Mali grad

Svečana zasaditev drevesa Ane Frank

22.04.2013

 

Popoldan se je župan Marjan Šarec udeležil svečane zasaditve drevesa Anne Frank. Sadiko je v Arboretumu Volčji Potok zasadil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Anneliees Marie Frank, bolj znana kot Anne Frank, se je rodila 12. junija 1929 v Frankfurtu, staršem Ottu Franku in Edith Frank Hollander. Živela je v premožni judovski družini, ki se je leta 1933 preselila v Amsterdam, da bi se umaknila protijudovski nacistični oblasti. Za svoj trinajsti rojstni dan je Ana dobila album za avtograme in se odločila, da bo vanj pisala dnevnik. Istega leta, ko se grozeči nevarnosti 2. svetovne vojne ni bilo več mogoče izogniti, so se skupaj z družino Van Daanovih skrili pred nacisti v podjetje Otta Franka. Vseh osem prebivalcev se je v skrivališču, v nekaj tesnih podstrešnih prostorih, skrivalo približno dve leti. Ana pa je ves ta čas skrbno pisala svoj dnevnik svoji namišljeni prijateljici Kitty. Med drugim je 18 aprila 1944 mlado dekle iz Amsterdama opazilo nekaj presenetljivega. V svoj dnevnik je zapisala: »April je res prelep, ne prehladen in ne pretopel in sem in tja se ulije kakšna ploha. Naš kostanj je že skoraj ozelenel in na vejah se že kažejo prve drobne sveče.«

»Drevo, beli kostanj, je bilo staro več kot 170 let in je stalo na dvorišču hiše Ane Frank. Bilo je eno najstarejših kostanjevih dreves v Amsterdamu. Ko so leta 2005na drevesu našli znake resne bolezni, je ustanova Ane Frank začela zbirati kostanje, jih kaliti in darovati šolam, imenovanim po Ani Frank in drugim organizacijam«, je v svojem govoru med drugim poudaril njegova ekscelenca, veleposlanik Kraljevine Nizozemske Johannes Douma.

Veliko šol Ane Frank ter drugih organizacij in ustanov širom sveta je dobilo mlado drevo. Veselja, da se je danes temu pridružila tudi Slovenija, ni skrival niti predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. »Kot predsednik Republike Slovenije sem posebej vesel pobude, da tudi naša država postane ena tistih, ki s posebnim obeležjem v svoj zgodovinski spomin sistematično vnaša sporočilo, ki nam ga zapušča Ana Frank. V tem primeru to ne bo spomin, ne bo muzej, ampak drevo. Drevo je simbolnega pomena. Prepričan sem, da bo v tem smislu služilo svojemu namenu. Mladim rodovom se zdi mir samoumeven. Vsem, ki so, tako kot gospa Fürst, izkusili vojno in njene grozote, pa je jasno, da se je treba boriti vsak dan posebej. Hkrati želim, da spomin na Ano Frank služi tudi kot spodbuda za vero v lastno ustvarjalno moč, za zavedanje enkratnosti in nenadomestljivosti človeškega življenja, za vero v sočloveka, pomen kvalitete sobivanja, za spoštovanje narave, da se je vredno in potrebno boriti za vrednote, kot so pravičnost, poštenost, solidarnost in mir.«

Beli kostanj Ane Frank je tako svečano zasadil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor skupaj z gospo Eriko Fürst, ki je preživela Auschwitz ter njegovo ekscelenco, veleposlanikom Kraljevine Nizozemske Johannesom Doumo.

 

 


<< Nazaj | Novice