Mali grad

Svečanost na Kostavski planini

18.12.2011

 

Zveza borcev za vrednote NOB in Združenje slovenskih častnikov sta danes organizirala že 56. svečanost na Kostavski planini v počastitev spomina žrtvam te bitke. Slavnostni govornik na svečanosti je bil prof. dr. Rudi Rizman.

 
   

Borba na Kostavski planini se je zgodila 24.12. 1942, ko je reorganiziran odred Kamniškega bataljona napadlo več tisoč sovražnikov. V neenakem boju, saj so Nemci napadli z več kot dvajsetkratno premočjo, je padlo 16 kamniških borcev.

Z današnjo svečanostjo ob tabornem ognju so se vnovič poklonili spominu pogumnim in upornim braniteljem naše domovine. Po položitvi venca pred spomenik padlim borcem je zbrano množico najprej pozdravil kamniški župan Marjan Šarec. Pred prihajajočimi prazniki je vsem zaželel miru in povezanosti ter veselje do življenja kljub temu, da napovedujejo še eno težko leto. »Če so takrat zdržali borci, bomo lahko tudi mi!« je svoje misli strnil župan Marjan Šarec.

 

Slavnostni govornik prof. dr. Rudi Rizman je izpostavil vprašanje razmerja med vojno in mirom, kaj prevladuje? »Čeprav smo še daleč od tega, da vojn sploh ne bi bilo in nasilja ne bo mogoče povsem izkoreniniti, pa se je število vojnih konfliktov vendarle občutno zmanjšalo, prav tako pa vsaj za enkrat ni kakšnih znakov, ki bi napovedovali spet kakšno novo svetovno vojno. Padli, ki smo jih počastili danes na tem mestu in seveda drugod po Sloveniji in svetu, bi nam zagotovo zavidali, da živimo v miru, vendar sami ne smemo pozabiti, da so k njemu največ prispevale njihove žrtve in prizadevanja vseh tistih vplivnih posameznikov in progresivnih družbenih skupin, ki dajejo prednost miru in ne vojni. Naš resnični dolg do nedolžnih žrtev na tem mestu in vsepovsod po svetu je zato dolg svobodnih ljudi, dolg do tega, da ohranimo s krvjo zaslužen mir in da damo vedno prednost nenasilnemu reševanju še tako kritičnih in težkih družbenih ter mednarodnih problemov. Začetek pa se vedno začne s prvim korakom in to je pri sebi in šele potem ga lahko in moramo zahtevati od držav. Neka velika knjiga daje v tem pogledu koristen nasvet: »Nihče ni lastnik svojih instinktov, vendar lahko soustvarja civilizacijo, če jih zna nadzorovati.«

 
   

Svečanost sta popestrila harmonikar Gašper, učenec OŠ Šmartno v Tuhinju in pevka Vesna, dijakinja kamniške gimnazije.


<< Nazaj | Novice