Mali grad

Svečanost na Kostavski planini

19.12.2010

 

Zveza borcev za vrednote NOB in Združenje slovenskih častnikov sta danes organizirala že 55. svečanost na Kostavski planini v počastitev spomina žrtvam te bitke. Slavnostni govornik na svečanosti je bil župan občine Kamnik, Marjan Šarec.

Borba na Kostavski planini se je zgodila 24.12. 1942, ko je reorganiziran odred Kamniškega bataljona napadlo več tisoč sovražnikov. V neenakem boju, saj so Nemci napadli z več kot dvajsetkratno premočjo, je padlo 16 kamniških borcev.

Z današnjo svečanostjo ob tabornem ognju so se vnovič poklonili spominu pogumnim in upornim braniteljem naše domovine. Prav pogum, požrtvovalnost in vrednote slovenskega naroda je v svojem govoru poudaril tudi kamniški župan Marjan Šarec. »Skozi zgodovinske dogodke, kot je tudi borba na Kostavski planini, je razvidno, da smo bili Slovenci napadeni, da nismo napadali mi, smo pa vedno častno in pogumno branili svojo domovino«, je povedal Šarec in dodal: »Noben narod, večji ali manjši, nima pravice posegati v integriteto drugega naroda in ga zasužnjiti.«

Svečanost je spremljal pevski zbor Solidarnost, po zahvali borcem narodnoosvobodilnega boja in veteranom vojne za Slovenijo pa so delegacije položile venec pred spomenik padlim borcem.


<< Nazaj | Novice