavnostna govornica, podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar, je spomnila na dogodke aprila 1941, ko so okupacijske sile Nemčije, Italije in Madžarske razkosale Slovenijo na tri dele. »Ne glede na to, da je osvoboditev slovenskega naroda izpod okupatorjev skalila tudi državljanska vojna, pa ne gre spregledati, da je slovenski narod v ključnih dnevih za svoj obstoj sledil pozivu Osvobodilne fronte in se množično uprl okupatorjem. Skupaj so stopili tako verni kot neverujoči Slovenci, da bi si izbojevali ne le osvoboditev izpod okupatorja, temveč tudi bolj demokratično, ljudsko državo, ohranili svoj jezik in kulturo ter si izborili narodne in človekove pravice. Pri uresničevanju zavez iz Ustave v zadnjih dvajsetih letih se nismo najbolje izkazali. Finančna, gospodarska in socialna kriza spodbujajo spoznanje, da si moramo za uresničitev določb svoje ustave še naprej prizadevati, da moramo ponovno stopiti skupaj, da bi državo izvlekli iz krize in bremena krize razporedili bolj pravično. Samo od naših skupnih prizadevanj je odvisno ali bo nadaljnji razvoj družbe temeljil na pravičnosti, enakopravnosti, solidarnosti in na trajnostnem razvoju. Samo od vseh nas je odvisno, ali bomo obdržali svoj jezik, svojo zemljo in svojo kulturo ter ohranili suverenost in neodvisnost države. Za te cilje in vrednote je bila večina slovenskega naroda med drugo svetovno vojno pripravljena žrtvovati svoja življenja je zaključila podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar.

Povabilu na svečanost ob Dnevu upora proti okupatorju so se odzvali tudi predsednik Društva general Rudolf Maister Ivan Sekavčnik, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Matevž Košir, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo mag. Zvonko Cvek, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever Kamnik Matjaž Ravnikar in predsednik Združenja slovenskih častnikov Jože Arko, ki so skupaj s praporščaki in z ostalimi člani svojih združenj, društev in zvez počastili spomin na preteklo slovensko zgodovino.

V kulturnem programu so nastopili DKD Solidarnost Kamnik, Pihalni kvintet Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter recitatorja Goran Završnik in Goran Peršin.

Ob koncu slovesnosti so župan Marjan Šarec, podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Matevž Košir pred spomenik Revolucije simbolično položili venec.


<< Nazaj | Novice