Mali grad

Svečanost ob 70. obletnici Dneva upora proti okupatorju

27.04.2011

 

Dan upora proti okupatorju (včasih samo Dan osvobodilne fronte ali Dan OF) je državni praznik, ki ga v Sloveniji praznujemo 27. aprila. Na ta dan leta 1941 je bila v Ljubljani ustanovljena Osvobodilna fronta slovenskega naroda. OF je bila sicer ustanovljena dan prej, 26. aprila 1941, v hiši književnika Josipa Vidmarja, kjer so se sestali predstavniki nekaj političnih strank in kulturnih delavcev. To so bili: Boris Kidrič, Boris Ziherl, Aleš Bebler (za KP), Josip Rus (za Sokole), Tone Fajfar (za Krščanske socialiste), Ferdo Kozak, Franc Šturm in Josip Vidmar (za Slovenske kulturne delavce). Prvotno ime ob ustanovitvi je bilo »Protiimperialistična Fronta«. Nastala je deset dni zatem, ko je jugoslovanska vojska v Beogradu podpisala vdajo, in dobrih 14 dni po okupaciji Slovenije.

 

Ob 70. obletnici ustanovitve je tudi v Kamniku potekala svečanost, in sicer v parku Evropa pri Plečnikovi železniški postaji. Po himni v izvedbi MPZ Solidarnost je zbranim uvodne besede namenila podžupanja, mag. Julijana Bizjak Mlakar in poudarila, da se je Slovenija v drugi svetovni vojni s pozivom ljudstva k oboroženemu boju proti okupatorju pridružila zmagovalnim narodom. »Naši pogumni predniki so nam z velikimi žrtvami izborili svobodo in boljšo prihodnost, pa tudi solidarno in socialno bolj pravično državo. Okrepilo se je domoljubje in kulturna zavest. Nobena vrednota v družbi se ne ohranja sama po sebi. Za svobodo, za pravno državo, proti korupciji in za človeka vredno življenje se je treba neprestano boriti. Današnji praznik naj okrepi našo samozavest, domoljubje in nas utrdi v prizadevanjih za socialno pravičnost, ki je nujna, da bomo Slovenci kot narod obstali tudi v prihodnje.«

 
   

Slavnostni govornik dogodka, akademik, pesnik in pisatelj, Ciril Zlobec se je v svojem govoru spomnil svojegih prvih uporov proti fašizmu že v šoli, iz katere je bil izključen tudi  zaradi pisanja slovenskih pesmi. Poudaril je, da je partizansko obdobje v njegovem življenju je eno najsvetlejših obdobjih, saj so bile takrat poštenost, tovarištvo in zvestoba problem individualne človeške časti – partizanska čast je bilo njihovo vodilo. »Danes se nismo zmožni zavedati, da so težave vseslovenske, državne, narodne, ne pa ene ali druge skupine, nimamo pa te odgovornosti, poštenosti, da bi stopili skupaj in pozabili na težave, ter iskali rešitve s čim manj škode. Slovenski narod se je takrat oblikoval kot narod, utrjeval svojo zavest, svoj ponos, svojo odločenost, da želi živeti kot narod in nikjer ni bil upor tako popolno organiziran kot prav na slovenskem in ta povezanost naj bo vodilo v situacijah s katerimi se soočamo dan danes.«

 

V kulturnem programu sta z uglasbeno poezijo Cirila Zlobca nastopila kitarist Matic Smolnikar in pevka Laura Zafred, MPZ Solidarnost je zapel pesem Buči morje Adrijansko, Janez Dovč in Boštjan Gombač pa sta se predstavila s partizanskim venčkom na harmoniki in klarinetu.

 

Ob koncu slovesnosti sta podžupanja in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB, Matevž Košir, simbolično položila venec pred spomenik Revolucije.


<< Nazaj | Novice